پس از طی کردن هفت خوان رستم، ایران خودرو سرانجام از دست مدیران دولتی رها شد و به بخش خصوصی یعنی گروه کروز رسید. در ادامه علاوه بر نگاهی به مسیر آینده ایران خودرو، در مورد واگذاری ایران خودرو به شرکت کروز نیز صحبت خواهیم کرد.
واگذاری شرکت ایران خودرو به گروه کروز، تقریبا به گره کور صنعت خودرو در ماههای گذشته تبدیل شده بود و حتی شورای رقابت نیز به شدت با این موضوع مخالف بود اما سرانجام پس از جدال 9 ساعتی، یکی از بزرگترین شرکت های خودروسازی ایران از تمامیت دولتی خارج شد و به بخش خصوصی رسید. در آخرین مطلب از سری اخبار خودرو گجت نیوز به سراغ موشکافی کامل این مطلب خواهیم رفت.
واگذاری ایران خودرو به گروه کروز رسما انجام شد
مجمع عمومی شرکت ایران خودرو، پس از کشمکشهای فراوان میان سهامداران بخش خصوصی و دولتی، روز چهارشنبه هفدهم بهمن ماه برگزار و اعضای هیئت مدیره جدید این شرکت انتخاب شدند. این مجمع که از ساعت ۹ صبح در سالن جلسات ساپکو آغاز شده بود، تا ساعت ۱۶ با چالشهای بسیاری روبرو بود و سرنوشت آن در هالهای از ابهام قرار داشت.
در ابتدای جلسه، تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که حاکی از سنگ اندازی در توزیع برگههای رای و اعتراض سهامداران حقیقی به مدیریت و زیانهای انباشته شرکت بود. با گذشت چندین ساعت از آغاز جلسه و عدم رسمیت آن، سهامداران حقیقی خواستار دخالت سازمان بورس شدند و اعلام کردند از آنجا که مجوز برگزاری مجمع توسط این سازمان صادر شده، نماینده آن نیز باید به موضوع ورود کند.
در نهایت، حوالی ساعت ۱۵، سازمان بورس به این موضوع واکنش نشان داد و ولی الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، اعلام کرد که نماینده این سازمان از ساعت ۷ صبح در جلسه پیش مجمع با اعضای هیئت مدیره، مدیران ایران خودرو و سهامداران عمده حضور داشته و تلاش برای شروع هرچه سریعتر جلسه در جریان است.
نگاهی به هیئت مدیره جدید ایران خودرو پس از واگذاری به گروه کروز
حدود ساعت ۱۵ اعلام شد که مجمع عمومی برگزار میشود و پس از شمارش سهامداران، با حضور ۵۰.۱۱ درصد از سهامداران، جلسه رسمیت یافت. ساعت ۱۶ رای گیری برای انتخاب رئیس مجمع و اعضای هیئت مدیره آغاز شد و حامد نائیجی به عنوان رئیس مجمع، یوسف الهی شکیب و علی حبیبی به عنوان ناظران اول و دوم و جمشید ایمانی به عنوان دبیر مجمع انتخاب شدند. در هنگام رایگیری برای انتخاب اعضای هیئت مدیره، ۵۱.۷۹ درصد سهامداران در مجمع حضور داشتند.
در نهایت، پس از شمارش آرا، رئیس مجمع ساعت ۱۸:۳۰ اعلام کرد که پنج شخصیت حقوقی زیر به عضویت هیئت مدیره شرکت ایران خودرو درآمدهاند:
- شرکت خدمات گستر صبا انرژی
- شرکت سرمایهگذاری گنجینه ایرانیان (کروز)
- شرکت بهینهساز بهمن (کروز)
- شرکت اعتبار آفرین (کروز)
- شرکت سرمایهگذاری ملی ایران
به این ترتیب، برای اولین بار پس از دو دهه، بزرگترین خصوصیسازی در مدیریت بزرگترین خودروسازی کشور رقم خورد و مدیریت ایران خودرو به کنسرسیومی متشکل از شرکتهای مرتبط با گروه کروز واگذار شد.