براساس اعلام وزارت نیرو، تابستان سال آینده برای مردم ایران سخت خواهد بود. برنامههای دولت برای برون رفت از بحران انرژی در 1404 چیست؟
نه تنها در تابستان امسال، بلکه در پاییز و زمستان 1403 شاهد قطعیهای مکرر برق بودیم و متاسفانه براساس هشدارهای وزیر نیرو، به نظر میرسد که ماجرای خاموشیهای گسترده در تابستان 1404 به مراتب بدتر از چیزی خواهد بود که تصور میکنیم. به عقیده بعضی از مسئولان، عامل اصلی قطعی برق، استخراج رمزارز توسط ادارات و برخی نهادهای دولتی است، اما این ادعا نیازمند بررسی بیشتر است.
هشدار ترسناک تابستان سخت در ایران
در ابتدا گفته میشد که دلیل اصلی خاموشیهای پاییزی، تعمیراتی است که از تابستان باقی مانده و سپس دولت دستور توقف مازوت سوزی داد تا سه شهر کرج، اصفهان و اراک از گزند حوادث مازوت سوزی در امان باشند. جدول زمانبندی قطعی برق توسط توانیر منتشر شد و مردم روزی دو ساعت شاهد قطع شدن برق بودند و حتی قطعی برق شهرکهای صنعتی دردسر بزرگی برای تولید ایجاد کرد.
هم اکنون در میانه دی ماه 1403، وزیر نیرو هشدار داده است که باید منتظر خاموشیهای وحشتناک فصل گرما در سال آینده باشیم. عباس علی آبادی ضمن عذرخواهی از مردم بابت ناترازی انرژی، خواستار کاهش جلسات در مجلس شورای اسلامی شد تا بتواند با وزارت نفت، پیگیر مشکلات انرژی باشد و برنامههای مدونی برای تابستان 1404 آماده کنند. ایشان میگوید:
علاوه بر جلسات مجلس، جلساتی هم در دولت داریم که من در این خصوص از آقای رئیس جمهور درخواست کردهام تا وزرا برای پرداختن به مسائل وقت داشته باشند. خواهش من از رئیس مجلس این است که موضوع برگزاری جلسات در مجلس را مورد توجه قرار دهد.
وضعیت تولید برق کشور چگونه است؟
به گفته وزیر نیرو، در تابستان امسال قریب به 20 هزار مگاوات ناترازی برق وجود داشته که براساس پیشبینیهای انجام شده، سال آینده بیش از 25 هزار مگاوات ناترازی خواهیم داشت. ایشان معتقد است که باید برنامههای مدونی برای رویارویی با تابستان گرم 1404 در نظر گرفته شود، زیرا زمستان به هر حال با پوشیدن لباس گرم سپری میشود، اما شرایط تابستان دشوارتر و پیچیدهتر است.
عباس علی آبادی به صراحت موضوع وجود ناترازی برق و گاز در کشور را مطرح کرده و باور دارد که وزارت نفت نمیتواند در عرض دو ماه این ناترازی بزرگ را جبران کند. وزیر نیرو در نشستی که با وزیر نفت و رئیس مجلس داشت، خاطرنشان کرد که برنامههای متنوعی در دست اقدام است، اما همه اینها به زمان نیاز دارند و یک شبه قابل حل نیستند.
یکی از موضوعات قابل توجهی که وزیر نیرو به آن اشاره داشته، تولید برق از گاز، گازوئیل، مازوت، نیروگاههای اتمی و آبی است که با عنایت به همین منابع تا به امروز 300 هزار مگاوات برق به سرانه تولید اضافه شده و علی آبادی تأکید کرده است که تا پایان سال، 500 هزار مگاوات دیگر به مجموع تولید افزوده شود. ایشان همچنین با اشاره به داشتن برنامههای مشخص، میگوید:
برای تابستان سال آینده، 14 پروژه کوتاه مدت تعریف کردهایم که تکمیل واحدهای ناتمام، تعمیرات به ویژه واحدهای مازوت سوز، ارتقای واحدها، رفع محدودیتهای شبکه، افزایش ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر، جلوگیری از قاچاق برق و جمع آوری انشعابات غیرمجاز از جمله آنهاست.