سیارک قاتل شهر

سیارک 2024 YR4: تهدیدی جدی برای زمین در سال ۲۰۳۲؟

طبق ادعای ناسا، احتمال برخورد سیارک «قاتل شهر» یا همان سیارک YR2 2024 در سال ۲۰۳۲ اکنون بالاتر از همیشه است.

ناسا اطلاعات مهمی را روز سه شنبه گذشته منتشر کرد. براساس آن یک سیارک که می‌تواند یک شهر را ویران کند، اکنون ۳.۱ درصد احتمال برخورد با زمین در سال ۲۰۳۲ را دارد. بدین ترتیب سیارک قاتل شهر به تهدید آمیزترین سنگ فضایی تبدیل شده که تا کنون توسط پیش‌بینی‌های مدرن ثبت شده است.

با وجود افزایش احتمال برخورد، کارشناسان می‌گویند نیازی به نگرانی نیست. جامعه نجومی جهانی در حال نظارت دقیق بر وضعیت است و تلسکوپ فضایی جیمز وب قرار است ماه آینده نگاه خود را بر روی این جسم، که به نام سیارک YR2 2024 شناخته می‌شود، متمرکز کند.

سیارک قاتل شهر در راه است

بروس بتس، دانشمند ارشد سازمان غیرانتفاعی جامعه سیاره‌ای به خبرگزاری AFP گفت:

من که هنوز اصلا نترسیده‌ام. طبیعتا وقتی درصدها بالا می‌رود، احساس آسایش خاطر در شما هم به تدریج کمتر می‌شود.

البته او توضیح داد همان‌ طور که ستاره‌ شناسان داده‌های بیشتری جمع‌ آوری می‌کنند، احتمال برخورد هم افزایش می‌یابد و سپس به سرعت به سوی صفر میل می‌کند.

سیارک قاتل شهر

سیارک قاتل شهر یا همان سیارک YR2 2024 برای اولین بار در تاریخ ۲۷ دسامبر سال گذشته توسط رصدخانه ال سوسه در شیلی شناسایی شد.

ستاره ‌شناسان اندازه این سیارک را بین ۱۳۰ تا ۳۰۰ فوت (۴۰ تا ۹۰ متر) بر اساس درخشندگی آن تخمین زده‌اند. تحلیل نشانه‌های نوری آن نشان می‌دهد که ترکیبش نسبتا معمولی است و نه یک سیارک نادر غنی از فلزات.

شبکه هشدار بین‌ المللی سیارک (IAWN)، یک همکاری جهانی در زمینه دفاع سیاره‌ای، در تاریخ ۲۹ ژانویه پس از آن که احتمال برخورد از یک درصد فراتر رفت، یک یادداشت هشدار صادر کرد. از آن زمان، این مقدار نوسان کرده است اما همچنان روند صعودی دارد.

محاسبات ناسا و احتمال برخورد

ناسا در آخرین محاسباتش احتمال برخورد را ۳.۱ درصد تخمین زده و تاریخ احتمالی برخورد با زمین را در ۲۲ دسامبر ۲۰۳۲ پیش بینی کرده است.

این به معنای احتمال یک به ۳۲ است؛ تقریبا مشابه با حدس درست نتیجه پنج پرتاب پیاپی سکه.

آخرین باری که یک سیارک با اندازه‌ای بزرگتر از ۳۰ متر چنین خطر قابل توجهی را ایجاد کرد، آپوفیس در سال ۲۰۰۴ بود. زمانی که به طور موقت ۲.۷ درصد احتمال برخورد با زمین در سال ۲۰۲۹ وجود داشت. احتمالی که شتاره شناسان بعدا با مشاهدات بیشتر رد کردند.

ریچارد موئیسل، رئیس دفتر دفاع سیاره‌ای آژانس فضایی اروپا، گفت که عبور از این آستانه تاریخی است. او خطر را کمی کمتر از ۲.۸ درصد تخمین زده است.

مشاهدات تلسکوپ وب در ماه مارس درباره سیارک YR2 2024

ریچارد موئیسل به AFP گفت:

این یک رویداد بسیار بسیار نادر است. در حال حاضر هم اصلا بحرانی نیست. این سیارک کشنده دایناسورها نیست. این سیارک کشنده سیاره نیست. این بیشتر برای یک شهر خطرناک است.

بروس بتس از جامعه سیاره شناسان اعلام کرد که داده‌های تلسکوپ وب (قدرتمندترین رصدخانه فضایی) برای درک بهتر مسیر حرکت این سیارک قاتل شهر کلیدی خواهد بود. او گفت:

وب قادر است چیزهایی را ببیند که بسیار، بسیار کم نور هستند. این نکته‌ حیاتی است چون مدار سیارک در حال حاضر آن را به سوی مشتری می‌برد و نزدیک‌ترین برخورد آن تا سال ۲۰۲۸ رخ نخواهد داد.

موئیسل توضیح داد اگر خطر از ۱۰ درصد بیشتر شود، IAWN هشدار رسمی صادر خواهد کرد. همچنین به دنبال آن «توصیه‌ای برای تمام کشورهای عضو سازمان ملل که در مناطقی ممکن است در معرض تهدید باشند، برای شروع آمادگی‌های زمینی» ارائه خواهد شد.

سیارک قاتل شهر

برخلاف سیارک شش مایلی (۱۰ کیلومتری) که ۶۶ میلیون سال پیش دایناسورها را از بین برد، سیارک YR2 2024 به عنوان یک سیارک قاتل شهر طبقه ‌بندی شده است. این سیارک فاجعه جهانی نیست، اما همچنان می‌تواند تخریب قابل توجهی ایجاد کند.

تخریب احتمالی آن بیشتر به دلیل اندازه‌اش نیست، بلکه به سرعتش مربوط می‌شود. سرعت سیارک قاتل شهر در صورت برخورد می‌تواند به نزدیک ۴۰,۰۰۰ مایل در ساعت برسد.

اگر وارد جو زمین شود، محتمل‌ترین سناریو یک انفجار هوایی است. به این معنی که در میانه جو با نیرویی معادل هشت مگا تن TNT  که بیش از ۵۰۰ برابر قدرت بمب هیروشیما است، منفجر خواهد شد.

اما در صورتی که اندازه سیارک به سمت حد بالای برآوردها نزدیک باشد، احتمال تشکیل دهانه برخورد را نمی‌توانیم رد کنیم.

در گجت نیوز بخوانید:
یک سیارک خطرناک زمین را هدف گرفته است؛ ناسا لیست کشورهای در معرض برخورد را منتشر کرد بهترین شاهکارهای تلسکوپ جیمز وب در سال ۲۰۲۴ تلسکوپ جیمز وب موفق به کشف نخستین کهکشان های جهان شد یک سیاه چاله به اندازه اتم هیدروژن، می‌تواند بشر را نابود کند؟