MQ-9B با قابلیتهای بینظیر شناسایی، برد طولانی و حمل تسلیحات پیشرفته، آینده پهپادهای نظامی را شکل میدهد. نوآوریهای این پهپاد، از جمله مداومت پروازی بالا و انعطافپذیری در ماموریتها، آن را به یک دارایی استراتژیک برای نیروی هوایی آمریکا تبدیل میکند.
آمریکا در سال 2007 پهپاد MQ-9 Reaper را به عنوان جایگزینی بزرگتر و مسلحتر برای پهپاد MQ-1 Predator به ناوگان هوایی خود اضافه کرد. ظاهر Reaper تا حد زیادی شبیه به Predator است، با این تفاوت که ابعاد بزرگتری دارد و قادر به حمل مهمات متنوعتری است. از جمله این تسلیحات میتوان به موشکهای AGM-114 Hellfire II و بمبهای هدایت لیزری GBU-12 با وزن تقریبی 227 کیلوگرم اشاره کرد. همچنین، Reaper از قابلیت پرواز مداوم به مدت 34 ساعت بهره میبرد که همین امر سبب شده تا در طول نزدیک به دو دهه اخیر به عنوان یک پهپاد بیرقیب شناخته شود.
MQ-9B آینده پهپادهای نظامی را رقم میزند
با این حال، نیروی هوایی ایالات متحده در حال حاضر روند بازنشستگی MQ-9 Reaper را در پیش گرفته، چراکه این پهپاد به انتهای عمر مفید عملیاتی خود نزدیک شده است. اگرچه این پهپاد تا سال 2035 به خدمت خود ادامه خواهد داد و هنوز به طور کامل از رده خارج نشده، اما نیروی هوایی در حال حرکت به سوی نسل بعدی این پهپاد است. گام بعدی در چرخه عمر Reaper شامل مدلهای MQ-9B SkyGuardian و MQ-9B SeaGuardian میشود که هر دو به عنوان گونههای پیشرفتهتر در سال 2020 معرفی شدند.
- پهپادهای نظامی تا چه مدت میتوانند بدون فرود در آسمان بمانند؟
- با عجیبترین پهپاد جهان آشنا شوید
- پهپاد جدید اوکراین با برد ۳ هزار کیلومتر معرفی شد
این پهپادهای جدید، جهشی بزرگ نسبت به مدل قبلی خود محسوب میشوند و همانگونه که از نامشان پیداست، بهطور ویژه برای انجام ماموریتهای خاص هوایی و پشتیبانی از عملیاتهای دریایی طراحی و توسعه یافتهاند. علاوه بر بهبودهای کلی، ارتقاهایی نیز در جهت توانمندسازی آنها برای رهگیری و انهدام زیردریاییها و شلیک گونههای متنوعی از تسلیحات انجام شده است. با توجه به اینکه جنگ پهپادی در حال تبدیل شدن به رکن اساسی منازعات آینده است، این ارتقاءها در پلتفرم MQ-9، آن را به نحو شایستهای به سوی آینده عملیات نظامی نیمهخودکار رهنمون خواهد ساخت.
پهپاد MQ-9B SkyGuardian، محصولی از شرکت جنرال اتمیکس، با هدف ایفای نقش به عنوان یک پلتفرم اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی با قابلیت پرواز بیش از 40 ساعت توسعه یافته است. این پرنده همچنین برای فعالیت در فضای هوایی غیرنظامی طراحی شده که امکان همکاری عملیاتی با سازمان ناتو و سایر متحدان را تسهیل میکند. این پهپاد از طول بال بیشتری در مقایسه با مدل قبلی خود برخوردار است (24 متر در مقابل 20 متر). گفتنی است، SkyGuardian علاوه بر کاربردهای نظامی، در زمینههایی نظیر اجرای قانون، جستجو و نجات نیز قابلیت استفاده دارد.
پهپاد MQ-9B SeaGuardian نیز با تمرکز بر ماموریتهای پشتیبانی دریایی طراحی شده و قادر به پرواز مداوم به مدت بیش از 30 ساعت است. این پرنده همچنین امکان فعالیت در فضای هوایی غیرنظامی را دارد و برای پشتیبانی از عملیاتهای آبی از یک رادار دریایی بهره میبرد. نکته قابل توجه، توانایی آن در انجام عملیات جستجو و گشتزنی به صورت همزمان در سطوح مختلف است که آن را به نخستین نمونه در نوع خود تبدیل میکند.
برجستهترین قابلیت این پهپاد، کاربرد آن در نبردهای ضد زیردریایی است که از طریق سیستم مدیریت و کنترل یکپارچه سونوبوی آن میسر میشود. SeaGuardian این امکان را دارد که سونوبویها را مستقیماً در پهنه اقیانوس رها کند و بدین ترتیب، امکان پایش فعالیتهای زیرسطحی را فراهم میآورد. این پهپاد قادر است این وظیفه را در هر نقطه از جهان به انجام برساند که این ویژگی، SeaGuardian را به یک دارایی حیاتی برای عملیاتهای دریایی ایالات متحده و متحدان آن تبدل میکند. این پهپاد همانند SkyGuardian، از نقاط اتصال متعددی برخوردار است که به آن امکان میدهد تا بسته به اقتضائات هر ماموریت، اجزای مختلف را تعویض کرده و سازگاری بالایی با شرایط محیطی گوناگون پیدا کند.
- پهپاد WZ-9 چین، ابزاری برای مقابله با فناوری پنهانکار آمریکا
- کره شمالی پهپاد انتحاری با هوش مصنوعی ساخت؛ آغاز عصر حملات خودمختار؟
- پروژه مرموز دیوار پهپادی؛ طرح عجیب اروپا برای تقابل با پوتین
شرکت جنرال اتمیکس پس از رونمایی از مدلهای Sky و SeaGuardian، بلافاصله آزمایش پیکربندیهای مختلف آنها را کلید زد. این آزمایشها، استقرار سیستم سونوبوی را نیز در بر میگرفت که طی آن، ده واحد از سه نوع متفاوت در محیط آبی رهاسازی شدند. با این وجود، برجستهترین قابلیتی که در دست توسعه قرار دارد، امکان پرتاب گروهی پهپادهای پشتیبان است. فرماندهی عملیات ویژه نیروی هوایی نیروی محرکه اصلی در سفارشیسازی SkyGuardian برای استقرار پهپادهای خود تحت مفهوم سازمانی هوابرد تطبیقی است، در راستای سفارشیسازی SkyGuardian پیشگام بوده است.
تمرکز اصلی استفاده فرماندهی عملیات ویژه از SkyGuardian، ارتقاء توانمندیهای آن با بهرهگیری از انواع پهپادهای کوچک و متوسط، به منظور ایجاد یک دستهی هوابرد تطبیقی است. هوش مصنوعی به کار رفته در این پهپادها، هدایت آنها را بر عهده خواهد داشت و بدین ترتیب، شمار افراد مورد نیاز برای راهبری آنها به یک نفر تقلیل خواهد یافت. اگرچه فرماندهی عملیات ویژه جزئیات مربوط به این پهپادها را تشریح نکرده، اما قابلیتهای افزوده شده تقریباً نامحدود به نظر میرسند.
قابلیت پرواز طولانی و پیوسته SkyGuardian، این امکان را فراهم میکند تا به فضای هوایی امن رفته و گروهی از پهپادهای یکبارمصرف را برای نفوذ به منطقه دشمن مستقر کند. از این پهپادها برای انتقال دادهها به منظور اطمینان از بقای SkyGuardian در مناطق خطرناک استفاده میشود. سایر کاربردهای این پهپادها شامل ماموریتهای شناسایی، ایجاد اخلال یا حتی حمله به اهداف خواهد بود که میتواند به صورت مشترک با پهپاد مادر یا به شکل مستقل انجام پذیرند. این امر نه تنها به حفظ آمادگی عملیاتی MQ-9B کمک میکند، بلکه در عملیات پهپادی آینده نیز اهمیت خواهد داشت.