پاسخ چینیها به تعرفههای ترامپ، اعمال محدودیت در نمایش فیلمهای آمریکایی بوده است. این تصمیم مهم چه تأثیری روی هالیوود میگذارد؟
جنگ اقتصادی و ژئوپلیتیک ایالات متحده با چین همچنان ادامه دارد و لجبازیهای این دو ابرقدرت تمامی ندارد. دونالد ترامپ که آغازگر وضع تعرفههای شدید برای اتحادیه اروپا و سپس چین است، به تازگی تعرفههای سنگینی برای صادرات چین به رشته تحریر درآورده تا بتواند مانع قدرتمندتر شدن این کشور در منطقه شود.
همزمان با افزایش تعرفهها از سوی ترامپ، چشم بادامیهای پکن هم بیکار ننشستند و اقدامات متقابلی را علیه تصمیمات آمریکا به اجرا درآوردند که یکی از مهمترین آنها، ممانعت از اکران فیلمهای آمریکایی در چین است. البته این ممانعت بیشتر جنبه محدود کردن دارد و چین قصد ندارد مثل کره شمالی، مانع اکران تمام آثار هالیوودی شود.
پاسخ چینی ها به تعرفه های ترامپ
براساس بیانیه اداره سینمای چین، اقدام اشتباه دولت آمریکا در سوء استفاده از تعرفهها علیه چین، ناگزیر موجب کاهش محبوبیت فیلمهای آمریکایی برای مخاطبان داخلی خواهد شد. این اداره مطابق با قوانین بازار و با در نظرگیری انتخاب و تصمیم مخاطبان، دستور کاهش اعطای مجوز به فیلمهای آمریکایی را صادر کرده است.
پیش از اتخاذ این تصمیم مهم، دو فعال وب که در زمره وبلاگنویسهای فعال چین به حساب میآیند، تأکید کرده بودند که چین برای مقابله به مثل، ابزارهای بسیاری در اختیار دارد و به نظر میرسد کاهش مجوزها، پاسخی مستقیم به هشدار دو چهره فوق بوده است. لیو هونگ که سردبیر اشد خبرگزاری رسمی شینهوا است به همراه رن یی که از نوادگان دبیرکل سابق حزب کمونیست بوده، پیشنهاد دادند که دولت چین میتواند در پاسخ به افزایش بیرویه تعرفههای ترامپ، واردات فیلمهای آمریکایی را کاهش دهند.
جالب است بدانید که بعد از آمریکا، چین دارنده بزرگترین بازار سینمای جهان به شمار میرود و خبر بد برای هالیوود این که فیلمهای تولید داخل این کشور در سالهای اخیر، بیشتر مورد استقبال قرار گرفتهاند. با این اوصاف، تصمیم جدید چین میتواند ضربه مهلک و کارسازی به بازار سینمای ایالات متحده وارد کند. با عنایت به گزارشی که بلومبرگ منتشر کرده، در پی اتخاذ این تصمیم از سوی چین، سهام شرکتهای والت دیزنی، پارامونت گلوبال و برادران وارنر سقوط کرده است.
فیلم گودزیلا در برابر کونگ: امپراتوری جدید، آخرین اثر پرفروشی بوده که استودیوهای غربی در چین اکران کردهاند. فروش این فیلم سینمایی در کشور چشم بادامیها حدود 132 میلیون بود و در مجموع توانست 572 میلیون دلار فروش ثبت کند. هالیوود با اکران آثار جدید همچون مأموریت غیرممکن: روزشمار نهایی، سوپرمن، دنیای ژوراسیک: تولد دوباره و آواتار: آتش و خاکستر به دنبال سهم خواهی از بازار چین است، اما تصمیمات تازه پکن میتواند تمام معادلات هالیوود را به هم بزند.
آمارها نشان میدهد که از سال 2018 میلادی به بعد، اکران فیلمهای آمریکایی در چین رو به کاهش بوده و حالا قرار است کمتر شود. پیشبینیها حاکی از این است که در سال 2025، بازار سینمای چین موفق به ثبت رکورد فروش 7.6 میلیارد دلاری شود که در مقایسه با رقم 5.8 میلیارد دلاری سال گذشته، پیشرفت بزرگی محسوب میشود. (ممکن است با محدودیتهای فعلی این هدف محقق نشود)