نیروی دریایی سپاه بر پایه جنگنده قاهر از یک پهپاد شناسایی و بمب افکن به نام جاس 313 رونمایی کرد. این پرنده بدون سرنشین چه مشخصاتی دارد؟
جمهوری اسلامی ایران علاقه زیادی به طراحی و ساخت پهپاد دارد و تا به امروز، نمونههای مختلفی با کاربردهای متعدد تولید کرده است. بعضی از پهپادها مثل شاهد 136 و برادران آن انتحاری یا سرگردان و گروهی دیگر مثل مهاجر 6، بمب افکن خواهند بود. به نظر میرسد عضو جدیدی به خانواده پهپادهای ایرانی اضافه شده که جاس 313 نام دارد. این پرنده مجهز به پیشرانه جت شده و وظیفه شناسایی اهداف متخاصم و پرتاب بمب بر عهده دارد.
پهپاد ایرانی جاس ۳۱۳ به دنیا آمد
امروزه میادین نبرد مثل سابق نیست و چهره جنگها تغییر کرده است. به عبارت بهتر، نبردهای نوین نه روی زمین، بلکه در آسمانها جریان دارند. پهپادها، بمب افکنها و جنگندهها میتوانند در کوتاهترین زمان ممکن با حداکثر دقت به اهداف موردنظر خسارت وارد کنند و نتیجه جنگ را مشخص کنند. کشورمان ایران بر ارزان بودن و تولید انبوه پهپادها تأکید دارد و نمونه بارز این دو مولفه، شاهد 136 است که به کشورهای متعددی صادر شده.
جاس 313 یک پهپاد بمب افکن و شناسایی به حساب میآید که با الهام از جنگنده قاهر متولد شده و بازتاب گستردهای در رسانههای آن طرف آبی داشته است. رسانههای غربی در وصف این پرنده بدون سرنشین به موتور جت و کاربری آن توجه نشان دادهاند. در گزارشی که رسانه خارجی Intellinews از جاس 313 آماده کرده، آمده است:
پهپاد جدید ایران که از طراحی جت جنگنده قاهر ایران الهام گرفته شده، گامی نو در برنامه پهپادی این کشور است. این پهپاد در مراسم رونمایی از ناو پهپادبر شهید باقری رونمایی گردید. این هواپیمای بدون سرنشین با استقامت پروازی حدود یک ساعت، برای مأموریتهای شناسایی و بمباران در نیروی دریایی سپاه پاسداران طراحی شده است.
جنگنده قاهر 313
قریب به دوازده سال پیش و با حضور رئیس جمهور وقت، محمود احمدی نژاد، جنگنده قاهر 313 رونمایی شد. این جت جنگی میتوانست مأموریتهای هوا به هوا و هوا به زمین را به خوبی اجرا کند و یک پیشرانه بیشتر نداشت. بدنه آن از کامپوزیت ساخته شده و مجهز به فناوریهای روز دنیا بود. به نظر میرسد که این جنگنده قابلیتهای ضد رادار و نفوذ به حریم هوایی دشمن طراحی شده و تک سرنشین است.
در سال 1396 بود که ویدیو جدیدی از تاکسی کردن این جنگنده به نمایش درآمد. در این ویدیو، قاهر 313 با دو موتور و یک دوربین نظارتی در زیر دماغه رویت شد و به همین خاطر، دماغه کمی بزرگتر از نمونه قبلی بود. مانور زیادی روی این جنگنده داده نشد، تا اینکه در سال 1401، رئیس سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح اعلام کرد که پروژه قاهر در نقش یک هواپیمای بدون سرنشین ظهور میکند.
پهپاد جاس 313
پهپادی که امروز با نام جاس 313 به میدان آمده، همان قاهر 313 بوده که زندگی پر فراز و نشیبی را از سر گذرانده است. قاهر در ابتدا یک جنگنده تک سرنشین بود که در نقش پشتیبانی هوایی انجام وظیفه میکرد، اما امروزه تبدیل به یک هواپیمای بدون سرنشین با ابعاد کوچکتر شده که نقش شناسایی و بمب افکن دارد.
به گفته سردار تنگسیری، پهپاد مذکور به منظور پرواز از باند فرودگاه عملیاتی شده و در حال گذراندن تست پروازی روی ناو پهپادبر شهید باقری است و به زودی کاملا عملیاتی خواهد شد. جاس 313 را میتوان نتیجه تلاش مهندسان ایرانی دانست که در پی طراحی و ساخت پرندههای پنهان کار هستند.