رفع فیلترینگ

اعلام اولویت‌های وزارت ارتباطات در سال 1404؛ اثری از رفع فیلترینگ یا بهتر شدن اوضاع اینترنت نیست!

طبق گزارشی از سوی روابط‌عمومی وزارت ارتباطات، رفع فیلترینگ یا بهتر شدن اوضاع اینترنت جزو برنامه های اصلی ستار هاشمی در سال جاری نیست!

با عنایت به آخرین اخبار داخلی، روابط‌عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به تازگی از دیدار نوروزی «ستار هاشمی»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، با کارکنان و مدیران این وزارت‌خانه خبر داده است. در بیانیه منتشر شده از سوی این روابط‌عمومی، وزیر ارتباطات اولویت‌های کلیدی وزارت‌خانه در سال جدید را بر شمرده است.

این اولویت‌ها شامل بهبود وضعیت معیشتی کارکنان، ارائه آمار و اطلاعات شفاف به عموم، دوری از رویکردهای سیاسی جانبدارانه و تسریع در اجرای پروژه‌های ملی در حوزه‌هایی نظیر هوشمندسازی مصرف انرژی و توسعه خدمات دولت الکترونیک است.

با این حال، نکته قابل توجه در این بیانیه، سکوت وزیر در قبال دو موضوع حیاتی و مهم برای عموم مردم ایران یعنی بهبود کیفیت اینترنت و رفع محدودیت‌های اعمال شده بر شبکه‌های اجتماعی یا همان رفع فیلترینگ است. این دو مسئله به عنوان دغدغه‌های اصلی کاربران ایرانی، به طور مشخص در این بیانیه مورد اشاره قرار نگرفته‌اند، که این موضوع می‌تواند پرسش‌هایی را در خصوص رویکرد و برنامه‌های آتی وزارت ارتباطات در این زمینه‌ها ایجاد کند.

عقب‌ نشینی دولت از وعده رفع فیلترینگ و بهبود اوضاع اینترنت

رفع فیلترینگ

یکی از وعده‌های محوری «مسعود پزشکیان» در دوران رقابت‌های انتخاباتی، وعده رفع فیلترینگ و بهبود وضعیت دسترسی به اینترنت بود. در ابتدا دولت پزشکیان تصور می‌کرد که این مسئله را می‌توان ظرف مدت کوتاهی، و در حدود 15 روز به سرانجام رساند. با این حال، پس از گذشت ماه‌ها تنها شاهد رفع فیلتر از دو پلتفرم واتساپ و گوگل پلی استور بوده‌ایم که این اقدام نیز نتوانسته رضایت عمومی را به طور کامل جلب کند.

شورای‌عالی فضای مجازی، به عنوان نهاد سیاست‌گذار در این حوزه طرح جامعی برای بهبود وضعیت اینترنت تدوین کرده است. این طرح شامل گام‌های متعددی است که هدف آن ارتقای کیفیت و دسترسی به اینترنت در کشور عنوان شده است. با این وجود، ابهاماتی جدی در خصوص اجرایی شدن کامل مفاد این طرح وجود دارد.

رفع فیلترینگ

یکی از نکات قابل توجه در این طرح، محرمانه بودن آن است. برخی از بندهای افشا شده این طرح، مانند ساماندهی اینترنت برای اقشار مختلف و ارائه امتیازهای ویژه و انحصاری به پیام‌رسان‌های داخلی، با انتقادهای گسترده‌ای از سوی شهروندان مواجه شده است. منتقدان بر این باورند که این رویکرد، به جای بهبود دسترسی آزاد به اطلاعات به دنبال محدودسازی و کنترل بیشتر فضای مجازی است.

در این میان، وزارت ارتباطات دولت چهاردهم با کلیدواژه «پرهیز از سیاست‌زدگی»، که بارها در اظهارات وزیر این وزارت‌خانه تکرار شده است، تلاش می‌کند تا فشارها و انتقادهای ناشی از وضعیت نامطلوب اینترنت کشور را کاهش دهد. برخی معتقدند که این رویکرد، نوعی فرار از مسئولیت و عدم پاسخگویی به مطالبات عمومی در خصوص بهبود کیفیت و دسترسی به اینترنت است.

همچنین بخوانید