کاوشگر پارکر ناسا سرانجام در یک ماموریت هبجانانگیز خورشید را لمس کرد و در شب کریسمس به نزدیکترین فاصله از این ستاره سوزان رسید.
کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا روز سهشنبه، با عبور از مرزی جدید در اکتشافات فضایی، تاریخسازی کرد. این فضاپیما به نزدیکترین فاصله از خورشید نسبت به هر شیء ساختهشده توسط بشر رسید و در این حین، سپر حرارتی آن دمای سوزانی معادل 1700 درجه فارنهایت (930 درجه سانتیگراد) را تحمل کرد.
این مأموریت بلندپروازانه که از آگوست 2018 آغاز شد، با هدف افزایش درک ما از خورشید و پیشبینی رویدادهای آب و هوایی فضایی که میتوانند بر زندگی روی زمین تأثیرگذار باشند، طراحی شده است.
نتایج لمس خورشید توسط کاوشگر پارکر بهزودی منتشر میشود
بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، نزدیکترین عبور این فضاپیما از خورشید دقیقا در ساعت 6:53 صبح به وقت محلی (11:53 به وقت گرینویچ) روز سهشنبه رخ داده است. با این حال، به دلیل نزدیکی کاوشگر به خورشید و قطع موقت ارتباطات، دانشمندان ماموریت باید تا آخر امشب منتظر تأیید نهایی این رویداد تاریخی باشند.
نیکی فاکس، مقام مسئول در ناسا، در یک ویدئوی منتشر شده در شبکههای اجتماعی، صبح سهشنبه اعلام کرد: «در این لحظه، کاوشگر خورشیدی پارکر به ستارهمان نزدیکتر از هر شیء دیگری در تاریخ پرواز میکند.» این فضاپیما در کمترین فاصله خود از خورشید، تنها 3.8 میلیون مایل (6.1 میلیون کیلومتر) از سطح آن فاصله دارد.
برای درک بهتر این فاصله، اگر فاصله بین زمین و خورشید را به اندازه طول یک زمین فوتبال آمریکایی در نظر بگیریم، کاوشگر پارکر در لحظه نزدیکترین گذر خود از خورشید (که به آن پریهلیون میگویند)، حدود سه و نیم متر از خط پایان فاصله خواهد داشت.
آریک پوسنر، دانشمند برنامه کاوشگر خورشیدی پارکر، روز دوشنبه در بیانیهای اظهار داشت:
این مأموریت نمونهای بارز از جسارت ناسا در انجام مأموریتهایی است که پیش از این سابقه نداشته و به ما امکان میدهد تا به پرسشهای بنیادین درباره کیهان پاسخ دهیم. ما با اشتیاق منتظریم تا اولین دادهها از فضاپیما را دریافت کنیم و در هفتههای آینده به بررسی آنها بپردازیم.
سپر حرارتی این کاوشگر آنقدر کارآمد است که تجهیزات داخلی آن، حتی در هنگام کاوش در لایه خارجی جو خورشید (تاج خورشیدی)، در دمای اتاق (29 درجه سانتیگراد)باقی میمانند.
همزمان با این کاوش، پارکر با سرعتی حیرتانگیز حدود 430 هزار مایل در ساعت (690 هزار کیلومتر در ساعت) حرکت میکند؛ سرعتی به اندازهای زیاد که میتواند مسافت بین واشنگتن دیسی، پایتخت ایالات متحده، تا توکیو، پایتخت ژاپن را در کمتر از یک دقیقه طی کند.
نیک پینکین، مدیر عملیات ماموریت در آزمایشگاه فیزیک کاربردی جان هاپکینز (APL) در مریلند، میگوید:
پارکر در واقع از قلمرو ناشناخته دادههایی را به زمین ارسال خواهد کرد.ما مشتاقانه منتظریم تا پس از چرخش مجدد فضاپیما به دور خورشید، اخبار جدیدی از آن دریافت کنیم.
پارکر با ماجراجویی در چنین محیط خشن و شدیدی، به دانشمندان کمک میکند تا برخی از اسرار بزرگ خورشید را کشف کنند؛ از جمله اینکه باد خورشیدی چگونه شکل میگیرد، چرا تاج خورشیدی از سطح زیرین آن داغتر است و پرتابهای جرم تاجی – ابرهای عظیمی از پلاسما که در فضا پخش میشوند – چگونه تشکیل میشوند.
پرواز شب کریسمس اولین مورد از سه عبور نزدیک رکوردشکن است و انتظار میرود دو عبور بعدی (در 22 مارس و 19 ژوئن 2025) نیز کاوشگر را به فاصله مشابهی از خورشید نزدیک کنند.