فضاپیمای کپلر (Kepler) یکی از گرانترین وسایلی است که تا به حال توسط ناسا ساخته شده است و جدا از هزینهی ساخت، میلیونها دلار نیز صرف تحقیقات، نگهداری و برقراری ارتباط با این فضاپیمای پیشرفته میشود. هفتهی گذشته این فضاپیما از کنترل ناسا خارج شد و به حالت اضطراری رفته بود.
حالت اضطراری (Emergency Mode) حالتی است که فضاپیما در صورت بروز مشکلات ناگهانی و اتفاقات پیشبینی نشده، به آن حالت درمیآید تا جلوی بروز اتفاقات ناخوشایندتر نظیر برخورد با اجسام و یا خارج شدن از مدار را بگیرد. فضاپیمای کپلر نیز دارای فرم خاصی از حالت اضطراری است و طوری طراحی شده است تا جلوی آسیب رسیدن به این قوطی فلزی چند صد میلیون دلاری گرفته شود.
هفتهی گذشته بهطور ناگهانی و بدون هیچ دلیل موجهی، ناسا متوجه شد که این فضاپیما در حالت اضطراری قرار گرفته است و دیگر کنترل آن از دست ناسا خارج شده است. روز جمعه هشتم آوریل (۲۰ فروردین)، تاریخ دقیقی است که این حالت فعال شده بود و طی دو سه روز گذشته، تیم فرماندهی کپلر ساعات سختی را پشت سر گذاشتند و بعد از چند روز بالاخره امروز ناسا اعلام کرد که کپلر را تحت کنترل خود درآورده است.
فضاپیمای کپلر سال گذشته هم دچار مشکل شده بود
همانطور که گفتیم، هنوز هیچ دلیلی برای رخ دادن این اتفاق گزارش نشده است اما اطلاعات قبل و بعد از بروز این حالت، در فضاپیما ذخیره شده است و قرار است بهزودی برای ناسا ارسال شود. بعد از بررسی آن اطلاعات، ناسا میتواند دلیل بروز چنین حادثهی ترسناکی را مشخص کند. البته ناسا قصد دارد اذهان عمومی را به سمتی ببرد که نشان دهد تیم فرماندهی و متخصصان مرکز کنترل ناسا هیچ تقصیری در پیش آمدن این حادثه ندارند و فضاپیمای کپلر به دلایل ناشناخته دچار این مشکل شده است.
جالب است بدانید که حدود چند سال پیش، یک حادثهی دیگر هم برای این فضاپیما رخ داده بود و در آن زمان باعث شده بود که کپلر برای مدتی در فضایی خارج از مدار تعیین شده به چرخش دربیاید و از برنامهای که ناسا برای آن طرحریزی کرده بود، خارج شود! آن زمان هم ناسا سعی کرد کارمندان خود را توجیه کند اما در نهایت مشخص شد که اشتباه آنها باعث بروز این مشکل شده است.
ناسا بعد از اینکه فضاپیمای کپلر را تحت کنترل خود درآورده است، آن را بر روی حالتی قرار داده که کمترین مصرف سوخت را داشته باشد. متخصصان ناسا قصد دارند بعد از بررسی تمام زوایای این حادثه و آزمایش مجدد قابلیتهای فضاپیما، آن را به برنامهی قبلی بازگردانند. در نهایت نیز کپلر بر روی فرمی تحت عنوان «حالت علمی» (Science Mode) قرار خواهد گرفت و وظیفهی اصلی خودش را که همان شناسایی سیارههای مشابه سیارهی زمین است، ادامه خواهد داد.
این اتفاق درست در زمانی رخ داده که یک ماهوارهی ژاپنی نیز از کنترل متخصصان سازمان فضایی ژاپن خارج شده است و در فضای نامعلومی در حال حرکت است! این فضاپیمای گرانقیمت، هیتومی (Hitomi) نام دارد و برای ساخت آن رقمی معادل ۲۷۳ میلیون دلار هزینه شده بوده است! هیتومی که بر روی مدارهای اطراف یک سیاهچاله در حال جستجو بوده است، ناگهان از کنترل خارج شده و ارتباطات خودش را با زمین قطع کرده است.
این ماهواره سپس در مسیر نامعلومی به حرکت درآمده است و هیچکس نمیداند چه اتفاقی برای آن رخ داده است. جالب است بدانید که توسط یک تلسکوپ پیشرفته به نام جاکسا (JAXA)، این ماهواره مدتی پیش و درحالی که با سرعت بالایی در حال حرکت به سمت نامشخصی بوده، مشاهده شده است!
بههرحال رخ دادن چنین حوادثی باوجود تمام پیشرفتهای فضایی، این نکته را یادآوری میکند که شاید اتفاقاتی نظیر فیلمهای جاذبه و مریخی، خیلی نزدیکتر از آن چیزی هستند که ما و متخصصان ناسا تصور میکنیم!