پهپادی برای ایجاد و هدایت صاعقه

برای اولین بار در جهان، ژاپن مدعی ساخت پهپادی برای ایجاد و هدایت صاعقه شد

برای اولین بار در جهان، ژاپن مدعی ساخت پهپادی شده است که قادر به ایجاد و هدایت صاعقه به طور ایمن است. این فناوری، راه را برای محافظت از شهرها و زیرساخت‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از صاعقه هموار می‌کند.

یک شرکت فناوری ژاپنی، مدعی شده است که نخستین پهپاد در جهان را برای تولید و کنترل صاعقه طراحی کرده است.

رونمایی از پهپادی برای ایجاد و هدایت صاعقه

گروه مخابرات و تلفن نیپون (NTT) ادعا کرده که پهپاد جدید این شرکت قادر است جرقه‌های الکتریکی را از پایین ابرهای طوفانی فعال کرده و انرژی بسیار زیاد آن‌ها را با کمترین آسیب جذب کند.

این ادعاها هنوز توسط متخصصان بررسی نشده‌اند، اما اگر این پهپاد بتواند کاری را که گروه نیپون ادعا می‌کند انجام دهد، این فناوری به طور بالقوه می‌تواند از شهرها و زیرساخت‌ها در سراسر جهان در برابر خسارات ناشی از رعدوبرق محافظت کند.

پهپادی برای ایجاد و هدایت صاعقه

در هر دقیقه حدود 6 هزار صاعقه به سطح زمین در سراسر جهان برخورد می‌کند. قدرت یک صاعقه منفرد می‌تواند باعث آتش‌سوزی جنگل‌ها، ترک خوردن بتن، ایجاد انفجارهای بخار در درختان و نوسانات برق شده و منجر به قطعی‌های گسترده، ذوب شدن سیم‌کشی‌های الکتریکی یا از کار افتادن دائمی سیستم‌ها و دستگاه‌های الکترونیکی خواهد شد.

اگرچه نصب برق‌گیر روی ساختمان‌ها تا حدی محافظت ایجاد می‌کند، اما گروه NTT سال‌هاست که روی یک راه حل بهتر برای حفاظت از تجهیزات ارتباطی خود کار می‌کند. این شرکت ادعا می‌کند که نمونه‌ای از آن را در زمستان امسال در نیمکره شمالی و در زیر یک ابر طوفانی واقعی آزمایش کرده است.

پهپادی برای ایجاد و هدایت صاعقه

در این آزمایش، یک فروند از پهپاد در حالیکه کابلی رسانا را با خود حمل می‌کرد تا ارتفاع 300 متری به پرواز درآمد. این کابل، پهپاد را به یک کلید روی زمین متصل می‌کرد و با زدن آن کلید، موجی از نیروی الکتریکی از درون سیم عبور کرده و بدین ترتیب پهپاد به شکل الکتریکی به زمین متصل می‌شد. پیامد این عمل، تقویت نیروی میدان الکتریکی پیرامون پهپاد و در پی آن، ایجاد و جذب آذرخش بود.

طبق اظهارات گروه NTT، این پهپاد پس از اصابت صاعقه بدون آسیب جدی به پرواز خود ادامه داد، هرچند که پوشش محافظ آن تا اندازه‌ای دچار ذوب‌شدگی شد. این نخستین بار نیست که پژوهشگران از ابزاری غیر از برق‌گیرهای سنتی برای تحریک و جذب جرقه‌ای الکتریکی از آسمان بهره برده‌اند. در سال‌های گذشته، جمعی دیگر از دانشمندان به این یافته دست یافتند که قادرند با تاباندن اشعه لیزر به سوی آسمان، مسیر رعدوبرق را از زیرساخت‌های حیاتی منحرف سازند.

پهپادی برای ایجاد و هدایت صاعقه

برخلاف لیزر، پهپادی که برای جذب صاعقه طراحی شده است، باید در مقابل آسیب‌های ناشی از تخلیه‌های الکتریکی محافظت شود. به منظور رفع این چالش، تیم NTT پهپاد را درون یک محفظه‌ی فلزی فارادی جای داد. این محفظه‌، جریان الکتریسیته را در اطراف دستگاه هدایت کرده و از تداخلات الکترومغناطیسی می‌کاهد.

کشورهای واقع در مناطق گرمسیری نسبت به دیگر نقاط جهان، بیشتر در معرض خطر صاعقه قرار دارند. با این وجود، پژوهش‌های اخیر حاکی از آن است که آلودگی و تغییرات اقلیمی ممکن است در سال‌های آتی، احتمال آسیب‌های ناشی از صاعقه را افزایش دهد.

بیشتر بخوانید

فناوری‌های نوین برای کاهش خسارات ناشی از طوفان‌های تندر بسیار امیدوارکننده به نظر می‌رسند. اما گروه NTT قدمی فراتر نهاده و اعلام کرده است که در حال بررسی روش‌هایی برای مهار انرژی صاعقه است. این ایده در نگاه اول بسیار جذاب به نظر می‌رسد، اما در حال حاضر کاملاً در حد یک نظریه باقی مانده است. هنوز باتری‌هایی با قابلیت جذب چنین حجم عظیمی از انرژی و آزادسازی تدریجی آن در سامانه‌های انرژی کنونی ما وجود ندارند.

باید منتظر ماند و دید که آیا ادعاهای مربوط به پهپاد جدید گروه NTT در بوته‌ی آزمایش‌های علمی دوام خواهد آورد یا خیر.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*