درود بر شما کاربران گجت نیوز. قصد داریم در این بخش جدید به سراغ آموزش تصویربداری و عکاسی دیجیتال رفته و کمی شما را با رموز و ترفندهای عکاسی آشنا کنیم.
زمانی نه چندان دور، شاید پانزده سال پیش عکاسی هنر ـ فن گرانقیمتی بهحساب میآمد. تصویربرداری که البته بسیار گران قیمتتر بود. برای داشتن دوازده، بیست و چهار و یا سی و شش عکس یادگاری و یا حرفهای شما بایستی یک دوربین عکاسی که اغلب هم سنگین بودند و مشکلات خاص حملونقل خودشان را داشتند، تهیه میکردید.
سپس یک کاست (و به قول عوام یک حلقه) فیلم عکاسی خریداری مینمودید. پس از عکاسی بایستی کاست فیلم را به یک عکاسی تحویل میدادید تا در لابراتوار عکاسی و طی فرایندهای شیمیایی ابتدا عکسهای شما ظاهر (Develop) شوند و سپس بر روی کاغذ عکاسی چاپ شوند (print).
عکاسی به این شیوه علاوه بر هزینه بربودن سختیها و مشکلات دیگری هم داشت. از جمله اینکه عکاس تا پیش از ظهور و چاپ عکس نمیدانست چه تصاویری بر روی فیلم عکاسی ثبت شده است (Exposition). بنابراین بسیار محتمل بود که پس از چاپ عکسها دریابید که نور، رنگ و یا کادربندی عکس شما مناسب نیست.
این اتفاق ناگوار علاوه بر بر باد دادن هزینههایی که برای خرید فیلم عکاسی و ظهور و چاپ عکس انجام داده بودید، حسرت دیگری هم برایتان به ارمغان میآورد: ازمراسم یا اتفاق خاطرهانگیزی که تکرار آن ممکن نبود عکس مناسبی در اختیار نداشتید.
ابن روزها البته ماجرا کاملاً به شکل دیگری است. به لطف فناوری دیجیتال، همه ما در گوشیهای موبایل خود یک دوربین عکاسی همراه داریم. دیگر لازم نیست دوربینهای سنگین و جاگیر قدیمی را همراه خود جابجا کنیم. نیاز به خریدن فیلم عکاسی نداریم و هر بار بعد از گرفتن یک عکس میتوانیم رنگ، نور و کادربندی (Composition) یا کمپوزیسیون عکس خود را مشاهده نماییم.
حتی اگر عکس نامناسبی از لحظهای خاص و تکرار نشدنی ثبت نمودهایم، نرم افزارهای ویرایش عکس برای خدمترسانی آمادهاند. میتوانیم نور (Luminance)، رنگ (Chrominance) و کادربندی عکس خود را اصلاح نماییم و این موضوع البته ربطی به علاقهمندان جدی هنر ـ فن عکاسی ندارد. آنها هنوز هم مایل هستند تا با تهیه دوربینهای نیمهحرفهای و یا حرفهای، زحمت جابجایی این دوربینها را برخود هموار کرده و لذت عکاسی واقعی با امکانات واقعی را از خود دریغ نکنند.
البته برای این دسته از کاربران نیز، حذف مرحله دست و پا گیر و هزینه افزای ظهور و چاپ همانند موهبتی آسمانی است که البته بسیاری از آنها که خاطرهای از دوران عکاسی آنالوگ ندارند قدر این موقعیت پیشآمده را نمیدانند.
عکاسی دیجیتال کار را برای عکاسان تازهوارد سادهتر کرده است
داستان تصویربرداری که مفصلتر و پیچیدهتر است. کوچکترین، سبکترین و ارزانترین دوربینهای تصویربرداری حدود بیست سال پیش به بازار آمدند. نام دقیق این دوربینها Handy Camcorder بود اما کمپانی سونی در راه عرضه این دوربینها به بازار پیشگام بود و اولین مدل خود را Handy Cam نام نهاد. از آن تاریخ به بعد مردم عادی به همه دوربینهای ساخت کمپانیهای پاناسونیک، سامسونگ و… هندیکم میگفتند! والبته قسمت اعظم مشکلات عکاسی آنالوگ در تصویربرداری آنالوگ هم گریبان گیر استفادهکنندگان بود.
اما با ورود تکنولوژیهای نو به عرصه عکاسی و تصویربرداری و تلاش و رقابت کمپانیهای فعال در این عرصه که باعث گردیده هرساله با محصولاتی جدید تر مواجه باشیم، اصول کلی عکاسی و تصویربرداری همان است که از قبل بوده است. این اصول البته متعلق به بیست سال و سی سال قبل نیستند. این اصول از تاریخ 1827 که ژوزف نیسپور نیپس (Niepce)، چاپخانه دار فرانسوی اولین عکس دنیا را از پنجره زیرشیروانی اتاقش و پس از هشت ساعت صبر ثبت نمود تغییری نکرده است.
البته اقدام آقای نیپس به لحاظ فنی در ثبت عکس بر روی صفحه قیراندود بهجای فیلم عکاسی (که هنوز اختراع نشده بود) ما را به تاریخ 1827 میبرد، چرا که پس از رواج و همه گیر شدن عکاسی، آرام آرام اصول تثبیت شده کادربندی نقاشی به عکاسی راه یافت. اصولی که ریشه در تجربیات قرون متمادی بشر برای تصویرسازی و نقاشی داشت. بدین ترتیب قصد دارم بگویم که با بهروزرسانی هرروزه تکنولوژی دیجیتال توسط کمپانیهای بزرگ و نیز ورود کمپانیهای جدید به این عرصه، اصول عکاسی، ترکیب بندی و نورسنجی سالهاست که تغییر چندانی نکرده است.
شبیه همه پدیدههای زندگی و طبیعت این تکنولوژیهای جدید هم محاسن و معایب خود را بهصورت همزمان دارند. از سویی همانگونه که ذکرش رفت کمک به تسهیل عکاسی نمودهاند اما از سوی دیگر این شائبه را در عموم مردم ایجاد نمودهاند که عکاسی فنی سهل و آسان است و هرکس با در اختیار داشتن یک موبایل یا دوربین عکاسی دیجیتال قادر به گرفتن عکسی خوب و استاندارد خواهد بود. نتیجه این خطای فاحش انبوه عکسهای نه چندان جالب و غلط به لحاظ اصول هنری است که هرروزه در شبکههای اجتماعی و اطراف خود مشاهده میکنیم.
مطالبی که از این به بعد به قلم نگارنده این مطلب به نظر شما خواهد رسید، چند حوزه را پوشش خواهد داد:
- آموزش اصول نورسنجی
- آموزش اصول کادربندی
- آشنایی با انواع لنزها و کاربرد آنها در عکاسی
- آموزش عکاسی طبیعت، خبری، اجتماعی و عکاسی در شب
- راهنمای خرید دوربینهای دیجیتال
- آموزش اصول تصویربرداری با دوربینهای دیجیتال و…
منتظر ادامه این مبحث باشید. آیا به عکاسی دیجیتال علاقه دارید؟ نظر خود را با ما در میان قرار دهید.