روسیه تولید بمبافکن جدید Tu-160M را با ارتقاهای جدید آغاز کرده است. اما سوالاتی در مورد کارایی آن در مقابل تهدیدات مدرن وجود دارد. آیا این سرمایهگذاری، بازگشتی به دوران شکوه است یا اشتباهی پرهزینه؟
روسیه تصمیم گرفته است تا بمب افکن دوران جنگ سرد Tu-160 را در مدل ارتقا یافته با نام Tu-160M احیا کند. این تصمیم بنا به ضرورت ایجاد به یک سکوی تهاجمی دوربرد و همچنین مشکلات عدیدهای که در پروژه بمبافکن پنهانکار پک دا (PAK DA) روسیه وجود دارد، اتخاذ میشود.
آنچه درباره بمبافکن جدید Tu-160M روسیه میدانیم
بمبافکن Tu-160 که با نام «قوی سفید» نیز شناخته میشود، در اواخر دهه 1980 وارد نیروی هوایی شوروی شد. این بمبافکن با بدنه سفید و بالهای متحرک که بر حمل بار و سرعت تأکید داشت، قادر بود سریعتر از بسیاری از جنگندههای آن زمان پرواز کند و از برد عملیاتی چشمگیری برخوردار بود.
اکنون مدل Tu-160M که تولید آن از سال 2021 آغاز شده است، مجموعهای از بهروزرسانیهای مدرن را به این بمبافکن قدیمی آورده است. اگرچه ظاهر کلی بدنه Tu-160M شباهت زیادی به مدل اصلی Tu-160 دارد، اما این بمبافکن از نظر فنی به طور قابل توجهی ارتقا یافته است.
این بمبافکن به سامانههای اویونیک پیشرفته، رادار بهبود یافته و موتورهای ارتقا یافته مجهز شده است که برد پروازی و بازدهی سوخت بهتری را برای آن فراهم میکند. این بهبودها برای یک بمبافکن پیشرفته، حیاتی و ضروری به شمار میروند. علاوه بر این، Tu-160M از یک سیستم جنگ الکترونیک بهروزشده بهره میبرد تا به افزایش قابلیت بقای آن در فضای هوایی کمک کند.
- راز پنهان بمبافکن B-2 Spirit: نقطه ضعفی که روسیه و چین از آن خبر دارند
- مقایسه بمب افکن B-21 و B-2 ؛ الماسهای نیروی هوایی آمریکا
- آمریکا با آزمایش بمب افکن B-2، بهدنبال تهدید چین است!
- بمب افکن رادارگریز روسیه در راه است + جزئیات
تولید Tu-160M صرفاً به معنای فعالسازی دوباره خط تولید قدیمی Tu-160 نیست. بخش اعظم ابزارها و دانش مربوط به بمبافکن اولیه از میان رفتهاند و این وضعیت باعث شده تا قطعات بمبافکن جدید اساساً از نو طراحی و مهندسی شوند. تحریمهای کشورهای غربی علیه روسیه نیز اثر محدودکنندهای بر ساخت این بمبافکن داشته است. در یک اطلاعیه رسمی از خبرگزاری دولتی تاس روسیه آمده است: «پروژه ارتقاء Tu-160 بر اساس دستور مستقیم رئیس جمهور ولادیمیر پوتین آغاز شد.»
گفتنی است، برنامه PAK DA روسیه با موانع و تأخیرهای زیادی روبرو شده است. این مشکلات عمدتاً ناشی از پیچیدگیهای فنی و همچنین فشارهای مالی ناشی از تحریمهای جهانی در مسیر توسعه چنین هواپیمای پیشرفتهای بود. تغییر در اولویتهای دفاعی روسیه، پس از حمله گسترده این کشور به اوکراین در سال 2022 تأثیر نامطلوبی بر روند پیشرفت برنامه PAK DA گذاشته است.
برنامه PAK DA که ابتدا برای اواسط دهه 2020 برنامهریزی شده بود، اکنون با تأخیری چشمگیر مواجه شده است و احتمالاً در دهه 2030 عملیاتی خواهد شد. اگر تغییری در اولویتهای دفاعی روسیه رخ ندهد، هواپیمای Tu-160M به عنوان مدرنترین و پیشرفتهترین بمبافکن روسیه، خلاء موجود در این بخش را پر خواهد کرد.