روسیه بهشدت در تلاش برای تقویت سلاحهای اتمی خود است. گویا آنها میخواهند برای یک جنگ بزرگ آماده شوند. اکنون نیز شاهد رونمایی از سریعترین موشک هسته ای جهان از طرف روسها هستیم.
از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین بسیاری از کشورها پیشبینی خود از پایان این درگیری را اعلام کردهاند. به باور برخی از طرفهای غربی روسیه به اوکراین محدود نخواهد شد و تلاش خواهد کرد مجددا اروپای شرقی را کنترل کند. تصمیمی که قطعا با واکنش تند ناتو مواجه خواهد شد. شاید بهخاطر همین است که روسیه سریعترین موشک هسته ای جهان را توسعه داده است.
ساخت سریعترین موشک هسته ای جهان و تغییرات مهم دیگر در روسیه
اخیرا گزارش نگرانکنندهای توسط اطلاعات دفاعی آمریکا منتشر شده است. اگر دادههای این گزارش درست باشند، روسیه قصد دارد توان هسته ای خود را بازسازی کند. در حال حاضر روسیه ۱۵۵۰ کلاهک اتمی استراتژیک دارد و از ۲۰۰۰ کلاهک اتمی تاکتیکی بهره میبرد. این اعداد با توافق NEW START که در سال ۲۰۱۰ بین دو کشور آمریکا و روسیه امضا شد همخوانی دارند. بر اساس این توافق هیچکدام از دو کشور نباید بیش از ۱۵۵۰ کلاهک اتمی استراتژیک داشته باشند.
پس مشکل کجاست؟ ظاهرا روسیه سلاحهای هستهای تاکتیکی خود را به زیرساختهای نظامی بلاروس منتقل کرده است. آنها همچنین به نیروهای بلاروسی نحوه نگهداری و استفاده از این سلاحهای تاکتیکی را نیز آموزش میدهند. سلاحهایی که برای استفاده در میدان نبرد کارایی دارند. همچنین روسها در حال ساخت مراکز جدیدی برای انبار کردن سلاحهای هسته ای خود هستند. علاوه بر اینها، مسئله شلیک موشک هسته ای با استفاده از هواپیما نیز توجه روسها را جلب کرده است.
یکی از جذابترین بخشهای این گزارش به ساخت سریعترین موشک هسته ای هوا به هوا جهان توسط روسیه اشاره دارد. تحلیلگران اخبار نظامی معتقد هستند که موشک جدید بر پایه موشک R-37M توسعه یافته است. این موشک برای اولینبار در دهه ۲۰۱۰ توسعه یافت و در نزد ناتو با نام AA-13 Axehead شناخته میشود.
تضمین امنیت آسمان روسیه
روسیه اجازه نداده مشخصات دقیق نسخه هسته ای موشک R-37M منتشر شود. گرچه کلاهک ۶۰ کیلوگرمی این موشک میتواند فضایی کافی برای میزبانی از یک کلاهک هسته ای فشرده را فراهم کند. کلاهک های هسته ای فشرده در موشکهای تاکتیکی قرار میگیرند و قدرت انفجار بسیار زیادی را ارائه میکند. موشک R-37M میتواند به سرعت ۶ ماخ (۷۴۰۰ کیلومتر بر ساعت) برسد و عنوان سریعترین موشک هسته ای هوا به هوا جهان را در اختیار دارد.
روسیه میتواند از این موشکها در جنگندههای رهگیر MiG-31BM استفاده کند. مدلی که در زمره سریع ترین جنگنده های روسیه قرار دارد. همچنین این موشکها آنها از نظر برد عملیاتی نسبت به موشکهای PL-XX چین برتری دارند و قادر هستند دشمنان را در فاصله ۴۰۰ کیلومتری هدف قرار دهند. هدف روسیه از ساخت سریعترین موشک هسته ای جهان خنثی کردن تهدیدات هوایی آمریکا است. آنها میخواهند هواپیماهای آواکس، هواپیماهای سوخترسان و سیستمهای جنگ هوایی را پیش از ایجاد خطر جدی خنثی کنند.
سامانه هدایت چند لایه ناوبری اینرسی، بهروزرسانی در میانه مسیر و هدایت فعال راداری سبب میشوند که موشک جدید روسها حتی در فاصله بسیار دور نیز دقیق ظاهر شود. همچنین بوستر جداشونده نیز سبب میشود که شتاب موشک افزایش پیدا کند. به طور کلی به نظر میرسد برد عملیاتی، سرعت و اندازه کلاهک همگی در حدی هستند که موشک R-37M را برای حملات هسته ای به گزینهای جذاب تبدیل کنند.
یک هواپیمای مجهز شده به چهار موشک R-37M این قابلیت را دارد که کل اسکادرانهای جنگنده دشمن را از میدان نبرد خارج کرده، موشکهای کروز را رهگیری کند و یا تعداد زیادی از پهپادها که بهصورت دستهجمعی حرکت میکنند را نابود سازند.
- آمریکا از پروژه مخفی چین پرده برداشت؛ انرژی پاک بینهایت یا تسلیحات هستهای پیشرفتهتر
- زیردریایی هستهای 11 هزار تنی جدید چین، اژدهای زیر آب و کابوس جدید آمریکاست
- بمبافکن جدید Tu-160M روسیه؛ بازگشت یک افسانه یا اشتباهی پرهزینه؟
تلاشهای روسیه برای افزایش آمادگی نظامی فقط به ساخت سریع ترین موشک هسته ای جهان محدود نمیشود. آنها در حال گسترش ظرفیت توسعه و ذخیرهسازی سلاحهای شیمیایی و بیولوژیک خود نیز هستند. با وجود این، بعید بهنظر میرسد که روسها بخواهند از سلاح هستهای یا شیمیایی در اوکراین استفاده کنند. آنها این سلاحها را برای زمانی نگه داشتهاند که با تهدیدی وجودی از جانب غرب مواجه شدند.
تغییر رویکرد چین برای جنگ هسته ای
شاید شنیدن خبر توسعه سریعترین موشک هسته ای جهان باعث شود که از یک غول نظامی دیگر غافل شویم. چین نیز با سرعتی بالا در حال افزایش تعداد کلاهکهای هستهای خود است. آنها هماکنون بیش از ۶۰۰ کلاهک هستهای در اختیار دارند؛ اما مصمم هستند که تعداد آنها را تا سال ۲۰۳۰ به ۱۰۰۰ عدد برسانند. بسیاری از این کلاهکها برای استفاده سریع آماده میشوند. چین میخواهد گزینههای متنوعی در میدان جنگ داشته باشد. آنها هم سلاحهای تاکتیکی هسته ای با دقت بالا و قدرت کم را مدنظر دارند و هم بر موشکهای قارهپیما با قدرت انفجاری بالا تاکید میکنند.
چینیها در سالهای اخیر بیشتر بر استراتژي بازدارنگی و پاسخ متقابل تاکید کردهاند. آنها میخواهند در صورت بروز جنگ هستهای انعطافپذیر بوده و بتوانند در سطوح مختلف درگیری دست بالا را داشته باشند. مخصوصا که اخیرا شاهد مجهز شدن بزرگترین زیردریایی هسته ای آمریکا به ۱۶ موشک هسته ای بودهایم.
خبر توسعه سریعترین موشک هسته ای جهان توسط روسیه و افزایش سلاحهای هسته ای چین نشان میدهد که تغییرات بزرگی را در امنیت بینالملل شاهد هستیم. سهقدرت برتر جهانی میخواهند از دکترین هستهای سنتی فاصله گرفته و بهسمت بازدارنگی چند بعدی بروند. به این صورت که قدرت هستهای در حوزههای مختلف ترکیب خواهد شد.
همچنین آنها قادر خواهند بود در زمان کوتاه و با دقت بالا به هرگونه تهدید وجودی پاسخ بدهند. همین نیز ریسک هرگونه ماجراجویی را بسیار بالا میبرد.