چین با استفاده از فناوری پیشرفته پهپاد، گامی بلند در جهت بارورسازی ابرها برداشت. این اقدام میتواند انقلابی در مدیریت منابع آبی و مقابله با خشکسالی ایجاد کند.
دانشمندان چینی بهتازگی نتایج یک آزمایش مربوط به بارورسازی ابرها با پهپاد را در منطقه سینکیانگ منتشر کردند.
استفاده از فناوری بارورسازی ابرها با پهپاد در چین
محققان چینی با استفاده از مجموعهای از پهپادهای مخصوص، میزان بارندگی در یک ناحیه به وسعت تقریبی 8 هزار کیلومتر مربع طی یک روز، بیش از 4 درصد افزایش دادند.
این عملیات منجر به تولید بیش از 70 هزار مترمکعب باران اضافی گردید که این مقدار آب برای پر کردن 30 استخر شنای المپیک به عمق 2 متر کافی است. همچنین در این باران، تنها از حدود 1 کیلوگرم یدید نقره، که یک ترکیب متداول در بارانزایی است، استفاده شد. این مقدار پودر که شش برابر چگالتر از آب است، حجم بسیار کمی دارد و به راحتی در یک لیوان جای میگیرد.
این پژوهش توسط اداره هواشناسی چین در پکن انجام گرفت و جزئیات نتایج آن در یک مقاله علمی تشریح شده است. در این آزمایش، دو نوع پهپاد با اندازه متوسط، به ارتفاع حدود 18 هزار پایی پرواز کرد و در چهار پرواز پیدرپی، ماده یدید نقره را رها کردند. این پودر که در داخل میلههایی بستهبندی شده بود، به شکل دود در اتمسفر پخش شد. به گفته محققان، در هر پرواز از دو میله استفاده شد که هر کدام حاوی 125 گرم یدید نقره بود و ذرات با سرعت 0.28 گرم در هر ثانیه منتشر شدند.
- آیا بین بارش برف و باران و وقوع زلزله ارتباط وجود دارد؟ بررسی یک فرضیه جنجالی
- وحشتناک ترین لحظات جهان که انسان ها از آن ها نجات پیدا کردند؛ از بمباران هسته ای تا سقوط از هواپیما
- غیرقابل باور است اما احتمالا در 2 هزار سیاره باران الماس می بارد
دانشمندان چینی درباره مزایای استفاده از سامانههای پهپادی میگویند که این فناوری در مقایسه با روشهای سنتی، مخاطرات ایمنی کمتری داشته، قابلیت حرکت و مانور بالاتری ارائه میدهد، امکان کنترل دقیقتری را فراهم میسازد و پوشش جغرافیایی وسیعتری را در بر میگیرد. به این ترتیب، امکان انجام عملیات افزایش باران یا برف در تمامی شرایط جوی، در طول سال، به صورت سهبعدی و در ابعاد گسترده میسر میگردد.
گروه پژوهشی برای اطمینان از صحت نتایج به دست آمده، از سه روش مختلف اعتبارسنجی استفاده کردند. نتایج حاصل از اندازهگیری قطرات باران نشان داد که اندازه این قطرات پس از انجام عملیات بارانزایی از 0.46 میلیمتر به 3.22 میلیمتر افزایش یافته است. همچنین، تصاویر ماهوارهای حاکی از آن بود که دمای بخش فوقانی ابرها تا 10 درجه سانتیگراد کاهش یافته و ارتفاع آنها حدود 2.9 کیلومتر افزایش یافته است، که این امر تأثیر مثبت این عملیات را به خوبی نشان میدهد.
تجزیه و تحلیل دادههای آب و هوایی مربوط به 50 سال گذشته، از افزایش 3.8 درصدی میزان بارندگی حکایت دارد. در ادامه، محققان چینی پرسشهای مهمی را در رابطه با عملیات بارانزایی مطرح کردند. از جمله اینکه چگونه میتوان به طور قطعی مشخص کرد که آیا این عملیات منجر به افزایش بارش شده یا به طور ناخواسته آن را سرکوب کرده است؟ آنها همچنین این سوال را مطرح کردند که چه معیارهایی باید برای تعیین حجم آب به دست آمده یا از دست رفته مورد استفاده قرار گیرد و چگونه میتوان این مزایا را در طول یک سال ارزیابی و مقایسه کرد.
تحلیل آماری دادههای آب و هوایی 50 ساله حاکی از آن است که میزان بارندگی به طور تخمینی 78200 متر مکعب افزایش یافته که این مقدار معادل 3.8 درصد رشد است. این نتایج، با شبیهسازیهای انجامشده که افزایش 73800 متر مکعبی (معادل 4.3 درصد افزایش) را پیشبینی کرده بودند، همخوانی دارد. منطقه سینکیانگ چین با مشکلات اساسی ناشی از عقبنشینی تدریجی یخچالهای طبیعی و گسترش بیابانها روبرو است. بر اساس برآوردهای رسمی، کلاهکهای یخی واقع در کوههای تیانشان که برای تأمین معیشت حدود 25 میلیون نفر اهمیت حیاتی دارند، سالانه به میزان 1.3 تا 1.8 کیلومتر مربع کوچکتر میشوند.