یکی از استادان دانشگاه تهران، راه حل رفع مشکل کمبود بنزین را در رسانه ملی مطرح کرده است. اما آیا میتوان با این روش به مشکلات فعلی خاتمه داد؟
یکی از پرتکرارترین بحثهایی که این روزها در رسانه ملی و فضای مجازی مطرح میشود، قیمت سوخت و نحوه کنترل و مصرف آن است. متاسفانه دولت در فکر افزایش قیمت بنزین بوده و به زودی برنامههایش را عملیاتی میکند. یکی از دلایل مهم کمبود بنزین و سوخت در کشور، مصرف بیرویه مردم و قاچاق آن است.
راه حل رفع مشکل کمبود بنزین چیست؟
ماجرای ناپدید شدن 20 میلیون لیتر بنزین در روز، فاجعهای است که یک سر آن به قاچاق سوخت در مرزها باز میگردد. کارشناسان راه حلهای زیادی به دولت چهاردهم دادهاند تا بتوانیم مصرف سوخت را کنترل و کمبودها را جبران کنیم، اما به نظر میرسد که تا تحقق این توصیههای تخصصی، فرسنگها فاصله داریم.
به تازگی یکی از استادان دانشگاه تهران در گفتگویی تلویزیونی تأکید کرده است که کشور باید از اداره رانتی خارج شود و طراحی سیستم انرژی که هم اکنون داریم، مربوط به چهار یا پنج دهه پیش است و باید تغییر پیدا کند. به اعتقاد ایشان، دولت از کلمه ناترازی استفاده میکند تا عمق فاجعه را کم جلوه دهد. این استاد دانشگاه در ادامه میگوید:
خودرو دنا در بازار آزاد تا یک میلیارد تومان خرید و فروش میشود، اما اگر بخواهیم مشابه این خودرو را از کشورهای توسعه یافته دارنده صنعت خودرو نظیر کره جنوبی، آلمان و ژاپن به ایران بیاوریم، نهایتا 500 میلیون تومان بودجه نیاز است. البته این قیمت به شرطی است که دولت عوارض و مالیاتهای قانونی نگیرد.
به گفته ایشان، با فرمول بالا هر فردی میتواند 500 میلیون تومان صرفه جویی کند و در این شرایط حتی اگر دولت هر لیتر بنزین را 30 هزار تومان کند، در ماه، 4 میلیون و 500 هزار تومان صرف مصرف سوخت میشود و الباقی آن را میتواند در بانک یا هر جای دیگری سرمایه گذاری کرده و سود کسب کند. این استاد دانشگاه تهران در پایان تأکید کرده است که دولت برای رفع ناترازی بنزین باید 50 درصد بازار خودرو را به محصولات وارداتی اختصاص دهد.