فضاپیمای گمشده شوروی کاسموس ۴۸۲ در راه بازگشت به زمین است. تصاویر جدید احتمال باز بودن چتر نجات آن در فضا را نشان میدهد.
فضاپیمای گمشده شوروی که بیش از نیم قرن پیش در مأموریتی به سوی زهره شکست خورد، اکنون در مسیر سقوط و بازگشت به زمین قرار دارد و انتظار میرود حدود ۱۰ می (اواخر اردیبهشت) وارد جو سیاره ما شود. تصاویر جدید و تحلیلهای اخیر نشان میدهد که ممکن است کاوشگر سرگردان کاسموس ۴۸۲، با چتر نجاتِ از پیش باز شدهاش در حال سقوط باشد، موضوعی که بر رازآلودگی بازگشت آن افزوده است.
ماجرای فضاپیمای گمشده شوروی چیست؟
کاسموس ۴۸۲ در سال ۱۹۷۲ بهعنوان کاوشگر پشتیبان و مشابه وِنِرا ۸، با هدف فرود بر سطح جهنمی سیاره زهره پرتاب شد. اما نقص فنی در مرحله بالایی موشک حامل، مانع از رسیدن آن به مقصد شد و این کاوشگر ۴۹۵ کیلوگرمی برای همیشه در مداری ناخواسته به دور زمین گرفتار شده و عملا به یک فضاپیمای گمشده تبدیل شد.
حالا با نزدیک شدن زمان ورود مجدد این کپسول فضایی به جو زمین، ردیابهای ماهوارهای و اخترعکاسان با مقایسه تصاویر جدید با عکسهای ده سال پیش، متوجه یک ساختار کشیده و ضعیف در کنار بدنه اصلی فضاپیما شدهاند. رالف واندبرگ، اخترشناس هلندی تصور میکند که این ساختار ناشناخته ممکن است چتر نجات فضاپیما باشد که در طول سالها حضور در فضا به نوعی باز شده است، هرچند این موضوع هنوز در حد حدس و گمان است.
با توجه به اینکه بدنه اصلی کاسموس ۴۸۲ برای مقاومت در برابر ورود به جو غلیظ و داغ زهره طراحی شده، احتمال بالایی وجود دارد که این فضاپیمای گمشده شوروی از سفر آتشین خود در جو زمین جان سالم به در ببرد و به سطح سیاره برخورد کند. با این حال، کارشناسان معتقدند حتی اگر ساختار مشاهدهشده چتر نجات باشد، بهدلیل سرعت بسیار بالای ورود مجدد (حدود ۲۴۲ کیلومتر بر ساعت) و فرسودگی در فضا، احتمالا در جو خواهد سوخت و نقشی در کاهش سرعت فرود نخواهد داشت.
مکان دقیق برخورد این مهمان ناخوانده فضایی هنوز مشخص نیست و جامعه علمی و علاقهمندان به فضا با دقت مسیر سقوط آن را دنبال میکنند تا سرنوشت نهایی این بازمانده ۵۳ ساله از دوران جنگ سرد فضایی را مشخص کنند.