ارتش بریتانیا در راستای مقابله با انواع پهپادهای دشمن از سلاح لیزری جدید خود رونمایی کرد. با پدافند لیزری ضد پهپادی ارتش بریتانیا آشنا شوید.
پیشرفت در صنایع نظامی و دفاعی جزو برنامههای هر کشوری است و دولتها بودجههای کلانی برای جبران عقب ماندگی خود در مقایسه با کشورهای دیگر، در نظر میگیرند. هم اکنون ایالات متحده آمریکا در صدر فهرست پرهزینهترین ارتشهای دنیا قرار دارد و پس از آن باید به ابرقدرتهای دیگری از قبیل چین و روسیه اشاره کرد.
بریتانیا، جزو ارتشهای قدرتمند دنیاست و زرادخانه و سیلوهای این کشور، مملو از تجهیزات نظامی و دفاعی مدرن و پیشرفتهای است که برای زمان جنگ، آماده شدهاند. امروزه همه کشورها به این نتیجه مهم رسیدهاند که برای مقابله با پهپادها، باید چاره اندیشی کنند و اگر اقدام به موقع و ضربتی در این خصوص انجام نشود، تبعات آن گریبان کشورهای زیادی را خواهد گرفت. (برای مثال میتوان به سامانه لیزری ضد پهپاد ایران اشاره کرد)
پدافند لیزری ضد پهپادی ارتش بریتانیا
حتما ماجرای پرواز پهپادها بر فراز نیوجرسی و نیویورک آمریکا را شنیده و ویدیوهای آن را تماشا کردهاید. دولت بریتانیا برای مقابله زودهنگام با پرواز دسته جمعی این پرندههای مزاحم و کوچک، سلاح لیزری جدیدی رونمایی کرده که میتواند به دوران طلایی حضور پهپادها خاتمه دهد. سلاح جدید و قدرتمند این کشور که بیشتر در فیلم و سریالهای علمی – تخیلی دیدهایم، بر روی خودروهای زرهی نصب میشود و میتواند آینده نبردهای هوایی را متحول کند.
به گزارش رسانههای دولت بریتانیا، ارتش این کشور توانسته با موفقیت، تستهای سلاح لیزری جدید خود را پشت سر بگذارد و پرندههای مهاجم را با اشعه مادون قرمز از بین ببرد. پدافند لیزری ضد پهپادی بریتانیا، واقعا مشابه سکانسهای برتر دنیای سینما و برآمده از تخیل انسان است. البته به اعتقاد گروهی از کارشناسان، نباید باور کرد که واقعا چنین سلاح لیزری قدرتمندی وجود دارد، چرا که ممکن است این اتفاق جزئی از برنامه فریب دشمن باشد.
همه ما میدانیم که در مقطع کنونی، تنها کشورهایی که به لحاظ پهپادی میتوانند برای دنیا خطرناک باشند، روسیه و ایران هستند. جمهوری اسلامی مجهز به انواع پهپادهای بمب افکن و انتحاری مثل مهاجر 6، مهاجر 10 و شاهد 136 است و همانطور که در عملیات وعده صادق (1) دیدیم، میتواند به راحتی معادلات دشمنان را در میادین نبرد تغییر دهد.
آزمایش موفقیت آمیز سلاح لیزری بریتانیا
بر اساس گزارشات به دست آمده از آخرین اخبار نظامی و ادعای ارتش بریتانیا، سلاح لیزری آنها با موفقیت آزمایش شده و نتایج خیره کننده بوده است. همانطور که گفتیم این جنگ افزار بر روی خودروهای زرهی نصب میشود که ولف هاند نام دارد. بریتانیاییها همچنین مدعی شدهاند که عملکرد این پدافند لیزری ضد پهپادی در میدان تیر رادنور رنج ولز خیره کننده بوده است.
نحوه عملکرد سلاح لیزری بریتانیا این گونه است که با انتشار پرتو قدرتمند نور مادون قرمز، هر گونه شیء پرنده مهاجم را از بین میبرد. به گفته سیاستمدار بریتانیایی و وزیر صنایع و تأمین تجهیزات دفاعی این کشور، آزمایش موفقیت آمیز این سیستم لیزری، گامی مهم به سوی توسعه توانمندیهای دفاعی آینده است و مهندسی برتر بریتانیا را به نمایش میگذارد.
آیا دوران پهپادها به سر آمده است؟
یکی از بهترین و کم هزینهترین جنگ افزارهایی که میتواند سیستمهای پدافندی دشمن را مختل کند و از کار بیندازد، پهپادها هستند. این پرندههای کوچک و کم خرج، سالهاست که در میادین نبرد مورد استفاده قرار میگیرند و موفق شدهاند توجه کشورها را به خود جلب کنند. برای مثال روسها در جنگ با اوکراین، بارها از پهپاد استفاده کردند و توانستند اهداف مختلفی را در خاک کی یف و سایر نقاط حساس نابود کنند.
پهپادها اصولا به علت کوچک بودن، سرعت و مانوپذیری بالا و ارزان بودن، چالشهای زیادی را برای سامانههای پدافندی سنتی ایجاد میکنند و به همین خاطر است که ارتشهای مهم دنیا، به دنبال یافتن راهی برای خلاص شدن از شر آنها هستند. ارتش بریتانیا با تمرکز بر نابودی این پرندههای مزاحم که نقشهای گوناگونی مثل بمب افکن، انتحاری، شناسایی و جاسوسی ایفا میکنند، پدافند لیزری پیشرفته خود را رونمایی کرده است.
عموم مردم تصور میکنند که با توسعه سلاحهای لیزری، دوران طلایی پهپادها به سر میآید و خطر آنها کم رنگ میشود. نکته مهم این است که امروزه اغلب کشورها به صورت ترکیبی به جنگ با دشمن میروند و از انواع موشک و پهپاد با هم استفاده میکنند. با این اوصاف نمیتوان گفت که سلاح لیزری بریتانیا میتواند به سلطه پهپادها خاتمه دهد.
مادون قرمز و نقش آن در آینده نزدیک
بنابر ادعای نیروهای مسلح انگلستان، آزمایش نهایی پدافند لیزری آنها، نه یک تاکتیک و پیروزی موقتی، بلکه یک پیش درآمد برای نبردهای آینده است. به باور آنها، در صورتی که سلاح لیزری در خط مقدم جبههها استفاده شود، میزان هزینههایی که برای از بین بردن یک پهپاد صرف میشود، به شدت کاهش مییابد.
لیزر را میتوان یک نوع مهمات بیپایان دانست که میتواند انواع تهدیدات هوایی از جمله پهپادها و ریزپرندهها را نابود کند. گرچه این سلاح در مرحله تولید انبوه نیست، اما برای دولت بریتانیا تا این لحظه، 16.8 میلیون پوند هزینه برداشته است. حال این سوال مطرح میشود که آیا تولید انبوه آن ارزان تمام خواهد شد؟