در دنیای سینما آثاری خلق شدهاند که هرگز قابل بازسازی نیستند. در این مطلب به معرفی فیلمهای شاهکاری میپردازیم که دیگر تکرار نخواهند شد.
آثار هنری خلق میشوند تا آدمیزاد از بیحوصلگی، رکود و انزوای خویش به دنیایی جادویی و سرشار از رنگ و زیبایی قدم بگذارد و برای مدتی کوتاه، هر آنچه رنج و سختی دیده را از یاد ببرد و به دستان سرد فراموشی بسپارد. کارگردان، تهیه کننده، بازیگران و تمام عواملی که مستقیم و غیرمستقیم در خلق یک فیلم دخیل هستند، دست به دست هم میدهند تا از کنار هم قرار دادن تکههای یک پازل، تصویری خیال انگیز و به یاد ماندنی بیافرینند.
معرفی فیلم های شاهکاری که تکرار نخواهند شد
شاید تا به امروز صدها فیلم سینمایی دیده باشید و هزاران فیلم هم در آینده تماشا کنید، اما قطعا از میان همه آنها، فقط چند اثر است که نظر شما را جلب میکند و همیشه در کنج ذهنتان باقی میماند. بعضی از فیلمهای سینمایی با چاشنی جادو ساخته شدهاند و طوری مخاطب را به درون دنیای خود میکشند که بعد از اتمام آنها پیش خودتان میگویید که کاش هیچ وقت فلان فیلم را ندیده بودم و میتوانستم یک مرتبه دیگر از نو آن را تماشا کنم.
در چنین مواقعی حتی به کسانی که فیلم مورد علاقه شما را تماشا نکردهاند، حسودی خواهید کرد و همه این نشانهها، یعنی شما با یک شاهکار آشنا شدهاید. در قرن بیستم میلادی، کارگردانها آثاری تولید کردهاند که بازسازی آنها غیرممکن است. باید بپذیریم که از بعضی فیلمهای سینمایی تنها یک نسخه وجود دارد و دیگر نمیتوان دو تا از آنها داشت.
علاوه بر همه اینها، گاهی اوقات در برههای از زمان، آثاری خلق شده که بازسازی آنها در موقعیت فعلی به دلایل متعدد ممکن نیست و دیگر نه آن عوامل صحنه پیدا میشوند و نه بازیگری را میتوان یافت که به همان اندازه بتواند طبیعی بازی کند. در این مطلب از گجت نیوز به سراغ 10 اثر سینمایی برتر رفتهایم که نمیتوان آنها را مجددا بازسازی کرد و باید به یک نسخه از آنها اکتفا کنید.
1. جادوگر شهر اوز – The Wizard of Oz
- سال تولید: ۱۹۳۹
- کارگردان: ویکتور فلمینگ
- بازیگران: جودی گارلند، فرانک مورگان، ری بوگلر، جک هالی
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۸ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
ویکتور فلمینگ با همکاری بازیگرانی همچون جودی گارلند و فرانک مورگان موفق به ساخت اثری سینمایی و به یاد ماندنی در سال 1939 شد که امروزه هنوز هم که هنوز است، ارزش تماشا کردن دارد. جادوگر شهر اوز با کسب امتیازات بالای 90 از دو وب سایت معتبر راتن تومیتوز و متاکریتیک، توانست به موفقیتهای زیادی برسد.
جلوههای ویژه پیشرفته در اوایل دهه 40 میلادی، معجزه کمی برای فیلم جادوگر شهر اوز نبود. کارگردان این اثر برای جذب مخاطب از تکنیکهایی استفاده کرد که انقلابی و باورنکردنی بودند. داستان حول محور دوروتی گیل با بازی جودی گارلند میچرخد که در جستجوی یک جادوگر به سرزمینی عجیب و جادویی قدم میگذارد.
همراهان دوروتی در این سفر یک مترسک، شیر و مرد حلبی هستند که برای رسیدن به اُز راهی جادهای میشوند که پر از میمونهای پرنده و جادوگر است. گویا به قدری پروسه ساخت این فیلم سینمایی خطرناک و دشوار بوده که هشدار داده شده به هیچ وجه مجددا به سراغ ساخت آن نروند. برای مثال بعضی از عوامل صحنه و بازیگران از استرس شدید یا سوختگی بدن، کارشان به بیمارستان کشید.
البته هیچ کس به طور دقیق از فرآیند فیلم برداری و صحنههایی که خطرناک بوده، اطلاعات دقیقی ندارد و شایعات مثل خوره، این فیلم را درون خود غرق کردهاند. به نظر میرسد که تمامی دست اندرکاران این فیلم به قدری سختی کشیدهاند که نباید به تلاشهای آنها بیاحترامی کرد و یک اثر دیگر مشابه ساخت. بد نیست تخمه بشکنید و جادوگر شهر اُز را همانطور که در سال 1939 اکران شده ببینید.
فیلم سینمایی The Wizard of Oz، با بودجه 2.8 میلیون دلاری ساخته شد و توانست نزدیک به 10 برابر هزینه تولید، درآمدزایی کند و با کسب دو جایزه اسکار، وجود هر گونه شک و تردید را به چالش کشاند. در اغلب فهرستهای بهترین آثار سینمایی، نام این اثر دیده میشود و به همین خاطر است که نباید دوباره آن را بازسازی کرد.
بیشتر بخوانید:
ترسناک ترین فیلمهای کرهای تاریخ برای عاشقان ژانر وحشت
2. عروس شاهزاده – The Princess Bride
- سال تولید: ۱۹۸۷
- کارگردان: راب رینر
- بازیگران: کری الویس، رابین رایت، مندی پتینکین، آندری جیانت
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
عروس شاهزاده ماحصل پافشاریهای راب رینر برای تبدیل یک کتاب کودکانه به فیلمی بلند است. زمانی که این کارگردان در رویای خلق چنین اثری بود، تصورش را نمیکرد که اثر او تبدیل به یک محصول رو به رشد شود و مضامین عشق، قتل، شاهزاده، گناه و انتقام را به این خوبی نمایش دهد. اگر علاقهای به شمشیرزنی داشته باشید، عروس شاهزاده میتواند بهترین صحنههای فیلم برداری شده از این ورزش را به شما نشان دهد.
همچنین فیلم The Princess Bride، در لایههای زیرین خود یک نوع طنز غیرقابل پیشبینی دارد که خاص اثر است. قطع به یقین میتوان گفت که درونمایه این فیلم از زمانهای که در آن اکران شد، یک گام یا شاید هم چند گام جلوتر بود و به همین خاطر توانسته تا امروز مورد پسند تماشاگران قرار بگیرد. رینر این فیلم را طوری ساخته که گویی شبیه به هیچ چیز دیگری نیست.
نمیتوان عروس شاهزاده را یک مرتبه دیگر از نو ساخت، زیرا بازیگرانی در اواخر دهه 80 میلادی به ایفای نقش در این اثر پرداختهاند که تکرارنشدنی هستند و به گونهای بازی کردهاند که تقلید از آنها ناممکن به نظر میرسد. این اثر به یاد ماندنی یک بار نامزد اسکار شده، اما در کسب آن موفق عمل نکرده است. البته جایزه بهترین فیلم فانتزی و بهترین طراحی لباس جشنواره ساترن را به دست آورده است.
3. زندگی شگفت انگیز است – It’s a Wonderful Life
- سال تولید: ۱۹۴۶
- کارگردان: فرانک کاپرا
- بازیگران: جیمز استوارت، دانا رید، لیونل باریمور، توماس میچل
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۴ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۸۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
اگر دو فیلم همشهری کین و کینگ کونگ را تماشا کرده باشید، قطع به یقین زندگی شگفت انگیز را دوست خواهید داشت، زیرا این اثر هنری ساخته و پرداخته همان استودیویی است که دو فیلم بالا را تولید کرده است. داستان حول محور جورج بیلی میچرخد که از زندگی خسته شده و آرزو میکند ای کاش هیچ وقت قدم به اینه دنیا نمیگذاشت.
در کمال ناباوری، آرزوی بیلی برآورده شده و شرایطی برایش مهیا میشود که میتواند نتایج و عواقب مردن خود را ببیند. شاید از خودتان بپرسید که چرا این فیلم قابلیت بازسازی شدن را ندارد و پاسخ این است که استودیو سازنده آن بازنشسته شده و به نظر نمیرسد که یک استودیو دیگر بتواند چنین اثری را دوباره خلق کند.
از طرفی وقتی به نسخههای بازنگری شده نگاه میکنید، متوجه میشوید که به هیچ وجه آن بازیگرانی که در فیلم «زندگی شگفت انگیز است» ایفای نقش کردهاند، با بازیگران فعلی قابل مقایسه نیستند. در واقع میتوانیم جورج بیلی را هنوز در عصر معاصر ببینیم که با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکند. در واقع فیلمنامه این اثر بدون هر گونه عیب و نقص بوده و به همین خاطر هیچ کارگردان یا فیلمسازی شوق بازسازی آن را ندارد.
زندگی شگفت انگیز است با بودجه 3.18 میلیون دلاری ساخته شده بود و متاسفانه نتوانست در گیشه به موفقیت برسد و نهایتا 3.3 میلیون دلار فروش رفت. یک اسکار گرفت و هم اکنون در فهرست 100 فیلم برتر تاریخ سینما به انتخاب موسسه فیلم آمریکا، موفق به کسب رتبه 20 شد.
بیشتر بخوانید:
این ۲ فیلم تازه منتشر شده در نتفلیکس را باید ببینید
4. بر باد رفته – Gone With the Wind
- سال تولید: ۱۹۳۹
- کارگردان: ویکتور فلمینگ
- بازیگران: ویویان لی، کلارک گیبل، الیویا دیهالند، هتی مکدنیل
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۰ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
در سال 1939 میلادی، ویکتور فلمینگ موفق به ساخت فیلمی کلاسیک و تماشایی به نام بر باد رفته شد که هم اکنون تبدیل به یک اثر ماندگار شده است. داستان درباره جنگ داخلی و برشی کوتاه از تمام آن چیزی است که وجود داشت و با لباسهای زیبا و فیلم برداری درخشان، تزئین شد. بیشک میتوان اعتراف کرد که بازی ویویان لی و کلارک گیبل باعث شده تا این اثر هنری تبدیل به یکی از ماندگارترین آثار سینمای تاریخ شود.
هیچ بازیگر دیگری را نمیتوان یافت که بتواند نقش لی یا گیبل را بازسازی کند و از پس آن بربیاید. از طرفی بودجه ساخت چنین اثری در وضعیت فعلی مهیا نخواهد شد و استودیوهای فیلمسازی هم میدانند که اگر بخواهند سمت بازسازی بر باد رفته بروند، تماشاگر زیادی جذب نخواهند کرد.
مارگارت میچل یکی از نویسندگان بزرگی است که رمان بر باد رفته را نوشته و فیلم مذکور اقتباسی خیال انگیز از این کتاب است. حق این فیلم بود که نامزد دریافت 14 جایزه اسکار شود و نهایتا بتواند 8 جایزه با خود به خانه ببرد. کسب اسکار بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اصلی زن و بهترین بازیگر نقش مکمل زن تنها گوشهای از افتخارات فیلم بر باد رفته هستند.
نهمین جایگاه از فهرست 100 فیلم برتر تاریخ سینما به انتخاب موسسه فیلم آمریکا، متعلق به بر باد رفته است و به اعتقاد بسیاری از سینماگران و کارگردانهای بزرگ جهان، این فیلم تماشایی، دستاورد بزرگی به لحاظ کارگردانی محسوب میشود. بودجه ساخت بر باد رفته تنها 3.85 میلیون دلار بود، اما توانست بیش از 390 میلیون دلار بفروشد.
5. ده فرمان – Ten Commandments
- سال تولید: ۱۹۵۶
- کارگردان: سیسیل بی. دومیل
- بازیگران: چارلتون هستون، یول برینر، آن بکستر، ادوارد جی. رابینسون
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
در اواسط قرن بیستم، کارگردانی افسانهای به نام سیسیل دومیل موفق به ساخت اثری حماسی با بازی بازیگرانی همچون چارلتون هستون، یول برینر و آن بکستر شد. ده فرمان یک فیلم سینمایی شگفت انگیز است که داستان خروج حضرت موسی و معجزات او را در مصر باستان نشان میدهد. تیم بازیگران بااستعداد و خبره این فیلم موفق شدند یکی از بهترین آثار سینمایی تاریخ را رقم بزنند.
دیگر نمیتوان به فکر بازسازی ده فرمان بود، زیرا زمانی که این فیلم ساخته شد، 14 هزار سیاه لشکر حضور داشتند و تعداد حیواناتی که در صحنه دیده میشدند، بیش از 15 هزار حیوان بودند. همچنین بعضی از صحنهها در ایالات متحده و برخی در مصر فیلم برداری شدهاند. هم اکنون نمیتوان چنین خدمهای را برای انتقال به مصر آماده کرد و به همین خاطر است که ده فرمان بیرقیب و غیرقابل بازسازی شده است.
اسکار بهترین جلوههای ویژه در همان سالها به ده فرمان تعلق گرفت. همچنین چارلتون هستون به خاطر ایفای نقش خیره کنندهاش توانست نامزد دریافت جایزه گلدن گلوب شود و جوایز دیگری از آن خود کرد. بودجه ساخت این اثر هنری 13 میلیون دلار شد و در گیشه 122.7 میلیون دلار فروخت.
بیشتر بخوانید:
۷ مورد از بهترین فیلم های برد پیت، ستاره محبوب هالیوود
6. معجزه در خیابان سی و چهارم – Miracle on 34th Street
- سال تولید: ۱۹۴۷
- کارگردان: جرج سیتون
- بازیگران: مورین اوهارا، ترزا هریس، ادموند گوئن، جین لاکهارت
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
کریسمس مثل عید نوروز ماست و رنگ و بوی دیگری دارد که انسان را هیجان زده و سرشار از شور و غوغا میکند. تماشای فیلمهای مرتبط با کریسمس، هیجان انگیز است و معجزه در خیابان سی و چهارم یکی از همان شاهکارهایی است که نمیتوان فراموشش کرد.
داستان حول محور یک ادعا میچرخد که باید در دادگاه اثبات شود. کریس کرینگل مدعی شده که بابانوئل واقعی است و حالا باید در جلسه دادگاه حاضر شود و اصالت خود را به همگان ثابت کند. ستارگان این فیلم از جمله مورین اوهارا، ناتالی وود و ویلیام فراولی در زمان خود به عنوان بازیگرانی بزرگ مورد تحسین قرار میگرفتند و این فیلم یادآور آن دورانی است که مردم به خیابانها میآمدند تا هدایای کریسمس خود را به صورت حضوری خریداری کنند و به همین خاطر همه جا سرشار از شور و شعف بود.
یکی از کارگردانهای دهه 90 میلادی تصمیم گرفت این فیلم شاهکار را بازسازی کند، اما به سختی شکست خورد و نه تنها بازیگران خوب به ایفای نقش خود نپرداختند، بلکه روایت داستانی ضعیف از آب درآمد. امروز نمیتوان چنین پروژهای را دوباره بازسازی کرد، چرا که آن بازیهای درخشان و فیلمنامه جذاب، دیگر قابل تکرار نیست.
فیلم معجزه در خیابان سی و چهارم موفق به دریافت 3 جایزه اسکار شد که شامل بهترین بازیگر نقش مکمل مرد میشود. یکی از افتخارات دیگر این اثر، رتبه نهم از فهرست 100 فیلم الهام بخش موسسه فیلم آمریکاست.
7. زینهای شعلهور – Blazing Saddles
- سال تولید: ۱۹۷۴
- کارگردان: مل بروکس
- بازیگران: کلیوون لیتل، جین وایلدر، اسلیم پیکنز، آن بنکرافت
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
فیلم زینهای شعلهور یک اثر جذاب و شاهکار از دهه 70 میلادی به کارگردانی مل بروکس تکرارنشدنی است که داستان یک سیاه پوست را روایت میکند که به یک استان سفیدپوست فرستاده میشود تا آنجا را از شر شرورهای بدنام پاک کند. بروکس نه تنها نویسنده و کارگردانی برجسته بوده، بلکه تهیه کننده و بازیگری تحسین برانگیز است که توانسته زینهای شعلهور را در سال 1974 میلادی به گونهای بسازد که دیگر قابل بازسازی نباشد.
قهرمان داستان با دو نفر دیگر یک تیم تشکیل میدهد تا با قانون شکنان مبارزه کنند. در سال 2019 از مل بروکس سوال شد که آیا این اثر بازسازی خواهد شد؟ پاسخ بروکس منفی بود، چرا که ایشان اعتقاد داشت زینهای شعلهور بیش از حد سانسور شده و هیچ استودیویی در دنیای امروزی حاضر نیست چنین ریسکی کند.
فیلم Blazing Saddles از میان 100 فیلم کمدی برتر موسسه فیلم آمریکا موفق به تصاحب جایگاه ششم شده و توانسته با بودجهای 2.6 میلیون دلاری بیش از 119.6 میلیون دلار فروش داشته باشد. نامزد اسکار و بفتا شد، اما شوربختانه نتوانست در آن سالها جایزهای به خانه ببرد.
بیشتر بخوانید:
فیلم هایی که جهان را برای همیشه تغییر دادند
8. چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت – Who Framed Roger Rabbit
- سال تولید: ۱۹۸۸
- کارگردان: رابرت زمکیس
- بازیگران: باب هاسکینز، کریستوفر لوید، چارلز فلیشر، استابی کایا
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۸۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
ترکیب واقعیت با انیمیشن، سبک کارگردانی فیلم چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت را تشکیل میدهد. داستان حول محور کاراکتر کارتونی راجر رابیت میچرخد که به قتلی متهم شده که مرتکب آن نشده است و باید از خود رفع اتهام کند. او از یک کارآگاه انسانی به نام ادی والیانت کمک میگیرد تا با کمک یکدیگر از یک پاپوش و توطئه بزرگ پرده بردارند.
گرچه سبک انیمیشن این فیلم قدیمی شده، اما همچنان سرگرم کننده است. جنس طنز و کمدی این اثر برای نوجوانان امروزی ملموس و شناخته شده نیست و به همین خاطر باید گفت که مخاطبان قرن بیست و یکم به سختی با شوخیهای آن ارتباط برقرار میکنند. علیرغم اینکه امکان بازسازی آن همچنان وجود دارد و با تکنیکهای مدرن امروزی قابل تحقق است، اما بعید است که تماشاگران امروزی علاقهای به تماشای چنین فیلمی داشته باشند.
بودجه چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت 50 میلیون دلار و میزان فروش آن در گیشه، بیش از 351 میلیون دلار بوده که رقم چشمگیری برای سال 1988 میلادی محسوب میشود. از 7 نامزدی اسکار، موفق به دریافت 4 جایزه شده که یکی از برجستهترین آنها متعلق به بهترین تدوین و جلوههای ویژه بصری بوده است.
9. آوای موسیقی – The Sound of Music
- سال تولید: ۱۹۶۵
- کارگردان: رابرت وایز
- بازیگران: جولی اندرزو، کریستوفر پلامر، دوریس لوید، ریچارد هایدن
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۶۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
آوای موسیقی روایت کننده راهبهای به نام ماریا است که پس از شکست در همرنگ شدن با محیط اطرافش، به عنوان پرستار بچه به خانه کاپیتان جورج فون تراپ میرود. فون تراپ سالهاست که همسرش را از دست داده و از همان زمان با هفت فرزندش در خانهای باشکوه زندگی میکند. او در امور زندگی به شدت سختگیر بوده و اجازه نمیدهد که فرزندانش سرگرمی یا تفریحی داشته باشند.
ماریا با ورود به این خانه ماتم زده، رنگی نو به در و دیوار میپاشد و به این خانواده مأیوس و غمگین شانس دوباره زندگی کردن میدهد. اگر از مخاطبان آوای موسیقی بپرسید که به فکر بازسازی آن هستند یا خیر، قطعا پاسخ منفی خواهید شنید. به احتمال زیاد مضامین و موضوعات این اثر اقتباسی برای مخاطبان نسل کنونی دیرفهم و غیرقابل هضم باشد، اما در زمان خودش یک شاهکار بود.
آوای موسیقی در زمان اکران خود تبدیل به پرفروشترین فیلم تاریخ سینما شد و حتی توانست این رکورد قابل توجه را تا نیم دهه یدک بکشد. بودجه ساخت این اثر 8.2 میلیون دلار و میزان فروش آن در گیشه بیش از 286 میلیون دلار بود که رقم خیره کنندهای است. همچنین از 10 نامزدی اسکار، 5 جایزه را با خود به خانه برده است.
بیشتر بخوانید:
۷ فیلم برتر آل پاچینو؛ ستاره درخشان و خاطرهانگیز هالیوود
10. جنگ ستارگان: قسمت چهارم – امیدی نو – Star Wars: Episode IV – A New Hope
- سال تولید: ۱۹۷۷
- کارگردان: جرج لوکاس
- بازیگران: مارک همیل، هریسون فورد، کری فیشر، الک گینس
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
جنگ ستارگان یکی از مجموعههای تأثیرگذار در تاریخ سینماست که مخاطبان زیادی را به این صنعت پایبند کرده است. این مجموعه جذاب و تماشایی در دهه 70 میلادی توانست به شهرت برسد و ژانر علمی – تخیلی را متحول کند. جنگ ستارگان موفق شد به کالکشن جلوههای ویژه بیفزاید و در این حوزه دست به تاریخ سازی بزند.
سه گانه اصلی جنگ ستارگان توانست تأثیر شگرفی بر دنیای سینما بگذارد و باعث ساخت فیلمهای فرعی و دنبالههای متعددی شد که امروز شاهد اکران آنها هستیم. به واقع میتوان گفت که بازسازی چنین اثر کلاسیکی ممکن نیست. قسمت چهارم از جنگ ستارگان روایتگر گروهی از شورشیان است که به دنبال نابود کردن سلاح مرگبار امپراتوری ظلمانی کهکشانی هستند.