بررسیهای سرویس آب و هوایی کوپرنیک نشان میدهد که 2024، گرم ترین سال تاریخ بوده است. ظاهرا هر سال شاهد گرمتر و گرمتر شدن کره زمین هستیم۱
بر اساس گزارش سرویس تغییرات آبوهوایی کوپرنیک یا C3S (یک گروه تحقیقاتی اروپایی که دمای جهانی را رصد میکند)، نوامبر ۲۰۲۴ بهعنوان دومین نوامبر گرم ثبت شده در تاریخ، پس از نوامبر ۲۰۲۳ به ثبت رسید. نکته قابل توجه این است که میزان گرمای ثبت شده در این ماه در هر دو سال، از متوسط دمای تاریخی در این بازه زمانی فراتر رفته است. به طور دقیقتر، نوامبر ۲۰۲۴ میلادی ۰.۷۳ درجه سانتیگراد گرمتر از میانگین دمای این ماه در دوره ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰ و ۱.۶۲ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین نوامبر در دوران پیش از صنعتی شدن زمین (بازه ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰) بوده است.
گزارش C3S با اشاره به اینکه تنها یک ماه تا پایان سال ۲۰۲۴ باقی مانده، با قاطعیت اعلام میکند که این سال از ۲۰۲۳ نیز گرمتر بوده و به این ترتیب، رکورد گرمترین سال تاریخ را به خود اختصاص خواهد داد.
نرخ افزایش دما هر سال بیشتر و بیشتر میشود!
این افزایش دما نگرانیها در مورد تحقق اهداف توافقنامه پاریس را افزایش داده است. به نظر میرسد حفظ افزایش دمای جهانی زیر ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن، هدفی که در این توافقنامه تعیین شده بود، دیگر دستیافتنی نباشد. دمای نوامبر نشان میدهد که ۲۰۲۴ نخستین سالی خواهد بود که دما بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد افزایش مییابد، در حالی که این میزان برای سال ۲۰۲۳ تنها ۰.۰۲ درجه کمتر از این حد بحرانی بود.
بیشتر بخوانید:
همزمان با گرم شدن زمین، سرعت چرخش سیاره ما هم کم شده است!
یکی از عوامل اصلی افزایش بیسابقه دما در سال گذشته، پدیده ال نینو بود که منجر به تجمع آبهای گرم در مناطق استوایی اقیانوس آرام و در نتیجه افزایش دمای جهانی شد. اگرچه النینو در ماه مه ۲۰۲۴ به پایان رسید و برخی از کارشناسان پیشبینی میکردند که به زودی پدیده لانینا (الگوی آبوهوایی معکوس النینو که با تجمع آبهای سرد در همان منطقه مشخص میشود) آغاز شود، اما برخلاف این پیشبینیها، تاکنون هیچ نشانهای از لانینا مشاهده نشده است.
این وضعیت کارشناسان را با ابهام روبرو کرده است. یکی از احتمالات این است که گرمای آزاد شده از آبهای اقیانوسی گرم مرتبط با النینو، مانع از تأثیر خنککنندگی لانینا شده باشد.
نکته قابل توجه دیگر این است که طبق این گزارش، تابستان ۲۰۲۴ نیز به عنوان گرمترین تابستان تاریخ جهان به ثبت رسیده است. این دادهها نشان از روند نگرانکننده گرمایش جهانی و لزوم اقدامات جدیتر برای مقابله با تغییرات اقلیمی دارد.