استاندارد جدید و اجباری وزارت صنعت و فناوری چین، قصد دارد تا سازندگان خودرو های برقی و هیبریدی را به استفاده از باتری هایی مجبور کند که آتش نمیگیرند و منفجر نمیشوند و ضد انفجار هستند، اما چطور؟ در ادامه سعی میکنیم تا ابعاد مختلف این ماجرا را بررسی کنیم.
همانطور که قبلا در اخبار خودرو گجت نیوز مطالعه کرده بودید، اخیرا تصادف خودرو برقی شیائومی SU7 و مرگ سه نوجوان در آتش سوزی و انفجار باتری های آن، حسابی خبرساز شده بود. حالا خبر رسیده است که وزارت صنعت و فناوری چین قصد دارد تا برای همیشه، جلوی این دسته از اتفاقات ترسناک را بگیرد. البته در حال حاضر نیز پکیج باتری در خودروهای نیو انرژی چینی، استاندارد حفاظتی سفت و سختی دارد اما به نظر میرسد که سطح حفاظت و گواهینامههای ایمنی جدید، مسائل تازهای را هدف قرار گرفتهاند.
استاندارد جدید باتری خودروهای برقی و هیبریدی چینی و جلوگیری از آتش سوزی و انفجار
وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین با اعلام استانداردهای ملی اجباری جدید برای ایمنی باتری خودروهای نیو انرژی، گامی بیسابقه در جهت افزایش ایمنی این وسایل نقلیه برداشت. مقررات بهروز شده GB38031-2025 که از اول سال ۲۰۲۶ اجرا خواهد شد، به عنوان اولین استاندارد جدید ایمنی باتری چین و جهان شناخته میشود که تولید کنندگان را ملزم میکند باتریهایی طراحی کنند که حتی پس از وقوع پدیده فرار حرارتی داخلی، از آتشسوزی و انفجار جلوگیری کنند.
مهمترین و انقلابیترین تغییر در استاندارد جدید ایمنی باتری چین، الزام مربوط به آزمون انتشار حرارتی (Thermal Diffusion Test) است. در حالی که استاندارد قبلی، تنها ایجاب میکرد که سیستم باتری پنج دقیقه قبل از وقوع آتشسوزی یا انفجار ناشی از فرار حرارتی (گرمای بیش از حد و انفجار)، یک سیگنال هشدار به سرنشینان ارسال کند، مقررات جدید بسیار فراتر رفته است. طبق الزامات جدید، پکیج باتری حتی در صورت وقوع فرار حرارتی نیز نباید دچار آتشسوزی یا انفجار شود. علاوه بر این، تاکید شده است که دود احتمالی ناشی از این رویداد نیز نباید برای سرنشینان خودرو مضر باشد. این تغییر بنیادین از هشدار به پیشگیری، سطح ایمنی باتریهای لیتیوم یونی را به شکل چشمگیری ارتقا میدهد و تعریف جدیدی از ایمنی ذاتی باتری ارائه میکند.
استاندارد جدید ایمنی باتری چین همچنین آزمونهای جدیدی را برای ارزیابی جامعتر ایمنی باتریها معرفی میکند. یکی از این آزمونها، تست ضربه از پایین است که توانایی محافظتی پکیج باتری را هنگام برخورد احتمالی قسمت زیرین خودرو با موانع ارزیابی میکند، یعنی سناریویی که در دنیای واقعی ممکن است رخ دهد و میتواند به باتری آسیب برساند. آزمون مهم دیگر، تست ایمنی چرخه شارژ سریع است. این آزمون، باتریها را ملزم میکند تا پس از تحمل ۳۰۰ چرخه شارژ سریع، در تست اتصال کوتاه پس از آن، دچار آتشسوزی یا انفجار نشوند. این تست، دوام و پایداری ایمنی باتری را در طول عمر مفید آن و تحت شرایط استفاده پرتکرار از شارژ سریع، تضمین میکند.
کارشناسان صنعت معتقدند که الزامات بسیار سختگیرانه استاندارد جدید ایمنی باتری چین، ضمن افزایش قابل توجه ایمنی مصرفکنندگان، منجر به تسریع فرآیند یکپارچه سازی و تثبیت در صنعت باتری خواهد شد. شرکتهای پیشرو مانند CATL ادعا میکنند که از قبل فناوریهایی را توسعه دادهاند که الزامات این استاندارد جدید را برآورده میکنند. نماینده CATL تاکید کرده است که استاندارد جدید به طور موثری، خطر آتشسوزی باتری پس از تصادفات را کاهش میدهد و بهتر از جان مصرف کنندگان محافظت میکند، اما دستیابی به این سطح از ایمنی نیازمند همکاری شدید میان خودروسازان و تولیدکنندگان باتری است.
گفتنی است که با توجه به تامین باتری خودروهای نیو انرژی چینی در ایران، توسط دو کمپانی بزرگ CATL و بی وای دی، قطعا این استانداردهای جدید در خودروهای برقی و هیبریدی وارداتی یا مونتاژی در کشور ما نیز رعایت خواهد شد.