جدیدترین کراس اور شرکت Skywell با نام اسکای ول HT-i PHEV که در ایران به اسم نبکا پلاگین هیبریدی شناخته خواهد شد، به زودی راهی کشور ما میشود و در ادامه با مشخصات فنی و قیمت احتمالی و تاریخ عرضه این خودرو به بازار همراه شما خواهیم بود.
بازار خودروهای پلاگین هیبریدی و انرژی نو در ایران روزهای پرخبری را سپری میکند و در جدیدترین رویداد، گزارشها حاکی از آن است که کراس اوور پلاگین هیبرید جدیدی با نام نبکا هیبریدی که در بازار جهانی با نام اسکای ول HT-i شناخته میشود به زودی فروش خود را در ایران آغاز خواهد کرد و هماکنون در مراحل پایانی واردات قرار دارد. این خودرو که از سیستم پیشرفته و بسیار محبوب DM-i شرکت BYD بهره میبرد، پیش از این در بازار چین عرضه شده و با استقبال خوبی نیز مواجه گشته است. نبکا هیبریدی که در واقع نسخه فیسلیفت و پلاگین هیبرید شاسیبلند تمام الکتریکی اسکایورث EV6 محسوب میشود، با ارائه ترکیبی از برد پیمایشی قابل توجه در حالت تمام الکتریکی، مصرف سوخت پایین، امکانات رفاهی و ایمنی مدرن و قیمت رقابتی، پتانسیل بالایی برای موفقیت در بازار ایران دارد. قبل از شروع کار باید بگوییم که قبلا به صورت کامل با نسخه EV این کراس اور یعنی نبکا برقی آشنا شده بودیم و اکنون منتظر مدل PHEV آن هستیم.
مشخصات فنی نبکا هیبریدی
تمرکز ما در این بخش بر روی نسخهای از نبکا هیبریدی قرار دارد که به زودی راهی بازار ایران خواهد شد و به پکیج باتری ۲۱.۶۸ کیلو وات ساعتی مجهز شده است. قلب تپنده این خودرو، سیستم پیشرفته پلاگین هیبرید DM-i ساخت شرکت BYD است که از یک موتور بنزینی 1.5 لیتری تنفس طبیعی با کد F31A و یک موتور الکتریکی قدرتمند تشکیل شده است. موتور بنزینی این مجموعه با حداکثر قدرت ۱۱۰ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۱۳۵ نیوتن متر، دارای راندمان حرارتی بسیار بالای ۴۳.۰۴ درصد است که به کاهش مصرف سوخت کمک شایانی میکند. موتور الکتریکی نیز که نقش اصلی را در بسیاری از شرایط رانندگی ایفا میکند، حداکثر قدرتی معادل ۱۳۰ کیلو وات یعنی ۱۷۶ اسب بخار و ۳۰۰ نیوتن متر گشتاور را ارائه میدهد. نیروی این مجموعه از طریق یک گیربکس E-CVT به چرخهای جلو منتقل میشود. چنین ترکیبی را در دانگ فنگ E5 بی ام کارز هم دیده بودیم.
پکیج باتری ۲۱.۶۸ کیلووات ساعتی این نسخه از نبکا هیبریدی از نوع لیتیوم ترنری (Ternary Lithium) است و برد پیمایشی تمام الکتریکی قابل توجهی معادل ۱۱۵ کیلومتر را برای خودرو فراهم میکند. این میزان برد الکتریکی برای انجام ترددهای روزانه شهری در بسیاری از موارد کافی بوده و نیاز به استفاده از موتور بنزینی را به حداقل میرساند. برد پیمایشی ترکیبی این خودرو با یک باک پر و باتری کامل به رقم چشمگیر ۱۲۶۷ کیلومتر میرسد.
از نظر عملکرد، نبکا هیبریدی با این مشخصات قادر است در ۷.۹ ثانیه از صفر به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد و حداکثر سرعت آن نیز ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت است. مصرف سوخت ترکیبی این خودرو در حالت هیبرید تنها ۱.۵۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر اعلام شده و حداقل مصرف سوخت آن در حالت کمبود شارژ باتری ۵.۸۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است. برای شارژ باتری، در حالت شارژ سریع DC، تنها ۲۵ دقیقه زمان لازم است تا شارژ باتری از ۳۰ درصد به ۸۰ درصد برسد. شارژ آهسته AC نیز بین ۱.۶ تا ۳ ساعت به طول میانجامد. سیستم تعلیق نبکا هیبریدی هم در جلو از نوع مک فرسون مستقل و در عقب از نوع مولتی لینک مستقل است و از فرمان با کمک برقی بهره میبرد. ترمز پارک نیز از نوع الکترونیکی است. این خودرو همچنین قابلیت تامین برق برای وسایل خارجی (V2L) با حداکثر توان ۶.۶ کیلو وات را داراست.
امکانات و آپشنها
در ادامه سعی میکنیم تا لیست کاملی از آپشن و امکانات نبکا هیبریدی را در اختیار شما قرار دهیم، هرچند که برای اطلاع از نسخه نهایی این بخش، باید منتظر اعلام رسمی از سوی نبکا باشیم:
- دستیار کمک راننده خودکار ADAS سطح 2
- سیستم ترمز ضد قفل
- سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز
- دستیار ترمز
- سیستم کنترل کشش
- سیستم کنترل پایداری خودرو
- سیستم هشدار خروج از خط
- سیستم هشدار برخورد از جلو
- سیستم ترمز اضطراری خودکار
- دستیار حفظ خودرو در مسیر
- سیستم حفظ خودرو بین خطوط
- سیستم تشخیص علائم راهنمایی و رانندگی
- سیستم هشدار نقاط کور و هشدار ترافیک عبوری از عقب
- سیستم هشدار باز شدن دربها
- سیستم یادآوری خستگی راننده
- کروز کنترل تطبیقی
- دوربین ۳۶۰ درجه پانورامیک
- سیستم اتوهلد
- دستیار شروع حرکت در سربالایی و کنترل حرکت در سرازیری
- نمایشگر فشار باد تایرها
- سنسورهای پارک عقب
- 6 ایربگ شامل سرنشین جلو، پردهای و جانبی
- ورود بدون کلید
- استارت دکمهای و قابلیت روشن کردن خودرو از راه دور
- کلاستر دیجیتال ۱۲.۳ اینچی
- نمایشگر لمسی مرکزی ۱۲.۸ اینچی مولتی مدیا
- سیستم تشخیص فرمان صوتی با قابلیت فعالسازی منطقهای
- پوشش چرم و جیر برای صندلیها
- پشتسریهای هوایی برای صندلیهای جلو
- سانروف
- درب صندوق عقب برقی
- خروجی برق ۶.۶ کیلو واتی برای مصارف خارجی (VTOL)
- چراغهای جلو و عقب LED
طراحی ظاهری و ابعاد
خودرو نبکا هیبریدی از نظر طراحی ظاهری، نسخهای بهروز شده و فیس لیفت از مدل تمام الکتریکی خود محسوب میشود. نمای جلوی خودرو با فرم عریض و تخت و چراغهایی که در حالت روشن، شکلی شبیه به حرف T ایجاد میکنند، ظاهری مدرن و قابل تشخیص دارد. در نمای جانبی، تزئینات فلزی روی قاب پنجرهها و رکابهای جانبی به همراه رینگهای آلومینیومی دو رنگ با طرح پنج پره دوبل، جلوهای لوکستر به خودرو بخشیدهاند. در نمای عقب، نوشته “Skywel” در مرکز چراغ سرتاسری عقب حک شده و خروجیهای اگزوز به صورت مخفی طراحی شدهاند که به ایجاد ظاهری پاکتر کمک میکند.
از نظر ابعادی، نبکا هیبریدی یک کراساوور سایز متوسط است و طول آن ۴۷۲۰ میلی متر، عرض ۱۹۰۸ میلی متر و ارتفاع ۱۷۰۱ میلی متر است و فاصله بین دو محور ۲۸۰۰ میلی متری آن نیز فضای کابین جاداری را برای سرنشینان فراهم میکند. وزن خالص این مدل ۱۸۲۰ کیلوگرم است و از تایرهایی با سایز R19 235/50 بهره میبرد.
طراحی داخلی، کابین و داشبورد
کابین، نمای داخلی و اتاق نبکا هیبریدی با تمرکز بر فناوری و ارائه تجربهای کاربرپسند طراحی شده است. همانطور که اشاره شد، داشبورد میزبان یک کلاستر دیجیتال ۱۲.۳ اینچی و یک نمایشگر لمسی مرکزی بزرگ ۱۲.۸ اینچی برای مولتی مدیا است. این نمایشگر مرکزی از قابلیت اتصال به راهکارهای خانه هوشمند شرکتهای بزرگی مانند هوآوی پشتیبانی میکند که نشان از سطح بالای فناوری در این خودرو دارد. استفاده از پوشش ترکیبی چرم و جیر برای صندلیها و همچنین پشتسریهای هوایی در صندلیهای جلو، به ایجاد فضایی راحت و باکیفیت کمک کرده است.
قیمت نبکا هیبریدی و تاریخ ورود به بازار
نبکا هیبریدی یا همان اسکای ول HT-i پلاگین هیبریدی در بازار چین با هفت تیپ مختلف و بازه قیمتی 21 هزار تا 35 هزار دلار عرضه میشود. نسخهای که انتظار میرود در ایران حضور پیدا کند، در محدوده قیمت 22 هزار دلاری قرار دارد. همانطور که در ابتدا اشاره شد، این خودرو هم اکنون در مراحل پایانی واردات به ایران قرار دارد و به زودی به گمرک بندر عباس میرسد و انتظار میرود که به سرعت و حداکثر تا دو هفته دیگر، فروش رسمی آن آغاز شود. همچنین گفته میشود که فروش این خودرو به صورت فوری و حداکثر با تحویل 30 روزه خواهد بود که همین موضوع، یکی از اصلیترین نقاط قوت آن در آشفته بازار خودرو کشور به حساب میآید.
در نهایت باید گفت که نبکا هیبریدی با بهرهگیری از سیستم پیشرفته DM-i بی وای دی، برد الکتریکی مناسب برای ترددهای شهری، برد ترکیبی بسیار بالا برای سفرهای طولانی، لیست کاملی از امکانات رفاهی و ایمنی و قیمت گذاری رقابتی، پتانسیل بالایی برای تبدیل شدن به یکی از گزینههای جذاب و پرفروش در بازار رو به رشد خودروهای پلاگین هیبرید ایران را داراست. موفقیت نهایی آن به استراتژی قیمتگذاری و خدمات پس از فروش شرکت عرضهکننده در ایران بستگی خواهد داشت. هرچند که نبکا هیبریدی یک کراس اور وارداتی است اما به شدت منتظر مقایسه آن با فونیکس تیگو 8 پرو e پلاس هستیم!