گاهی گذشت زمان باعث میشود که از یک فاجعه بزرگ و وحشتآور فقط جملهای کوچک در کتب نوشته شود. اینبار شما را با حقایق ناگفته از فجایع تاریخی معروف آشنا میکنیم که باورنکردنی بهنظر میرسند.
انسان برای زندگی در این جهان به حجم زیادی از اطلاعات نیاز دارد. به همینخاطر بسیاری مواقع بهصورت سرسری از اتفاقات گذشته رد میشویم. هرچند اگر در هنگام رخ دادن آنها زندگی میکردیم، لحظهلحظه برای ما همچون عذابی بود که تمامی نداشت. امروز میخواهیم نگاهی به حقایق ناگفته از رخدادهای تاریخی معروف داشته باشیم تا متوجه عمق این فجایع شوید.
فجایع تاریخی معروف جهان که باورکردنی نیستند
اگر بهجهان اطراف خود نگاه کنیم، دنیایی را میبینیم که مملو از بلایای طبیعی، هشدارهای مربوط به نابودی محیطزیست، جنگ و درگیریهای داخلی و بیماریهای خطرناک است. طبیعتا ضرورتی ندارد که ما در مورد همه آنها اطلاعات داشته باشیم. این امر حتی میتواند برای سلامت روان ما نیز بهتر باشد. هرچند داشتن اطلاعات در مورد فجایع تاریخی معروف فرق دارد.
در چنین شرایطی میتوانیم درک کنیم که یک تصمیم اشتباه چطور زندگی یک جمعیت گسترده را نابود میکند. گاهی هم یک اشتباه ناخواسته یا بلای طبیعی آنچنان ضربهای به یک منطقه وارد میکند که دیگر مردم توان بازیابی خود را ندارند.
کارخانه شیمیایی بوپال
در گذشته شهر بوپال هند بهخاطر مکانهای تاریخی خود شناخته میشد. هرچند رخ دادن یکی از فجایع تاریخی معروف جهان در آن سبب شد که همهچیز عوض شود. در سال ۱۹۸۴ اتفاقی نامشخص باعث شد که ۴۵ تن گاز سمی متیل ایزوسیانات از کارخانه تولید حشرهکش یونیون کارباید نشت کند.
در نتیجه این اتفاق ۷ هزار نفر در لحظه جان باختند و ۱۵ هزار نفر نیز مدتی بعد جان خود را از دست دادند. همچنین ۱۰۰ هزار نفر بهشدت آسیب دیدند. شرکت یونیونکارباید پس از توافق با دولت هند مبلغ کمی را به قربانیان پرداخت کرد. آنها ادعا میکردند که این اتفاق بهخاطر خرابکاری عمدی رخ داده است و شرکت مسئولیتی ندارد.
بعدها مشخص شد که آبهای زیرزمینی این منطقه نیز بهخاطر نشت آلوده شدهاند. جالب اینجاست که مادر ترزا معروف کمی پس از حادثه از بوپال بازدید کرد و گفت که رنجهای بزرگتری را دیده است. بهگفته او باید بخشش از سمت قربانیان مهمتر از اجرای عدالت یا دریافت کمک باشد.
محاصره لنینگراد
جنگ جهانی دوم با نبردهای سنگین و قربانیان پرتعداد خود در تاریخ ماندگار شده است. هرچند که محاصره لنینگراد بهعنوان یکی از فجایع تاریخی معروف جهان بهصورت ویژهای یاد میشود. شهر لنینگراد ارزش ویژهای برای آلمان نازی و شوروی داشت. این شهر در سپتامبر ۱۹۴۱ به محاصره ورماخت درآمد و مردم شهر مجبور شدند ۸۷۲ روز ترس و درماندگی را تجربه کنند.
برای درک موقعیت مردم این شهر باید بدانید که پلیس مخفی شوروی تنها در ۶ ماه اول سال ۱۹۴۲ حدود ۲۰۰۰ نفر را بهجرم آدمخواری دستگیر کرد. وضعیت بهحدی رسیده بود که مردم شهر حیوانات خانگی، لوازم آرایش و حتی کاغذ دیواریهای خانههای خود را میخوردند. در نهایت محاصره شهر در سال ۱۹۴۴ بهپایان رسید. هرچند از جمعیت ۲.۵ میلیون نفری تنها ۶۰۰ هزار نفر توانسته بودند از چنگالهای سرما و گرسنگی جان سالم بهدر برند.
اگر گزارش محرمانه سازمان سیا در مورد هیتلر زودتر منتشر میشد، میتوانست همچون نمک بر زخم بازماندگان این رخداد تلخ باشد.
فجایع تاریخی معروف: جهش بزرگ بهپیش
مائو زدونگ بنیانگذار حزب کمونیست چین بود و میخواست چین را از یک جامعه کشاورزی به کشوری صنعتی تبدیل کند. متاسفانه او برای اینکار مدل شوروی را انتخاب کرد. صنعتیسازی اجباری باعث شد که چین ۱۰ درصد از جنگلهای خود را از دست بدهد و صرفا بتواند آهن با کیفیت پایین از محصولات ذوبشده تولید کند.
مسئولان چینی غرق در ایدئولوژی و شعارهای خاص خود بودند و نمیخواستند واقعیت را ببینند. پروژه مائو باعث شد که اکثر کشاورزان راهی مناطق صنعتی شوند و تولید کشاورزی محدود چین نیز به شهرها اختصاص یابد. اینجا بود که موج گرسنگی و قحطی جمعیت قابلتوجهی از مردم چین را بهکشتن داد. آيا نمیتواند مائو حضوری افتخاری در لیست خطرناک ترین قاتلان تاریخ بشر داشته باشد؟
متاسفانه ماهیت بسته دولت چین باعث شده که یکی از فجایع تاریخی معروف جهان در هالهای از تاریکی باقی بماند. با وجود این، غربیها تخمین میزنند که بین ۲۳ تا ۵۵ میلیون نفر جان خود را در نتیجه برنامه جهش بزرگ بهپیش از دست دادند. جالب اینجاست که مقامات چینی هرگز مائو را بهخاطر این اتفاق مقصر نمیدانند.
فاجعه دریاچه نیوس
در سال ۱۹۸۶ یکی از نادرترین فجایع تاریخی معروف جهان در کامرون رخ داد. دریاچه نیوس کاملا آرام بود و فقط گهگاهی صداهای عجیب از اعماق آن شنیده میشد. مردم محلی نیز تصور میکردند که این صداها به ارواح خبیث تعلق دارد. هرچند ظاهرا حجم زیادی گاز دیاکسید کربن زیر دریاچه جمع شده بود.
انفجاری ناگهانی باعث شد که ۳۰۰ هزار تن گاز دیاکسید کربن از دریاچه آزاد شد و به سمت روستاهای اطراف حرکت کند. در مدتی کوتاه اکثر مردم روستاهای مجاور (۱۷۴۶ نفر) جان خود را از دست دادند.
همهگیری عجیب انسفالیتیس لتارجیکا
بیماری کرونا باعث شد که ما معنی همهگیری را با پوست و استخوان درک کنیم. هرچند کرونا اولین و ترسناکترین همهگیری تاریخ بشر نبود. افتخار این عناوین به انسفالیتیس لتارجیکا میرسد. یک بیماری اسرارآمیز که بین سالهای ۱۹۱۶ تا ۱۹۲۸ قسمتهای مختلف جهان را درگیر خود کرد. لتارجیکا بهطور مشخص مغز و اعصاب بدن را تحت تاثیر قرار میداد و نشانه اصلی آن نیز خوابآلودگی بسیار شدید بود.
تفاوت بسیار زیاد علائم این بیماری در افراد مختلف باعث شد که آمار رسمی از مبتلایان بهدست نیاید. همچنین هرگز نه علت آن مشخص گشت و نه درمانی برای آن ارائه شد. این بیماری در برخی با خوابآلودگی شدید بروز میکرد و چند روز بعد مرگ فرا میرسید.
- بدترین دوران های تاریخ بشر که زندگی در آنها بدبختی محض بود
- نگاهی به عوامل نابودی بشر و احتمال رخ دادن هرکدام از آنها تا سال ۲۰۳۰
- منفورترین رهبران جهان و اقدامات عجیب آنها
در برخی تحریکپذیری شدید اعصاب و اختلالات حرکتی در کنار خوابآلودگی دیده میشد. در برخی دیگر نیز فلج عضلات چشم رخ میداد. نکته عجیب اینجاست که افراد نجاتیافته از این بیماری نیز در سالهای بعد با مشکل در حرکت، ناتوانی در صحبت و اختلالات روانی شدید مواجه شدند. متاسفانه ماهیت یکی از فجایع تاریخی معروف جهان هنوز مشخص نیست.
فجایع تاریخی معروف: جنگ کثیف
در سال ۱۹۷۶ ژنرال خورخه ویدلا با یک کودتای نظامی قدرت را در آرژانتین در دست گرفت. او یک دیکتاتور تمامعیار بود و تحمل هیچ مخالفتی را نداشت. در نتیجه هر وقت که احساس میکرد یک مخالف سیاسی، دانشجو، نویسنده یا هنرمند بهعنوان تهدید محسوب میشود، در حذف کردن او لحظهای تردید نمیکرد.
در ابتدا مردم آرژانتین از واقعیت ماجرا خبر نداشتند. هرچند با پیدا شدن اجساد منفجر شده در زمینهای بایر، افراد پرتابشده از هواپیما و جسدهای پرتعداد رها شده در دریا کمکم ماجرا آشکار شد. بسیاری از مخالفین ناپدید شدند و هیچکس از سرنوشت آنها اطلاع پیدا نکرد. دولت آرژانتین حتی نوزادان مخالفان خود را میربود و آنها را به خانوادههای طرفدار حکومت که نازا بودند هدیه میداد. جنگ کثیف بهعنوان یکی از فجایع تاریخی معروف جهان جان ۱۰ تا ۳۰ هزار نفر را گرفت.
جنگ فیلیپین
جنگ آمریکا و اسپانیا در اواخر قرن نوزدهم باعث شد که ژنرال امیلیو آگوینالدو و نیروهایش در فیلیپین اعلام استقلال کند. آنها اکثر فیلیپین را از نیروهای اسپانیایی پاکسازی کردند و امیدوار بودند که آمریکا از کشور تازه تاسیس حمایت کند. هرچند که آمریکا با فرستادن ۷۰ هزار سرباز پاسخ داد.
جنگ شدیدی بین دو طرف آغاز شد که بهعنوان یکی از فجایع تاریخی معروف جهان شناخته میشود. آمریکاییها روستاها را میسوزاندند و از هیچ شکنجهای برای شکستن مقاومت مردم فیلیپین دریغ نمیکردند. در نتیجه ۲۰ هزار سرباز و ۲۰۰ هزار شهروند فیلیپینی جان خود را از دست دادند.
قحطی سیبزمینی ایرلند
بین سالهای ۱۸۴۵ تا ۱۸۵۲ یکی از فجایع تاریخی معروف جهان در ایرلند رخ داد. شیوع یک بیماری قارچی خطرناک بهنام بلایت سیبزمینی باعث شد که محصول کشاورزی اصلی این کشور نابود شود. بدتر از همه اینکه این بیماری به محصولات ذخیرهشده در انبارها نیز سرایت میکرد. در نتیجه این اتفاق یک میلیون نفر از مردم ایرلند جان خود را از دست دادند و دو میلیون نفر نیز از این کشور مهاجرت کردند.
اما چهچیزی سبب شده که این قحطی اینقدر متفاوت بهنظر برسد؟ در آن زمان ایرلند هنوز بخشی از امپراتوری بریتانیا بود. مقامات بریتانیا از اوج فاجعه خبر داشتند؛ اما همچنان به صادرات مواد غذایی از ایرلند ادامه میدادند. همچنین دولت بریتانیا باور داشت که نباید در بازار دخالت کند. در نتیجه هرگونه دخالت برای حل بحران ایرلند را اشتباه میدانست.
بهباور مقامات بریتانیا مردم ایرلند باید با اتکا به منابع خود مشکل را حل میکردند. سنگدلی انگلیسیها به همینجا ختم نمیشود. زمینهای ایرلند در اختیار مالکان انگلیسی بود و کشاورزان فقیر ایرلندی فقط روی آنها کار میکردند. قحطی سیبزمینی باعث شد که مردم نتوانند اجاره زمینها را پرداخت کنند. در نتیجه هزاران کشاورز اخراج شدند تا بیخانمان شدن نیز به درد گرسنگی اضافه شود. این اتفاق را میتوان در زمره بزرگترین خیانتهای تاریخ بشر قرار داد.
زلزله لیسبون در سال ۱۷۵۵
در ۱ نوامبر ۱۷۵۵ زلزلهای ۹ ریشتری پایتخت پرتغال را لرزاند. زلزله برای ۷ دقیقه ادامه داشت و باعث شد که بخش قابل توجهی از شهر نابود شود. پس از زلزله نوبت به سونامی و آتشسوزیهای گسترده رسید که بهجان مردم لیسبون بیفتند.
تخمین زده میشود که از جمعیت ۲۰۰ هزار نفری این شهر حدود ۴۰ هزار نفر جان خود را از دست دادند. این زلزله در مراکش، اسپانیا و الجزایر نیز احساس شد. قدرت زلزله آنقدر بالا بود که در مراکش نیز ۱۰ هزار کشته بر جا گذاشت.