چین ادعا میکند فناوری ارزان قیمتاش قادر است جنگندههای پنهانکار پیشرفته آمریکا را شناسایی کند. این فناوری نگرانیهایی را در مورد برتری هوایی ایالات متحده و اثربخشی قابلیتهای پنهانکاری آن ایجاد کرده است.
در جدیدترین اخبار نظامی، پژوهشگران چینی ادعا میکنند که ابزاری جدید را ابداع کردهاند که با استفاده از یک دستگاه ارزان قیمت و ایجاد تغییراتی در آن، قادر به شناسایی جنگندههای پنهانکار آمریکا هستند.
شناسایی جنگندههای پنهانکار آمریکا توسط فناوری ارزان چین
ابزار جدیدی که توسط چینیها ساخته شده، میتواند امواج راداری با احتمال رهگیری پایین (LPIR) را با دقت بالایی شناسایی کند.
رادار LPIR برای جنگندههای پنهانکار کنونی آمریکا، از جمله اف 35 لایتنینگ 2، اف 22 رپتور و بمبافکنهای بی-2 اسپیریت، از اهمیت بسزایی برخوردار است. این فناوری همچنین در بسیاری از پهپادهای رادارگریز، زیردریاییهای هستهای و سیستمهای دفاع موشکی ایالات متحده نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
فناوری LPIR به منظور جلوگیری از شناسایی توسط سیستمهای راداری دشمن طراحی شده است. این فناوری از طریق انتشار سیگنالهای بسیار ضعیف، استفاده از تغییرات مکرر فرکانس و الگوهای موجی شبیه به نویز و همچنین بهرهگیری از کنترل تطبیقی توان و پردازش پیشرفته سیگنال صورت میپذیرد.
این فناوری، با سیستمهای راداری متعارف که سیگنالهای قوی و متمرکز منتشر میکنند و به راحتی از فاصلههای دور قابل تشخیص هستند، تفاوت اساسی دارد. از طرفی، رادارهای LPIR امکان انجام عملکردهای مشابه را ضمن مخفی ماندن و جلوگیری از هشدار به سامانههای دشمن مبنی بر اسکن شدن را فراهم میکنند.
- چرا جنگنده F-22 رپتور دارای سایبان طلایی است؟
- سریعترین جتهای جنگنده روسیه و شوروی: از Tu-160 تا Su-27
- راز ممنوعیت فروش F-22 رپتور: چرا آمریکا قویترین جنگنده خود را به هیچ کشوری نمیدهد؟
- هزینههای سرسامآور جنگنده F-47 آمریکا؛ تکرار اشتباهات F-22 و F-35؟
محققان چینی برای فائق آمدن بر رادارهای LPIR، از آنالیزگرهای طیفی با قیمت چند ده هزار دلار که معمولاً در امور مخابراتی به کار میروند بهره جستهاند. یکی از این دستگاهها با نام TFN RMT744A، از نظر تجاری به عنوان تجهیزات مخابراتی غیرنظامی دستهبندی میشود، اما در آزمایشهای میدانی خود عملکردی مشابه یک حسگر نظامی دارد.
هنوز جزئیات فنی دقیقی درباره این ابزار چینیها منتشر نشده، اما ظاهرا این ابزار قادر به بهرهگیری از پردازش سیگنال پیشرفته و یادگیری ماشینی است. به احتمال زیاد، این سیستم از کالیبراسیون دقیق، تنظیم سختافزاری و روشهای پیچیده برای مقابله با ترفندهای ضد شناسایی رادار LPIR سود میبرد.
چنانچه ادعاهای مربوط به این وسیلهی جدید صحت داشته باشد، میتواند به شکل قابل توجهی برتری فناوری پنهانکاری ایالات متحده را بکاهد. اگر یک دشمن قادر به شناسایی رادار باشد، میتواند داراییهای پنهانکار را ردیابی یا هدف قرار دهد.
این امر همچنین موازنه قدرت را در عرصهی جنگ الکترونیک برقرار میکند. ساخت این دستگاه پیشرفته نشان میدهد که چگونه تجهیزات غیرنظامی ارزانقیمت میتواند برای اهداف نظامی تغییر کاربری داده و دسترسی به اقدامات متقابل الکترونیکی را تسهیل کند.
این فناوری جدید پرسشهای مهمی را در مورد آیندهی راهبردهای پنهانکاری کشورها، به ویژه ایالات متحده، مطرح میکند. کشورهایی که به شدت به پنهانکاری راداری وابسته هستند، احتمالاً مجبور خواهند شد در دکترینهای خود بازنگری کنند یا رویکردهای جایگزین را برای بقا اتخاذ کنند.