یکی از خودروهای وارداتی جذابی که به زودی توسط شرکت پارس ساتر هوشمند به بازار میآید، اشکودا اکتاویا است که در ادامه مشخصات آن را مرور میکنیم.
اگر پیگیر اخبار خودروهای وارداتی باشید، حتما بارها نام برند اشکودا و محصولات باکیفیت و با اصالت این خودروساز آلمانی را شنیدهاید. اکتاویا پرو یک لیفت بک جذاب از این برند مشهور اروپایی است که توسط شرکت پارس ساتر هوشمند به بازار ایران عرضه میشود.
قطعا پیش از اینکه قفل واردات خودرو بشکند و شرکتهای واردکننده بتوانند به فکر عرضه محصولات خارجی بیفتند، نام اشکودا که یک خودروساز اهل چک بود را نشنیده بودید. هم اکنون اشکودا به فولکس واگن پیوسته و به عنوان یکی از زیرمجموعههای این خودروساز بزرگ اروپایی، فعالیت میکند. به هر حال این برند در بازار اروپا معروف و شناخته شده است و به زودی مشتریان خود را در بازار کشورمان پیدا خواهد کرد.
اغلب خودروهایی که اشکودا تولید میکند، براساس پلتفرمهای گروه فولکس واگن هستند و به همین دلیل از لحاظ ایمنی و طراحی بدنه، حرفهای زیادی برای گفتن دارند. پارس ساتر هوشمند که زیرمجموعه ایران روور به حساب میآید، سراغ محصولات این خودروساز اروپایی رفته و تا به امروز از ماشینهایی همچون اشکودا کاروک، کامیک جی تی، سوپرب و اشکودا انیاک رونمایی کرده است.
فهرست محتوا
مختصری از اشکودا اکتاویا وارداتی
اواخر دهه 50 میلادی بود که اکتاویا متولد شد و به همین خاطر خالی از لطف نیست که بگوییم این لیفت بک که یک مدل استیشن هم دارد، یک خودرو پخته و آماده برای بازارهای جهانی است. البته از هفت دهه گذشته تا به امروز، اکتاویا مسیر پر پیچ و خمی را پشت سر گذاشته و زندگی خود را به قبل و بعد از فولکس واگن تقسیم کرده است.
اولین اشکودا اکتاویا زیر نظر آلمانیها و در سال 1996 میلادی به بازار عرضه شد. در حال حاضر شاهد عرضه چهارمین نسل از این لیفت بک هستیم که تولید آن از اواخر 2019 میلادی آغاز گردیده است. اکتاویا سوار بر پلتفرم MQB Evo شده و به همین خاطر دارای وجوه اشتراک زیادی با دو محصول فولکس واگن گلف و آئودی A3 است.
اوایل سال گذشته میلادی نیز شاهد رونمایی از یک نسخه فیس لیفت برای اکتاویا بودیم که همراه با تغییراتی مهم به لحاظ سطح امکانات و ایمنی بود. با این حال، پارس ساتر هوشمند زمانی به سراغ این خودرو وارداتی رفت که هنوز خبری از عرضه فیس لیفت نبود و همین باعث شد که نمونه مونتاژی چین را که پیش از فیس لیفت عرضه میشده، انتخاب کند.
نسخه چینی اکتاویا با پسوند پرو به بازار عرضه میشود و جوینت ونچر سایک – فولکس واگن مشغول مونتاژ این لیفت بک هستند. جالب است بدانید که از بین تمام محصولات برند اشکودا، اکتاویا پرفروشترین آنهاست و تعداد فروش آن در سال 2023 در سراسر جهان به بیش از 205 هزار دستگاه میرسد. از طرفی در 28 سال تولید این خودرو، آمار فروش آن از مرز 7 میلیون دستگاه عبور کرده است.
بیشتر بخوانید:
اگر میخواهید سرمایههایتان را نابود کنید این ۱۰ خودرو وارداتی را بخرید!
طراحی ظاهری
در مقایسه با سایر محصولات اشکودا که بازار عرضه شدهاند، اکتاویا از ظاهر اسپرتتری برخوردار بوده و به همین دلیل مورد پسند جوانان قرار گرفته است. المانهای طراحی بدنه این لیفت بک با الهام از زبان طراحی اصیل اشکودا بوده و قطعا نسبت به سوپرب، طرفداران بیشتری برای خودش دست و پا خواهد کرد.
نمای جلو این خودرو میزبان خطوط شکسته و برجستهای است که زیر چراغها و تا روی کاپوت اکتاویا امتداد یافته و ظاهر تهاجمی و خشنی به این خودرو بخشیدهاند. در اطراف جلوپنجره هم خطوط کرومی به چشم میخورد که باعث لوکس به نظر رسیدن این وارداتی شده است.
خطوط برآمده و برجسته نمای جانبی هم به عضلانیتر شدن خودرو کمک کرده و با نمای جلو و عقب در هماهنگی است. رگههای اسپرت و جذاب نمای جلو در طراحی عقب هم دیده میشود. صندوق عقب با خطوط طراحی و حجم پردازیهای قابل توجهی همراه شده و گرافیک منحصربهفرد چراغها نیز به ظاهر اسپرت کمک کرده است.
طراحی داخلی
اگر میخواستیم راجع به طراحی داخلی نسل قبلی اکتاویا صحبت کنیم، قطع به یقین باید از واژگانی همچون کسل کننده و حوصله سربر استفاده میکردیم، اما خوشبختانه اشکودا نسل جدید این خودرو لیفت بک را مطابق با زبان طراحی روز دنیا طراحی کرده و همه چیز در مقایسه با گذشته مدرنتر شدهاند.
داشبورد جدید این خودرو وارداتی حالت افقی ندارد و یک صفحه نمایش لمسی بزرگ 10 اینچی با چندین دکمه میانبر در قسمت تحتانی آن تعبیه شده است. برای کنترل سیستم تهویه خبری از دکمههای فیزیکی نیست و در عوض، کنترلرها داخل نمایشگر آورده شدهاند. بعضی از المانها مثل داشبورد باکیفیت با مواد نرم و دستگیرههای کرومی، غربیلک فرمان دو پره، باعث لوکس به نظر رسیدن اکتاویا شدهاند.
یکی از مزایای عمده اکتاویا وارداتی که برتری قابل توجهی به این محصول در مقایسه فولکس واگن گلف میدهد، محفظههای متعدد به منظور قرار دادن اشیاء است. داخل خودرو راننده و سرنشینان به 5 درگاه یو اس بی تایپ C دسترسی دارند. صندلیها برای ابعاد و جثههای بزرگ مناسب بوده و فضای مطلوبی برای زانوها در اختیار سرنشینان قرار میگیرد.
قوای فنی
در سینه اکتاویا یک پیشرانه 1.4 لیتری 4 سیلندر توربوشارژ تعبیه شده که میتواند در شرایط ایده آل، 150 اسب بخار قدرت و 250 نیوتن متر گشتاور تولید کند. نیروی محرکه از طریق یک گیربکس 7 سرعته دبل کلاچ به چرخهای جلوی این سدان کامپکت 1360 کیلوگرمی منتقل میشود تا بتواند در هر 100 کیلومتر مسافت حدود 5.9 لیتر سوخت مصرف کند.
از آنجایی که اکتاویا پارس ساتر همان نسخه چینی بوده، طول و فاصله محوری بیشتری نسبت به مدل اروپایی دارد. اشکودا اکتاویا به ترتیب طول، عرض و ارتفاعی برابر با 4753، 1832 و 1469 میلی متر دارد. فاصله محوری 2730 میلی متر بوده و چرخها با رینگهای 18 اینچی و لاستیکهای سایز 215 مجهز شدهاند. ظرفیت صندوق عقب این خودرو 528 لیتر است که در صورت خواباندن صندلیهای عقب به 1482 لیتر میرسد.
بیشتر بخوانید:
مقایسه قیمت برخی خودروهای وارداتی در چین و ایران
امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی
محصولات اشکودا به خاطر ایمنی بالا و تجهیزات مرتبط، مشهور هستند. خوشبختانه اکتاویا یک سدان مجهز به انواع آپشنهای رفاهی و ایمنی است که میتواند مورد پسند مشتریان آپشن دوست ایرانی قرار بگیرد. از مهمترین امکانات این خودرو وارداتی باید به موارد زیر اشاره کرد:
- آینههای جانبی تاشو برقی با گرمکن
- سانروف برقی دو حالته
- دیلایت
- چراغهای خودکار
- سنسور باران
- صندلیها و فرمان چرمی
- تنظیم برقی ۶ جهته صندلیهای جلو
- گرمکن و سردکن صندلیهای جلو
- سیستم تهویه دو منطقهای
- صفحه آمپر دیجیتالی ۱۰ اینچی
- نمایشگر لمسی ۱۲.۱ اینچی
- سیستم صوتی با ۶ بلندگو
- بلوتوث
- شارژر بیسیم گوشی
- کروز کنترل تطبیقی
- نمایشگر هدآپ
- سیستم استارت استاپ
- دستیار صوتی
- اپل کارپلی
- سیستم کنترل پایداری
- ترمز پارک برقی
- ترمز اضطراری
- سیستم کنترل کشش
- سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی
- ایربگهای جلو، جانبی و پردهای
- هشدار خوابآلودگی راننده
- سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمهای
- سنسور پارک جلو و عقب
- سیستم پارک خودکار
- هشدار تصادف جلو
- دستیار حفظ حرکت بین خطوط
عملکرد و تجربه رانندگی
حتما یکی از مشکلات اغلب رانندگان خودروهای بزرگ در شهرهای پرجمعیت و شلوغ، پارک کردن است. نسخه چینی اکتاویا همانطور که گفتیم، نسبت به نسخه اروپایی طویلتر است و همین باعث شده تا پارک آن در موقعیتهای تنگ و کم فضا، دشوار شود. البته به لطف بهرهمندی این سدان از سنسورهای پارک جلو و عقب، پارک آسان قسمت شما خواهد شد.
سیستم تعلیق نرم، راحتی و آسایش مضاعفی به راننده و سرنشینان انتقال میدهد و انعطاف پذیری این محصول، کابین را در عبور از دست اندازها شناور میکند. اگر دوستدار شتاب گیری بالا و هیجان در رانندگی هستید، اکتاویا گزینه بسیار مناسبی نخواهد بود و از پس انتظارات شما بر نمیآید. فرمان چندان دقیق و پاسخگو نیست و احتمالا کمی احساس سنگینی خواهد داشت.
با این حال، اکتاویا در سرعتهای بیش از صد کیلومتر در ساعت، پایداری و هندلینگ فوق العاده داشته و به لطف سیستم تعلیق، بیسروصدا و ساکن است. برای رسیدن به شتاب 0-100 کیلومتر هم نیاز به 8.5 ثانیه زمان دارد.
قیمت و رقبا
در تیر ماه سال 1402 بود که اکتاویا به همراه چند محصول دیگر از برند اشکودا به بازار ایران معرفی شدند، اما تا زمانی که قابل عرضه در سامانه وارداتیها شود، یک سالی زمان برد. هنوز قیمت نهایی این سدان لیفت بک اعلام نشده، اما قیمت گمرک آن حدود 1 میلیارد و 868 میلیون تومان اعلام گردیده و باید سایر هزینهها مثل مالیات و شماره گذاری، اسقاط خودرو و بیمه را اضافه کرد.
با این حساب برای خرید این خودرو باید بیش از 2 میلیارد تومان هزنیه کنید. از مهمترین رقبای اکتاویا باید به تویوتا کرولا و هیوندای النترا اشاره کرد که موتور ضعیف و آپشنهای کمتری دارند. تنها مانع مهمی که پیش روی شرکت پارس ساتر و محصولات اشکودا در ایران وجود دارد، خدمات پس از فروش و بازار قطعات یدکی است که البته ایران روور وعده فراوانی آنها را داده است.
مزایا و معایب
سدان اروپایی بازار ایران نه تنها کیفیت ساخت و متریال فوق العاده نرم دارد، بلکه مجهز به کابین جادار و کاربردی، صندوق عقب بزرگ و امکانات متعدد شده است. همانطور که بالاتر گفتیم، تأمین قطعات، بزرگترین مانع برای جولان دادن اکتاویا در کشور است. علاوه بر این، هزینههای نگهداری این خودرو در ایران بالا بوده و ممکن است توربوشارژ بودنش باعث دردسر خریداران شود.
نقاط قوت
- صندوق عقب بزرگ و جادار
- سواری و هندلینگ راحت
- امکانات و تجهیزات مدرن
- طراحی داخلی لوکس و نوآورانه
- کیفیت ساخت بالا و متریال فوق العاده
نقاط ضعف
- محدودیت در فضای سر عقب
- هزینههای نگهداری بالا
- هیجان انگیز نبودن رانندگی
- کمبود قطعات یدکی