اتوبوس‌های برقی زاکانی

اتوبوس‌های برقی زاکانی، دیزلی از آب درآمد!

در اقدامی عجیب و پس از رونمایی جنجالی از ناوگان حمل و نقل عمومی الکتریکی، اتوبوس‌های برقی زاکانی، دیزلی از آب درآمدند. حقیقت ماجرا چیست؟

ناوگان حمل و نقل عمومی اغلب استان‌ها و شهرستان‌های کشور با مشکل فرسودگی اتوبوس‌های درون سوز و بنزینی دست به گریبان هستند و متاسفانه دود حاصل از چنین وسایل نقلیه قدیمی و فرسوده‌ای باعث آلودگی هوا در پایتخت و کلان شهرها می‌شود. مدتی پیش شهرداری تهران به ریاست علیرضا زاکانی، از واردات اتوبوس‌های برقی چینی خبر داد، اما امروز اخباری به دستمان رسیده که نشان می‌دهد روی اتوبوس‌هایی که زاکانی وعده ورود آن‌ها را داده، موتورهای دیزلی نصب شده است!

اتوبوس‌های برقی زاکانی با موتور دیزلی وارد شده‌اند

اتوبوس‌های برقی زاکانی

در پی شنیده شدن زمزمه‌هایی مبنی بر انعقاد قراردادهای میلیاردی با شرکای تجاری در چین، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران خاطرنشان کرده است که با اینکه خودرو الکتریکی را با دو برابر قیمت از چین خریداری می‌کنیم، اما در فصل زمستان به ناچار پیشرانه دیزلی‌اش را روشن می‌کنیم که اتفاقی نادر و عجیب است.

به گفته اعضای شورای شهر تهران، قرارداد میلیاردی که شهرداری تهران با طرف چینی منعقد کرده، به شدت مبهم بوده و بسیاری از اعضا همچنان گیج و سردرگم هستند و نمی‌دانند که کدام قسمت از آن به نتیجه رسیده و کدام بخش همچنان در دست اقدام است. در ابتدا صحبت از اعداد و ارقام 13 میلیارد یورویی بود، اما بعدا گفته شد که تنها 2.16 میلیارد یورو در مصوبه ذکر شده و حالا گفته می‌شود که عدد واقعی 9 میلیارد یورو بوده است!

علیرغم تمام ابهاماتی که بسته اتوبوس‌های برقی زاکانی دارد، طی روزهای گذشته شاهد رونمایی از این پکیج برای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی بودیم. بد ماجرا اینجاست که شهردار تهران به همراه رئیس جمهور پزشکیان از این اتوبوس‌های به ظاهر برقی در شرایطی رونمایی کردند که هیچ کس از جزئیات آن‌ها اطلاعاتی ندارند.

اتوبوس‌های برقی زاکانی

بعد از اینکه پروسه رونمایی و فریب زاکانی با موفقیت برگزار شد، خبر آمد که اتوبوس‌های وارداتی از چین به اندازه تبلیغاتی که شده، برقی نیستند و برای فصول سرد سال مجهز به پیشرانه دیزلی شده‌اند. این خبر را سخنگوی شهرداری پایتخت تأیید کرده و متاسفانه حقیقت دارد. البته این موتورهای دیزلی به منظور گرم کردن اتوبوس‌ها در زمستان روشن می‌شوند و به عبارت بهتر، اتوبوس‌ها برای بخاری مجهز به موتور دیزلی شده‌اند.

بیشتر بخوانید:

مشخصات فنی و امکانات اتوبوس برقی زامیاد

ابهام، پنهان کاری و تداوم وضع موجود

حقیقت ماجرا این است که شهرداری با چینی‌ها قرارداد بسته که اتوبوس‌های برقی مجهز به پیشرانه دیزلی وارد کند، اما آقای زاکانی در رسانه‌ها تأکید کرده که آن‌ها تماما برقی هستند. به گفته سید جعفر تشکری هاشمی، اگر قرار باشد که اتوبوس تمام برقی وارد کنیم، اما بعد برای گرمایش در فصل سرما و در فصلی که با پدیده آلودگی هوا مواجه هستیم از موتور دیزلی استفاده شود، نقض غرض کرده‌ایم.

اتوبوس‌های برقی زاکانی

به گفته تشکری هاشمی، شنیده‌ها حاکی از این است که وقتی موتور دیزلی برای بخاری و گرمایش روشن می‌شود، دود زیادی تولید می‌کند. اگر این ادعا صحت داشته باشد، جای تأسف دارد، زیرا یک اتوبوس برقی را با دو برابر قیمت یک اتوبوس دیزلی از چین خریده‌ایم، اما باید برای گرم شدن در زمستان از چنین موتور مضری استفاده کنیم. ایشان گفته است:

در هر صورت، اگر نقصی در این اتوبوس‌ها وجود دارد، شهرداری تهران باید پیش از ورود باقی این محموله به کشور، اشکالات را برطرف کند. اتوبوس برقی باید کاملا برقی باشد و برای سرمایش و گرمایش متکی به موتور دیزلی نباشد.

به اعتقاد تشکری هاشمی، اتوبوس دیزلی یعنی اینکه برای گرمایش باید از سوخت فسیلی استفاده کنیم و برای شارژ کردن خودرو هم از همین نوع سوخت مصرف شود که دیگر معنایی ندارد بگوییم چنین اتوبوسی برقی است! آلودگی هوا در فصل زمستان بیشتر می‌شود و این اتوبوس‌ها نه تنها کمکی به ناوگان فرسوده نمی‌کنند، بلکه بیشتر باعث هدررفت سرمایه کشور و آلودگی بیشتر می‌شود.

اتوبوس‌های برقی زاکانی

یکی دیگر از ایراداتی که رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر پایتخت به واردات اتوبوس‌های برقی از چین وارد کرده، واردات به روش CBU یا کامل بوده که برخلاف سیاست‌های کلی نظام است. همچنین برای هر جایگاه شارژ حدود 10 میلیارد تومان هزینه شده و اتوبوس‌ها به لحاظ پیمایش مسیر هم دچار محدودیت‌هایی هستند.

تشکری هاشمی معتقد است که شهرداری تهران باید پیش از انعقاد هر گونه قرارداد جدید، تشریفات قانونی را رعایت کند و از شورای شهر مجوزهای لازم را بگیرد. ایشان همچنین اضافه کرده است که 50 هزار دستگاه خودرو تاکسی فرسوده در کشور وجود دارد که ایمنی لازم را نداشته و جان مردم را به خطر می‌اندازند.

اقدام آقای شهردار در رابطه با حل این معضل، واردات خودروهای شاسی بلند بوده، اما سوال اینجاست که چرا وقتی در انبارهای خودروسازان داخلی به مقدار فراوان خودرو وجود دارد باید از کشورهای دیگر ماشین وارد کنیم؟ به گفته رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران، اقدامات شهرداری بعضا جنبه نمایشی دارد.

در گجت نیوز بخوانید:
قیمت خودروهای مدل ۱۴۰۴ در بازار ایران – اسفند ۱۴۰۳ قیمت جدید نیسان کیکس با افزایش ۳۷۵ میلیون تومانی اعلام شد بی وای دی Atto 3 جدید با تغییرات عمده در طراحی و مشخصات معرفی شد قیمت جدید نیسان قشقایی با افزایش ۲۲۸ میلیون تومانی اعلام شد

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*