واقعیت هایی درباره فضا وجود دارد که حتی شاید علاقهمندان و دنبالکنندگان اخبار نجوم هم از آنها بیاطلاع باشند و با شنیدن آنها متعجب شوند!
فضا همیشه پر از شگفتیهای غیرقابلتصور بوده است. هر چه بیشتر درباره کیهان یاد میگیریم، متوجه میشویم که هنوز چیزهای زیادی برای کشف وجود دارد. بعضی از حقایق آنقدر حیرتانگیز هستند که باورشان دشوار است.
واقعیت هایی درباره فضا که باید بدانید
در این مقاله، سه واقعیت عجیب درباره فضا را بررسی میکنیم که مطمئنا ذهن شما را به چالش میکشند.
1. بزرگترین ستاره شناختهشده، 2150 برابر خورشید است!
وقتی به خورشید نگاه میکنیم، به نظر میرسد که یک کره آتشین عظیم است. اما واقعیت این است که خورشید ما در مقایسه با بسیاری از ستارگان دیگر، نسبتا کوچک محسوب میشود!
بزرگترین ستارهای که تاکنون شناختهایم استفنسون 2-18 (Stephenson 2-18) نام دارد. این غول سرخ در فاصله 18,900 سال نوری از زمین و در صورت فلکی سپر قرار گرفته است. اندازه آن تقریبا 2150 برابر خورشید ما است! به عبارت دیگر، اگر استفنسون 2-18 را جای خورشید قرار دهیم، سطح آن تا مدار زحل گسترش پیدا میکند!
ابعاد این ستاره آنقدر عظیم است که 9 ساعت طول میکشد تا نور، که سریعترین چیز در جهان است، یک دور کامل دور آن بزند. در مقایسه، نور تنها 14.5 ثانیه طول میکشد تا خورشید ما را دور بزند.
البته گرچه احتمال خطا در محاسبه اندازه این ستاره وجود دا و، اما حتی اگر تخمینها دقیق نباشند هم، همچنان یکی از بزرگترین ستارگان کشفشده در جهان خواهد بود.
2. درخشانترین جسم جهان به یک سیاهچاله غولپیکر مربوط است
وقتی به چیزهای درخشان در فضا فکر میکنیم، سیاهچالهها آخرین چیزی هستند که به ذهنمان میرسند. این اجرام کیهانی به دلیل گرانش فوقالعاده قویشان حتی نور را هم به دام میاندازند، اما در عین حال باعث ایجاد یکی از درخشانترین پدیدههای کیهانی نبز شدهاند.
سیاهچاله J059-4351 که 12 میلیارد سال نوری از ما فاصله دارد، جرمش 17 میلیارد برابر خورشید است. این هیولای کیهانی هر روز جرمی معادل خورشید را میبلعد.
اما چرا این پدیده درخشان است؟ دلیل آن دیسک برافزایشی است. وقتی ماده (مثلا گاز، غبار یا حتی ستارههای سرگردان) به سیاهچاله نزدیک میشود، سرعتی نزدیک به نور پیدا میکند و در اثر اصطکاک شدید، مقدار زیادی انرژی تولید میکند. همین اتفاق است که باعث میشود اطراف سیاهچالهها فوقالعاده درخشان باشند.
نور تولید شده توسط J059-4351 تقریبا 500 تریلیون برابر خورشید است! حتی تصور این مقدار نور تقریبا غیرممکن بهنظر میرسد. یک تریلیون (1,000,000,000,000) دارای 12 صفر است. حالا دقت کنید که ما درباره 500 برابر آن صحبت میکنیم!
3. 99 درصد جرم منظومه شمسی متعلق به خورشید است!
اگر به اطرافمان نگاه کنیم، زمین بسیار بزرگ به نظر میرسد. اما در مقایسه با سیارات غولپیکری مثل مشتری و زحل، زمین تقریبا هیچ است. حالا تصور کنید که تمام سیارات، قمرها، سیارکها و دنبالهدارهای منظومه شمسی را کنار هم بگذاریم، باز هم در برابر خورشید ناچیز هستند.
خورشید 98.86 درصد از کل جرم منظومه شمسی را در اختیار دارد. تمام سیارات، از جمله غولهای گازی مثل مشتری و زحل، فقط 1.14 درصد از جرم باقیمانده را تشکیل میدهند.
اما این همه ماجرا نیست! مشتری به تنهایی 2.5 برابر تمام سیارات دیگر منظومه شمسی جرم دارد. به این ترتیب، زمین فقط 0.1 درصد از جرم کل منظومه شمسی را تشکیل میدهد!
در نهایت، این آمار به ما نشان میدهد که چقدر جهان ما عظیم و بیکران است. اگر حتی منظومه شمسی ما به این حد وسیع باشد، تصور کنید که کهکشان راه شیری، و سپس کل جهان، چقدر میتوانند بزرگتر باشند!
نتیجهگیری
فضا سرشار از حقایق شگفتانگیز است که تصور آنها برای ما انسانها دشوار است. از ستارگانی که هزاران برابر خورشید ما هستند، تا سیاهچالههایی که درخشانترین اجرام جهان را شکل میدهند، و حتی سیستمی که ما در آن زندگی میکنیم و بیشتر جرم آن متعلق به تنها یک ستاره است.
اگر این واقعیتها شما را شگفتزده کردند، فقط تصور کنید چه چیزهای دیگری در انتظار کشف هستند!