روسیه در تلاش برای ایجاد اینترنت ملی است؛ اما آیا این اقدام به منزله قطع ارتباط تدریجی این کشور با دنیای آزاد تلقی میشود؟
روسیه با محدود کردن دسترسی به اینترنت جهانی در چندین منطقه از کشور، آزمایش بزرگی روی زیرساختهای اینترنت ملی خود انجام داد.
شهروندان مناطق تحت تأثیر در این آزمایش، قادر به استفاده از طیف گستردهای از برنامهها و سرویسهای آنلاین محبوب نبودند. این محدودیتها شامل دسترسی به پلتفرمهای خارجی مانند یوتیوب (که یکی از آخرین شبکههای اجتماعی غربی با دسترسی فعال در روسیه بود)، گوگل، واتساپ و تلگرام میشد. این اختلالات گسترده توسط وبسایت رکورد گزارش شده است.
گزارشها حاکی از آن است که حتی استفاده از VPN نیز نتوانسته است محدودیتهای اعمال شده را دور بزند. این امر نشان میدهد که روسیه ممکن است وارد مرحله جدیدی از سانسور اینترنتی شده باشد.
یک کارشناس فنی از گروه حقوق دیجیتال روسی Roskomsvoboda به TechRadar گفت: این رویداد از نظر فنی نشان میدهد که ایجاد یک محیط اینترنتی بسیار محدود که در آن بسیاری از سرویسهای رایج قابل دسترس نباشند، امکانپذیر است. این آزمایش میتواند نشانهای از تحولات آتی در زمینه سانسور آنلاین در روسیه باشد.
ظاهرا این آزمایش در منطقه داغستان روسیه انجام شده و حدود 24 ساعت به طول انجامیده است. رگولاتور مخابرات روسیه، Roskomnadzor، این آزمایش را به عنوان ارزیابی توانایی خود در قطع دسترسی به اینترنت جهانی در یک منطقه خاص توصیف کرده است.
دادههای NetBlocks تأیید میکند که مقامات روسی در اواخر روز شنبه، هفتم دسامبر 2024، پس از 24 ساعت قطع اینترنت که رگولاتور مخابرات Roskomnadzor آن را آزمایشی برای سنجش توانایی خود در قطع دسترسی به اینترنت جهانی در مناطق خاص توصیف کرده بود، اتصال اینترنتی در داغستان را مجدداً برقرار کردند.
با این حال، وقایع اخیر چندان غافلگیرکننده نیستند. روسیه در ماه جولای آزمایشهای مشابهی انجام داد تا عملکرد زیرساخت اینترنت ملی خود را در زمان قطع ارتباط با اینترنت جهانی ارزیابی کند.
در ماه سپتامبر، کرملین همچنین برنامههای خود را برای سرمایهگذاری بیش از نیم میلیارد دلار آمریکا (حدود 60 میلیارد روبل) در پنج سال آینده جهت ارتقای سیستم مسدودسازی اینترنت، به ویژه مقابله با استفاده از VPN، اعلام کرد.
براساس قانونی جدید که در ماه مارس به اجرا درآمد، انتشار اطلاعات در مورد روشهای دور زدن محدودیتهای اینترنتی، از جمله VPN، اکنون در روسیه جرم محسوب میشود. همچنین طبق آخرین آمار، حدود 200 سرویس VPN در این کشور مسدود شدهاند.
تنها در بازه زمانی کوتاه بین ماههای جولای و سپتامبر، حدود 60 اپلیکیشن VPN به صورت مخفیانه از اپ استور اپل روسیه حذف شدند. این اقدام تعداد کل برنامههای VPN موجود در فروشگاه رسمی گوگل را به تنها 98 عدد کاهش داد.
Roskomsvoboda در تایید این خبر به TechRadar گفت که اکثر برنامههای VPN در طول این دوره زمانی غیرقابل استفاده بودند، اما برخی همچنان فعال باقی ماندند. اما اخبار ناامیدکننده برای کاربران اینترنتی روسیه به همین جا ختم نمیشود.
در تاریخ 7 دسامبر، Roskomnadzor همچنین برنامههایی را برای محدود کردن حداقل هشت ارائه دهنده هاست خارجی اعلام کرد. دلیل این محدودیت، عدم تمایل این شرکتها به رعایت الزامات روسیه بود. از جمله این شرکتها میتوان به Amazon Web Services (AWS)، GoDaddy و HostGator اشاره کرد.
یکی از متخصصان IT در Roskomsvoboda با اشاره به این اقدام، از آغاز «مرحله جدیدی در سانسور آنلاین روسیه» خبر داد و افزود که این رویداد در مقیاس کوچکتر پیش از این نیز رخ داده بود، اما این بار در مقیاسی بسیار بزرگتر اجرا میشود.
ایلیا ویتسمان (Ilya Vaitsman)، کارشناس IT روسی نیز نگرانی خود را در این خصوص ابراز کرد. وی به ویژه نگران تقویت احتمالی سانسور VPN در سراسر کشور است، چرا که این پلتفرمها بخش قابل توجهی از خدمات VPN را میزبانی میکنند.
ویتسمان در این باره توضیح داد که اگرچه صدها سایت دیگر در جهان وجود دارند که به عنوان گرههای VPN عمل میکنند، اما وضعیت به طور کلی رو به وخامت است.