طی 7 سال اخیر، شاهد افزایش قیمت خودرو چشمگیری در بازار ایران بودهایم. بهطوری که قیمت برخی ماشینها هزاران درصد بیشتر شده است!
بهگزارش بخش اخبار خودرو گجت نیوز، بازار خودرو در ایران طی هفت سال گذشته شاهد افزایش قیمتی سرسامآور و نگرانکننده بوده است. تبدیل شدن خودرو از یک کالای مصرفی به کالای سرمایهای، یکی از مهمترین دلایل این جهش قیمتهاست. برای مقابله با این نگاه سرمایهای، اقداماتی همچون تقویت سازوکارهای حفظ ارزش پسانداز خانوار از طریق سرمایهگذاری در طرحهای مولد، اخذ مالیات بر تقاضای سرمایهای و افزایش عرضه خودرو ضروری به نظر میرسد.
قانون ساماندهی صنعت خودرو که در سال 1400 با هدف ایجاد رقابتپذیری در این صنعت به تصویب رسید، با استفاده از ابزار واردات خودروهای نو و کارکرده، در تلاش برای افزایش عرضه و تنظیم بازار آشفته خودرو بود. اما موانعی مانند محدودیتهای ارزی و مشکلات استاندارد، روند واردات را کند کرده و تأثیر قابلتوجهی بر بازار نگذاشته است. طبق آمار، در سال 1402 تنها حدود 11 هزار دستگاه خودرو وارد کشور شد، در حالی که پیشبینیها از ورود 200 هزار دستگاه در شش ماهه منتهی به بهار 1402 حکایت داشت.
از سوی دیگر، بررسیها نشان میدهد که تولید و فروش دو خودروساز بزرگ کشور، ایرانخودرو و سایپا، در هشت ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهش 6 و 16 درصدی مواجه بوده است. این کاهش عرضه، در کنار تقاضای بالا، به افزایش بیشتر قیمتها دامن زده است.
افزایش چند هزار درصدی قیمت خودرو هیوندای توسان
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، تصویری هولناک از این افزایش قیمتها ارائه میدهد. بر اساس این گزارش، قیمت خودروهای وارداتی، مونتاژی و تولید داخل بین شهریور 1396 و مرداد 1403 رشدی چند هزار درصدی را تجربه کردهاند. به عنوان مثال، هیوندای توسان وارداتی که در سال 96 قیمتی معادل 162 میلیون تومان داشت، در مرداد 1403 به 4 میلیارد و 450 میلیون تومان رسیده که رشدی 2646 درصدی را نشان میدهد! جک اس 5 مونتاژی نیز با رشد 1689 درصدی از 95 میلیون تومان به 1 میلیارد و 700 میلیون تومان رسیده است. حتی پژو 207 تولید داخل نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با رشد 1544 درصدی، قیمتش از 45 میلیون تومان به 740 میلیون تومان افزایش یافته است.
این آمار وحشتناک، در حالی رقم خورده که قیمت دلار در این بازه زمانی از 3 هزار و 800 تومان به 59 هزار تومان رسیده است. این وضعیت نشان میدهد که بازار خودرو در ایران به شدت تحت تاثیر نوسانات تولید، واردات و شرایط اقتصادی کشور قرار دارد و نیازمند تدابیر جدی و فوری برای کنترل قیمتها و بازگشت آرامش به این بازار آشفته است.