با کشف سیاره جدید، دانشمندان میگویند که ادراک سه بعدی از آن یک پیشرفت بزرگ برای فهم وضعیت آب و هوایی در دنیای بیگانه محسوب میشود.
دانشمندان ستاره شناس برای اولین بار جو یک سیاره خارج از منظومه شمسی را به صورت سه بعدی نقشه برداری کردهاند. آنها با کشف سیاره جدید جهانی را یافتهاند که با هیچ چیزی که تاکنون دیدهایم شباهت ندارد. در آن بادهای قوی وجود دارد که عناصر شیمیایی را در الگوهای پیچیده جوی حمل میکنند. یک جریان هوای وسیع نیمه سیاره را میپوشاند و جو را در حالی که از سمت سیارهای که همیشه رو به خورشید خودش است، به هم میریزد.
کشف سیاره جدید با حیات بیگانه؟
دانشمندان میگویند که این برداشت نقشه سه بعدی یک پیشرفت بزرگ برای فهم جو و وضعیت آب و هوایی دنیای بیگانه است. آنها همچنین میگویند که این یافته چالشهایی برای درک کنونی ما از وضعیت آب و هوا ایجاد میکند، زیرا بسیار غیرمعمول است.
جولیا ویکتوریا سیدل، پژوهشگر رصدخانه جنوبی اروپا (ESO) در شیلی و نویسنده اصلی این مطالعه، در بیانیهای گفت:
او گفت این سیاره به نام WASP-121b یا تایلوس شناخته میشود و فاصله آن حدود ۹۰۰ سال نوری است. سیاره جدید، یک سیاره مشتری بسیار داغ به شمار میرود که به قدری به ستاره خود نزدیک است که هر سال در آن فقط ۳۰ ساعت از ساعات زمین طول میکشد.
ستاره شناسان توانستند از تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا برای بررسی جو این سیاره استفاده کنند و از آنچه یافتند شگفت زده شدند.
دکتر سیدل درباره کشف سیاره جدید گفت:
شگفتیهای کشف شده درباره این سیاره
شگفتیهای دیگری نیز در دادهها وجود داشت. دانشمندان متوجه شدند که در جریان جت، تیتانیوم وجود دارد. مشاهدات قبلی نشان داده بود که این عنصر غایب است، اما احتمال دارد که در عمق جو پنهان بوده باشد.
بیبیانا پرینوت، دانشجوی دکترای دانشگاه لوند سوئد و رصدخانه جنوبی اروپا، که مطالعه همراهی را رهبری کرده میگوید:
این تحقیق در مقالهای جدید تحت عنوان «ساختار عمودی جریان جت جو یک سیاره فراخورشیدی» که در نشریه Nature منتشر شده، توصیف شده است. مقاله همراهی که به طور خاص به تیتانیوم پرداخته ، تحت عنوان «شیمی تیتانیوم در WASP-121 b با ESPRESSO در حالت ۴-UT» در نشریه Astronomy & Astrophysics منتشر شده است.