نیروی فضایی آمریکا استراتژی جدید جنگ در فضا را منتشر کرد. این سند بر دستیابی به برتری فضایی از طریق عملیات تهاجمی و تدافعی در مدار تمرکز دارد.
نیروی فضایی ایالات متحده (USSF) با انتشار یک راهنمای عملیاتی جدید و جامع با عنوان «جنگ فضایی: چارچوبی برای برنامهریزان»، رسما استراتژی خود را برای تسلط بر حیاتیترین میدان نبرد آینده (در فضا) تشریح کرد. این سند نشان میدهد که آمریکا خود را برای درگیریهای احتمالی در مدار زمین آماده میکند.
برتری فضایی چیست و هدف آمریکا از آن چیست؟
این سند که روز پنجشنبه منتشر شد، طرحی دقیق برای دستیابی به برتری فضایی از طریق عملیات تهاجمی و تدافعی، با هدف مقابله با دشمنان در مدار زمین ارائه میدهد. بر اساس این راهنما، هدف نیروی فضایی آمریکا دفاع از داراییهای فضایی این کشور و حفظ قابلیتهای کلیدی ارتش مانند زنجیرههای کشتار دوربرد و نمایش قدرت جهانی است که برای عملیات در زمین، هوا، دریا، فضای سایبری و اکنون فضا ضروری هستند.
نیروی فضایی، برتری فضایی را به عنوان درجهای از کنترل که به نیروها اجازه میدهد در زمان و مکان مورد نظر خود بدون دخالت بازدارنده از سوی تهدیدات فضایی یا ضد فضایی عمل کنند و همزمان این امکان را از دشمن سلب کنند تعریف میکند. این راهنما به صراحت بیان میکند که برتری فضایی ممکن است شامل جستجو و نابودی فضاپیماها، سیستمها و شبکههای دشمن باشد.
جنگ مداری، سایبری و الکترومغناطیس: ستونهای استراتژی جدید آمریکا
این چارچوب سه حوزه ماموریتی حیاتی را مشخص میکند: جنگ مداری، جنگ الکترومغناطیس و جنگ سایبری. تاکتیکهای تهاجمی ضد فضایی شامل حملات مداری، حملات زمینی (که بر داراییهای فضایی تأثیر میگذارند) و ایجاد اختلال در پیوندهای فضایی (حملات الکترومغناطیسی یا سایبری برای مختل کردن شبکههای ارتباطی و کنترلی فضایی دشمن) است. اقدامات دفاعی نیز شامل تاکتیکهای غیرفعال (مانند هشدار تهدید، فریب، مقاومسازی، پراکندگی و تحرک) و پاسخهای فعال (مانند ضدحملات و سرکوب هدفگیری فضایی دشمن) میشود.
- پهپاد جدید آمریکا، موشکها را در وسط آسمان ذوب میکند
- ادعای ترسناک آمریکا: فناوری دستکاری زمان و فضا را در اختیار داریم
- بیشترین بودجه های نظامی در 2025: آمریکا، چین و روسیه چقدر هزینه میکنند
- ماموریت سری در فضا: هواپیمای محرمانه نیروی فضایی آمریکا پس از یک سال غیبت بازگشت
این سند تأکید میکند که دستیابی به برتری فضایی، به ویژه در مواجهه با دشمنان همسطح و نزدیک به همسطح، بسیار پیچیده است و توانایی عملیات در فضا (یا سلب این توانایی از دشمن) یک عامل «بسیار پرخطر» برای عملیاتهای مشترک نیروهای مسلح محسوب میشود.
نقش فناوری پیشرفته و چالش قدرتهای رقیب برای جنگ در فضا
نکته قابل توجه دیگر، تأکید این دکترین بر کاهش اتکا به تصمیمگیری انسانی و استفاده گسترده از سیستمهای بسیار خودکار است که قادر به عملیات در محیط مداری شلوغ و پرسرعت باشند. همچنین وابستگی شدید عملیات فضایی به فضای سایبری برای فرماندهی، کنترل و ارتباطات برجسته شده و حوزه فضا «تقریبا به طور کامل به بُعد شبکه متکی» خوانده شده است.
ژنرال بی چنس سالتزمن، رئیس عملیات فضایی USSF، در پیشگفتار این راهنما نوشت: «برتری فضایی نه تنها یک پیششرط ضروری برای موفقیت نیروهای مشترک است، بلکه چیزی است که باید برای جنگیدن جهت دستیابی به آن آماده باشیم.»
در حالی که رقابت جهانی برای تسلط بر مدار زمین شدت میگیرد، دکترین جدید نیروی فضایی آمریکا پایههای لازم برای تضمین گسترش برتری نظامی آمریکا به فراسوی کره زمین را بنا مینهد.