چین میخواهد در اقدامی جاهطلبانه تعداد زیادی ابرکامپیوتر مجهز به هوش مصنوعی را روانه فضا کند. آیا چینیها صرفا بهدنبال کاوش هرچه بیشتر در مدار بیرونی زمین هستند یا اهداف نظامی نگرانکنندهای در سر دارند؟
چینیها برنامههای گستردهای برای فضا دارند. کاملا مشخص است که در دهههای آینده دیگر آمریکا نمیتواند تنها بازیگر مطرح در خارج از کره زمین باشد. از حضور در مدار زمین گرفته تا ساخت نیروگاه اتمی در ماه همگی بلندپروازیهای چین را آشکار میکنند. در جدیدترین مورد نیز شاهد ارسال ابرکامپیوتر به فضا از طرف چین هستیم.
جهش بزرگ چین با ساخت ابرکامپیوتر هوش مصنوعی در فضا
چین اولین گروه از ماهوارههای لازم برای ساخت ابرکامپیوتر هوش مصنوعی در فضا را به مدار زمین ارسال کرده است. این ۱۲ ماهواره گام اولیه هستند و قرار است در آینده تا ۲۸۰۰ ماهواره چینی در مدار زمین قرار بگیرند. آنها یک شبکه ماهوارهای را شکل میدهند که میتواند دادهها را بهصورت مستقیم در فضا پردازش کند.
این ماهوارهها با کمک راکت Long March 2D به فضا پرتاب شدهاند و باید وابستگی چین به کامپیوترهای زمینی را کم کنند. ماهوارههای موجود در مدار زمین از دمای فوقالعاده پایین محیطی برای خنک شدن استفاده خواهند کرد. در نتیجه میتوانند بهصورت ترکیبی قدرت پردازشی ۱۰۰۰ پتافلاپس را ارائه دهند. برای درک عظمت ابرکامپیوتر چین در فضا باید یک مقایسه ساده انجام دهیم.
یک رایانه پیشرفته و بسیار قدرتمند میتواند بین ۱۰ تا ۳۰ ترافلاپس قدرت داشته باشد. هر ۱۰۰۰ ترافلاپس نیز برابر با ۱ پتافلاپس است. حالا تصور کنید که ابرکامپیوتر چین در فضا چه قدرت عجیبی را ارائه میکند. چینیها از دستاورد جدید بسیار خوشنود هستند. آنها میخواهند هوش مصنوعی را به فضا ببرند. جایی که مشخص میشود در طول ۱۰ تا ۵۰ سال آینده چه اتفاقات هیجانانگیزی رخ خواهد داد.
این روزها دیگر ماهوارهها به اخبار نجوم محدود نیستند. بسیاری از سازمانها از دادههای ماهوارههای موجود در مدار زمین استفاده میکنند. حال این دادهها میخواهد در رابطه با مواردی مثل GPS و آبوهوا باشد و یا به بخش ارتباطات و پژوهشهای علمی مرتبط شود. هرچند مشکل اینجاست که دادههای خام جمعآوری شده توسط ماهوارهها باید در زمین بررسی شوند. متاسفانه محدودیتهای پهنای باند و فرصت کوتاه ارسال داده به ایستگاههای زمینی سبب میشود بسیاری از آنها از دست بروند.
اینجاست که ابرکامپیوتر چین در فضا اهمیت خود را آشکار میسازد. بسیاری از شرکتها در تلاش هستند ماهوارههایی را طراحی کنند که توانایی پردازش داده پیش از ارسال آن به زمین را داشته باشد. طبیعتا انجام اینکار به انرژی نیاز دارد. دانشمندان باور دارند که میتوان انرژی مورد نیاز را از طریق پنلهای خورشیدی دریافت کرد و گرمای اضافه ناشی از پردازش را نیز در فضا رها ساخت. در این حالت به محیطزیست نیز کمک کردهایم.
هرکدام از ماهوارههای ارسالی چین شامل یک مدل هوش مصنوعی ۸ میلیارد پارامتری با توانایی انجام ۷۴۴ ترا عملیات در ثانیه (تاپس) است. ترکیب قدرت پردازشی همه آنها نیز به خلق ابرکامپیوتری با توان انجام ۵ پتا عملیات در ثانیه منجر میشود. ماهوارهها هنگام حضور در مدار زمین از طریق لیزر با هم ارتباط خواهند داشت. همچنین یکی از آنها به حسگر قطبش اشعه ایکس مجهز شده است تا بتواند پدیدههای کیهانی جذاب مثل انفجارهای پرتو گاما را بررسی کند.
رقابت شدید برای شکل دادن به آینده
چین قصد دارد پس از پایان انجام مقدمات اولیه، ابرکامپیوتر قدرتمند خود در فضا را خوشه پردازشی سه بنده بنامد. این نام میتواند برای برخی یادآور مسئله سهبدنه یا سهجسم باشد که اولینبار توسط نیوتن مطرح گردید. در این مسئله قرار است حرکت آشفته سه جسم که تحت تاثیر گرانش به دور هم میچرخند پیشبینی شود.
چین از پیچیدگیهای ساخت یک ابرکامپیوتر مبتنی بر هوش مصنوعی در فضا کاملا آگاه است. به همینخاطر نیز خواهان افزایش همکاری بینالمللی برای موفقیت این پروژه شده است. انها ادعا میکنند که در آینده به سازمانهای بینالمللی اجازه خواهند داد از ظرفیت این ابررایانه استفاده کنند.
اگرچه آمریکا و اروپا نیز آزمایشهایی را در رابطه با کامپیوترهای فضایی انجام دادهاند، اما چین اولین کشوری است که مجموعهای از ماهوارهها را برای عملیاتی ساختن این ایده روانه فضا میکند. پیشتازی چین در این عرصه نیز باعث شده توجه افراد زیادی به این ظرفیت مهم جلب شود.
- آمریکا از پروژه مخفی چین پرده برداشت؛ انرژی پاک بینهایت یا تسلیحات هستهای پیشرفتهتر
- 12 تکنولوژی خیره کننده از چینی ها؛ از پهپادهای رقصنده تا قطارهای فوقالعاده سریع
- موشک هایپرسونیک جدید چین، 20 ماخ سرعت دارد و زیر 30 دقیقه به تمام نقاط جهان میرسد
اریک اشمیت، مدیرعامل پیشین گوگل پیشنهاد داده است که آمریکا نیز مراکز پردازش داده خود را به مدار زمین ارسال کند. او با حضور در کنگره آمریکا یادآور شود که اکنون مراکز داده ۱۰ گیگاواتی در دست ساخت هستند. بهباور اشمیت مراکز داده تا سال ۲۰۲۷ به ۲۹ گیگاوات انرژی اضافی نیاز دارند. این مقدار تا سال ۲۰۳۰ به بیش از ۶۷ گیگاوات نیز خواهد رسید.
اشمیت تاکید کرد که تغییرات بسیار بزرگی در حال رخ دادن هستند که او حتی نمیتواند مقیاس آنها را تصور کند. تغیراتی که آينده را شکل میدهند.
کاربرد پروژه عظیم چینیها در فضا
ساخت ابرکامپیوتر مبتنی بر هوش مصنوعی در فضا میتواند به جهشی بزرگ در قدرت تکنولوژیک و نظامی چین منجر شود. این ابرکامپیوتر چین را قادر میسازد در زمینه پیشبینی آبوهوا و بالایای طبیعی عملکرد دقیقتری داشته باشد. همچنین پروژههای مختلف در زمینههای اقتصادی، ارتباطات و مدیریت شهری نیز با سرعت بیشتری انجام شوند.
طبیعتا ابرکامپیوتر چین برای انجام تحقیقات علمی نیز در فضا سودمند است؛ اما یک نکته مهم دیگر نیز وجود دارد. آمریکا بارها چین را متهم کرده است که قصد دارد از فضا برای اهداف نظامی خود استفاده کند. آیا ابرکامپیوتر چین در فضا کاربرد نظامی نیز خواهد داشت؟
چنین کامپیوتری میتواند در لحظه دادههای بسیار زیادی که از منابع مختلف جمعآوری شدهاند را پردازش کند. در نتیجه مقامات چینی آگاهی بیشتری خواهند داشت و میتوانند با سرعت و دقت بیشتری برای مقابله با انواع تهدیدها تصمیم بگیرند. همچنین هوش مصنوعی میتواند برای هدایت انواع جنگافزارهای پیشرفته چینی نیز استفاده شوند. در نتیجه در جنگ احتمالی با آمریکا سلاحهای چینی حملات مخربتری را انجام خواهند داد.
ابرکامپیوتر چین در زمینه جنگ سایبری و جاسوسی نیز بسیار قدرتمند ظاهر خواهد شد. این قدرت پردازشی بالا امکان بررسی حجم زیادی از دادههای مرتبط با ماهوارههای شناسایی را فراهم میکند. در نتیجه وضعیت و برنامههای دشمن بهراحتی آشکار خواهند شد. همچنین میتوان با کمک آن در جنگ سایبری و عملیاتهای پیچیده بسیار موفق ظاهر شد.
تردیدی وجود ندارد که ابرکامپیوتر چین در فضا یک پیشرفت علمی جذاب محسوب میشود؛ اما نمیتوان کاربردهای نظامی آن را نادیده گرفت. متاسفانه همزمان با پیشرفت علم بهسمت سلاحهای خطرناکتر پیش میرویم. در این صورت احتمال نابودی کره زمین در صورت یک اشتباه احمقانه اصلا بعید نیست. اینجاست که دلایل سفر به مریخ منطقی و ضروری بهنظر میرسند.
بهنظر شما چین با ساخت ابرکامپیوتر هوش مصنوعی در فضا چه اهدافی در سر دارد؟