گفتگو با هوش مصنوعی

آیا باید در گفتگو با هوش مصنوعی، مودب باشیم و سلام بگوییم؟

آیا هنگام گفتگو با هوش مصنوعی باید از کلمات مودبانه استفاده کرد یا این کار باعث اتلاف وقت می‌شود؟ در اینجا به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

بحث داغی که این روزها شکل گرفته این است که آیا هنگام گفتگو با هوش مصنوعی باید از کلماتی مثل «لطفا» و «متشکرم» استفاده کنیم؟ شاید شما هم تا به حال به این موضوع فکر نکرده باشید، اما وقتی کمی عمیق‌تر می‌شویم، سوالات جالبی مطرح می‌شود.

نحوه گفتگو با هوش مصنوعی

برخی افراد هنگام تعامل و صحبت با ChatGPT یا دستیارهای صوتی مانند الکسا هیچوقت از عبارات «لطفا» یا «متشکرم» استفاده نمی‌کنند. از نظر این دسته از افراد هوش مصنوعی انسان نیست که بخواهند با آن مودبانه گفتگو کنند.

چت جی‌پی‌تی

از دیدگاه این افراد ChatGPT صرفا یک ماشین یا ابزار است، شبیه به لوازم خانگی یا یک خودرو شخصی. همان‌طور که کسی معمولا به ماشین لباسشویی یا خودروی خود «لطفا» نمی‌گوید، آن‌ها نیز حس نمی‌کنند نیازی به استفاده از این عبارات برای یک الگوریتم کامپیوتری وجود داشته باشد.

البته این رویکرد کاملا با نحوه تعامل این افراد با انسان‌های واقعی متفاوت است؛ در برخوردهای اجتماعی روزمره، استفاده از «لطفا» و «متشکرم» بخشی طبیعی از رفتار آن‌هاست.

آیا ربات‌ها اصلا مفهوم ادب را می‌فهمند؟

دلیل دیگر این است که مودب بودن با چت جی‌پی‌تی جواب را بهتر نمی‌کند. اگر امتحان کنید، می‌بینید که با گفتن لطفا یا نگفتن آن، اطلاعاتی که می‌گیرید یکی است. مثلا برای «۱۰ نمونه ورزشکار…» در هر دو حالت همان ۱۰ نمونه را می‌گیرید. تنها فرقش این است که با لطفا، ممکن است اول جوابش بگوید «حتما!»، ولی اصل مطلب همان است.

یک دلیل دیگر هم سریع‌تر بودن کار است. خیلی‌ها وقت کمی دارند و معتقدند که کلمات اضافه‌ای که جواب را بهتر نمی‌کنند، فقط وقت را می‌گیرند. هدفشان این است که سریع و راحت اطلاعات مورد نیازشان را به دست بیاورند.

از نظر این افراد نگفتن این کلمات بی‌ادبی نیست، بلکه باعث می‌شود کارشان سریع‌تر پیش برود. آن‌ها فکر نمی‌کنند با حذف حرف‌های اضافه‌ای که تاثیری در جواب ندارند به ChatGPT بی‌احترامی می‌کنند.

تعامل با هوش مصنوعی

هزینه پنهان یک احوال پرسی ساده با چت جی‌پی‌تی

شاید برایتان جالب باشد که بدانید طبق یک نظرسنجی در سال ۲۰۲۴ حدود ۶۷٪ از مردم آمریکا هنگام گفتگو با هوش مصنوعی مودب هستند. این رقم بسیار بالاست و دلایل این رفتار می‌تواند متفاوت باشد:

  • عادت: برای بسیاری، ادب یک عادت ریشه‌دار است که ترک آن سخت است.
  • حس بهتر: استفاده از کلمات مودبانه ممکن است باعث شود تعامل با هوش مصنوعی کمی گرم‌تر و دوستانه‌تر به نظر برسد.
  • نگرانی‌های آینده‌نگرانه (و کمی عجیب): برخی افراد معتقدند که روزی هوش مصنوعی کنترل همه‌چیز را به دست خواهد گرفت و بهتر است از حالا با آن خوب رفتار کنیم تا در آن زمان ما را به یاد بیاورد (هرچند این دیدگاه کمی تخیلی به نظر می‌رسد).

نکته جالب این است که به گفته سم آلتمن، مدیرعامل OpenAI (شرکت سازنده چت جی‌پی‌تی) مودب بودن کاربران و استفاده از کلمات اضافی مثل «لطفا» و «متشکرم» میلیون‌ها دلار هزینه اضافی بابت پردازش بیشتر روی دست این شرکت می‌گذارد و حتی به محیط زیست نیز آسیب می‌زند!

هوش مصنوعی

آیا بی‌ادبی به ربات به معنای بی‌ادبی به انسان است؟

برخی نگرانند که اگر با هوش مصنوعی مودب نباشیم، این رفتار به تعاملات ما با انسان‌ها نیز سرایت کند. اما ما قادر به تشخیص تفاوت بین ماشین و انسان هستیم و می‌توانیم رفتارمان را متناسب با هر کدام تنظیم کنیم. ادب واقعی ناشی از احساس و درک متقابل است، نه فقط تکرار کلمات از روی عادت.

تا زمانی که هوش مصنوعی به سطحی از آگاهی و خودآگاهی نرسد که بتوان آن را «هشیار» نامید (چیزی که هنوز فاصله زیادی با آن داریم و شاید هرگز اتفاق نیفتد)، بهتر است به گفتگوی کوتاه با هوش مصنوعی ادامه دهید.

بیشتر بخوانید

اگر روزی ChatGPT واقعا «حس» پیدا کرد، آن وقت با کمال میل از «لطفا» و «متشکرم» استفاده خواهیم کرد. تا آن روز بهتر است تعاملاتمان با AI را تا حد ممکن مختصر نگه داریم و اگر این کار به صرفه‌جویی در هزینه‌ها و حفظ محیط زیست هم کمک کند، چه بهتر!

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*