نگاهی به آمار حوادث هوایی و وضعیت ایمنی پرواز میتواند ما را با خطرناک ترین هواپیماهای جهان آشنا کند. هواپیماهایی که بهتر است از پرواز با آنها اجتناب کنید.
در سال ۲۰۲۴ تعداد پروازهای برنامهریزی شده جهان با افزایش ۱۰.۴ درصدی نسبت به سال گذشته به رقم خیرهکننده ۴۰ میلیون رسید. هواپیماها بهعنوان ایمنترین و سریعترین راه برای جابهجایی شناخته میشوند. هرچند آنها نیز ممکن است در مواقع نادر با مشکلات شدید مواجه شوند. اینجاست که آشنایی با خطرناک ترین هواپیماهای جهان چندان خالی از لطف نیست.
از پرواز با خطرناک ترین هواپیماهای جهان اجتناب کنید
بر اساس دادههای رسمی از هر ۸۱۰ هزار پرواز تنها یک عدد دچار حادثه میشود. این عدد نشان میدهد که اگرچه ایمنی پروازها بهشدت افزایش یافته است، اما همچنان احتمال رخ دادن یک سانحه مرگبار وجود دارد. مشکل اینجاست که شما ممکن است از یک تصادف زمینی در جاده یا حادثه دریایی جان سالم به در برید؛ اما احتمال زنده ماندن از سقوط هواپیما فوقالعاده کم است.
برخی هواپیماها در طول عمر خود حتی با یک مشکل کوچک نیز مواجه نمیشوند. نام برخی هم مرتب در لیست اخبار منفی رسانهها حضور دارد.
ایرباس A350
ایرباس A350 یک هواپیما با بدنه سبک است که میتواند با سرعت کروز ۹۰۰ کیلومتر بر ساعت پرواز کند. همچنین برد پروازی این هواپیما به ۱۵۰۰۰ کیلومتر میرسد و میتواند حداکثر ۳۰۰ تا ۳۵۰ مسافر را به مقاصد دور ببرد. ایرباس A350 اولین پرواز خود را در سال ۲۰۱۳ انجام داد و از آن زمان توانسته به یکی از محبوبترین هواپیماها در میان شرکتهای هوایی تبدیل شود.
از آنجایی که شرکت Airbus ادعا میکند از پیشرفتهترین فناوریهای دنیا در A350 استفاده کرده است، حضور آن در لیست خطرناک ترین هواپیماهای جهان کمی عجیب بهنظر میرسد. با وجود این، در سال ۲۰۲۴ یک فروند ایرباس A350 ژاپنی در فرودگاه هاندا با یک هواپیمای دش 8 برخورد کرد. در نتیجه این برخورد ۵ نفر کشته شدند. آمارها نشان میدهند که احتمال سانحه مرگبار ایرباس A350 برای هر یک میلیون مسافر حدود ۰.۵۹ است. در نتیجه هنوز هم در برترین ایرلاین های جهان استفاده میشود.
خطرناک ترین هواپیماهای جهان: ایرباس A300
در ادامه لیست خطرناک ترین هواپیماهای جهان به نماینده دیگری از شرکت ایرباس میرسیم. در دهه ۱۹۶۰ شرکتهای هواپیمایی آمریکایی ۹۰ درصد بازار را در دست داشتند. در نتیجه فرانسه، آلمان و انگلستان دست بهدست هم دادند تا یک هواپیمای جدید متولد شود.
ایرباس A300 اولین هواپیمای تجاری پهنپیکر و دو موتوره بود که در آسمان ظاهر میشد. ترکیب بدنه سبک، مصرف سوخت پایین و توانایی حمل مسافر و محموله باعث شد که ایرباس A300 خیلی سریع محبوب شود. با همه اینها نام ایرباس A300 در چندین سانحه مختلف دیده میشود.
معروفترین نمونه را نیز میتوان پرواز ۱۴۰ هواپیمایی چین دانست که در آن Airbus A300 کنترل خود را از دست داد و ۲۶۵ نفر کشته شدند. نرخ سانحه مرگبار این هواپیما ۰.۶۳ در ازای هر یک میلیون مسافر عنوان شده است.
هواپیمای British Aerospace 146
برای اولینبار در سال ۱۹۷۳ بود که شرکت Hawker Siddeley Aviation کار طراحی و توسعه این هواپیما را آغاز کرد. هرچند وضعیت نامناسب اقتصادی سبب شد که پروژه تولید متوقف شود. بعدها در سال ۱۹۷۸ و پس از تشکیل شرکت British Aerospace هواپیما Bae 146 جانی دوباره گرفت.
طراحی خاص Bae 146 سبب شده بود که بتواند گزینهای ایدهآل برای فرودگاههای کوچک و مسیرهای کوتاه باشد. همچنین هزینه عملیاتی پایین و تعمیر و نگهداری آسان نیز باعث شده بود که به گزینهای محبوب در میان شرکتهای هواپیمایی تبدیل شود. بد نیست طراحی خاص این هواپیما را با زشت ترین هواپیماهای تاریخ مقایسه کنید.
دلیل حضور این پرنده در میان خطرناک ترین هواپیماهای جهان را باید بهخاطر حادثههای متعدد آن دانست. البته اکثر این حادثهها با تلفات حداقلی همراه بودهاند. به همین خاطر نرخ سانحه مرگبار این هواپیما ۰.۶۶ در ازای هر یک میلیون مسافر است. بدترین حادثه نیز در سال ۱۹۹۳ در چین رخ داد که در نتیجه آن ۵۵ نفر جان باختند.
خطرناک ترین هواپیماهای جهان: بوئینگ 727
در ادامه لیست خطرناک ترین هواپیماهای جهان به یک جت مسافربری میرسیم که در تاریخ هوانوردی جاودان شده است. بوئینگ 727 اولین پرواز خود را در سال ۱۹۶۳ انجام داد و تولید آن تا سال ۱۹۸۴ ادامه یافت. در همین مدت نیز ۱۸۳۲ فروند از آن ساخته شد.
هواپیمای افسانهای بوئینگ میتوانست در بزرگترین نسخه تا ۱۸۹ مسافر را در خود جای دهد و با حداکثر سرعت کروز ۹۰۰ کیلومتر بر ساعت به سمت مقصد پرواز کند. جالب است بدانید که تنها هواپیماربایی موفق تاریخ در سال ۱۹۷۱ در بوئینگ 727 اتفاق افتاد.
بدترین حادثه را نیز میتوان به پرواز Mexicana Flight 940 مربوط دانست. هواپیما در آسمان مکزیک ناگهان آتش گرفت و تمام ۱۶۷ مسافر کشته شدند. نرخ سانحه مرگبار این هواپیما ۰.۷۲ اعلام شده است.
مکدانل داگلاس DC-9
شرکت مکدانل داگلاس توانست با طراحی مدل DC-9 به موفقیت بزرگی دست یابد. این هواپیما نسبت به غولهای موجود کوچکتر بود و میتوانست حداکثر ۱۱۵ مسافر را میزبانی کند. همچنین حداکثر سرعت کروز آن به ۹۰۰ کیلومتر بر ساعت میرسید و برد پروازی نیز از ۲۶۰۰ کیلومتر فراتر نمیرفت. در نتیجه فاصله زیادی با سریعترین جت های مسافربری جهان دارد.
هواپیمای مکدانل داگلاس DC-9 بسیار بهینه بود و میتوانست با کمترین هزینه پرواز کند. همچنین ابعاد کوچک آن باعث شده بود که بتواند گزینه فوقالعادهای برای شهرهای کوچک و مناطق کمجمعیت باشد. در واقع این هواپیما توانست ارتباط بین این مراکز و شهرهای بزرگ را تثبیت کند.
تا سال ۱۹۸۲ شرکت سازنده ۹۷۶ فروند از آن را روانه آسمان کرد و سپس سراغ مدلهای جدیدتر رفت. نرخ سانحه مرگبار مکدانل داگلاس DC-9 برای هر یک میلیون مسافر ۰.۷۷ اعلام شده است. بدترین حادثه مربوط به این هواپیما در سال ۱۹۶۹ در آمریکا رخ داد. در آن زمان دو هواپیما با هم در آسمان برخورد کردند و ۸۳ نفر جان باختند.
بوئینگ 737
خانواده بوئینگ 737 از ۱۳ نسخه مختلف تشکیل شده است. آنها توانستهاند در مجموع بیش از ۲۳۱ میلیون پرواز را انجام داده و ۲۷۳ میلیارد کیلومتر را طی کنند. گفته میشود که این هواپیما موفق شده ۶.۸ میلیون بار دور کره زمین پرواز کند. نسخههای مختلف بوئینگ 737 با ابعاد، ویژگیها و مشخصات متفاوتی عرضه شدهاند. هرچند مدل اصلی میتوانست به سرعت ۹۴۱ کیلومتر بر ساعت برسد و تا ۲۸۰۰ کیلومتر پرواز کند.
تردیدی وجود ندارد که بوئینگ 737 بهعنوان یک هواپیمای افسانهای در دنیای هوانوردی شناخته میشود، اما حادثههای زیاد سبب شد که کمکم از اکثر شرکتهای هواپیمایی آمریکا کنار گذاشته شود. نرخ سانحه مرگبار این هواپیمای محبوب ۰.۸۷ عنوان شده است.
مکدانل داگلاس DC-10
مکدانل داگلاس DC-10 به خاطر حوادث معروف خود در زمره خطرناک ترین هواپیماهای جهان قرار میگیرد. این هواپیما ظرفیت ۲۵۰ تا ۳۸۰ مسافر را داشت و میتوانست با حداکثر سرعت کروز ۹۱۷ کیلومتر بر ساعت حرکت کند. برد پروازی آن نیز ۱۰۶۰۰ کیلومتر اعلام شده بود.
اولین پرواز این هواپیما در سال ۱۹۷۰ انجام شد و تولید تا سال ۱۹۸۹ ادامه یافت. مکدانل داگلاس با دو مورد از بدترین سانحههای هوایی تاریخ آمریکا شناخته میشود. در سال ۱۹۷۹ اندکی پس از بلند شدن هواپیما از فرودگاه شیکاگو ناگهان موتور چپ جدا شد. در نتیجه تنها ۳۰ ثانیه بعد هواپیما سقوط کرد و ۲۷۱ نفر جان خود را از دست دادند.
- هواپیمایی امارات به لطف ایلان ماسک، اینترنت استارلینک را به مسافران هدیه میدهد
- چرا رنگ بدنه هواپیما های تجاری و مسافربری سفید است؟
- ویلیام بوئینگ کیست؟ شخصی که پشت هواپیماهای مشهور Boeing است
در سال ۱۹۸۹ نیز سیستم هیدرولیک هواپیما کاملا از دست رفت و با وجود تلاشهای خلبان ۱۱۱ نفر کشته شدند. حوادث متعدد باعث شدهاند نرخ سانحه مرگبار این هواپیما به رقم ۱.۲۸ برسد.
مکدانل داگلاس MD-11
قرار گرفتن DC-10 در لیست خطرناک ترین هواپیماهای جهان و هشدارهای مکرر سازمان هواپیمایی آمریکا باعث شد که شرکت مکدانل داگلاس به فکر ارائه یک مدل ایمنتر و بهتر بیفتد. آنها پس از دو سال پژوهش و توسعه سرانجام در سال ۱۹۹۰ از MD-11 رونمایی کردند.
این هواپیما در زمینههای مختلف پیشرفت کرده بود و میتوانست با حداکثر سرعت کروز ۹۴۵ کیلومتر بر ساعت پرواز کند. همچنین ظرفیت هواپیما ۲۹۸ مسافر و برد پروازی آن ۱۲۶۲۲ کیلومتر بود. مکدانل داگلاس MD-11 از جنبههای مختلف پیشرفتهتر بهنظر میرسید. با وجود این نتوانست در زمینه ایمنی رکورد درخشانی داشته باشد. یکی از معروفترین سانحههای این هواپیما به سال ۱۹۹۸ مربوط میشود.
در آن زمان اشکال در سیستم الکتریکی هواپیما سبب شد که ناگهان در دریا سقوط کرده و تمامی ۲۲۹ مسافر کشته شوند. نرخ سانحه مرگبار این هواپیما ۱.۵۶ در ازای هر یک میلیون مسافر است.
خطرناک ترین هواپیماهای جهان: Airbus A310
ایرباس میخواست هواپیمایی سبکتر و کوتاهتر از مدل معروف A300 داشته باشد. در نتیجه مدل A310 را طراحی کرد. این هواپیما ظرفیت میزبانی از ۲۸۰ مسافر را داشت و میتوانست آنها را حداکثر تا ۹۵۴۰ کیلومتر جابهجا کند. حداکثر سرعت کروز هواپیما نیز ۹۱۳ کیلومتر بر ساعت اعلام شده است.
متاسفانه Airbus A310 حضور پررنگی در لیست خطرناک ترین هواپیماهای جهان دارد. در سال ۱۹۹۹ پرواز هواپیمایی کنیا کمی پس از بلند شدن از باند پرواز در آبهای نزدیک ساحلعاج سقوط کرد. در نتیجه این اتفاق 169 نفر کشته شدند.
در سال ۲۰۰۳ پرواز هواپیمایی سودان بهخاطر نقص موتوردچار سانحه شد و ۱۱۶ نفر جان خود را از دست دادند. همچنین در سال ۲۰۰۹ نیز پرواز 587 یمن در نزدیکی اقیانوس هند سقوط کرد و ۱۵۲ نفر کشته شدند. اکنون نرخ سانحه مرگبار این هواپیما ۱.۸۹ است که رقمی بالا محسوب میشود.
فوکر F-28 Fellowship
شرکت هلندی فوکر تولید هواپیمای F-28 Fellowship را از سال ۱۹۶۷ آغاز کرد و تا سال ۱۹۸۷ ادامه داد. این هواپیما میتوانست در مدلهای مختلف بین ۶۵ تا ۸۵ نفر را در خود جا دهد. حداکثر سرعت کروز هواپیما به ۸۸۰ کیلومتر بر ساعت میرسید و برد پروازی آن نیز بین ۱۹۰۰ تا ۲۲۰۰ کیلومتر بود.
این هواپیما از نظر تعمیر و نگهداری بسیار راحت بود و هزینه عملیاتی پایینی هم داشت. همین نیز باعث میشد که در مناطق کمجمعیت یا سفرهای کوتاه بسیار مورد استفاده قرار گیرد. فوکر F-28 Fellowship حتی مشکلی با برخواستن از باندهای خاکی و کوتاه هم نداشت.
فوکر F-28 Fellowship در صدر خطرناک ترین هواپیماهای جهان قرار دارد و دیگر در هیچ شرکت هواپیمایی مهمی استفاده نمیشود. از جمله معروفترین حوادث این هواپیما میتوان به پروازهای 741 و 746 شرکت آسمان اشاره کرد. در سال ۱۳۷۳ و در فاصله تنها ۶ روز دو هواپیمای فوکر یکی در نزدیکی نطنز و دیگری در اطراف فرودگاه اردبیل سقوط کردند. در نتیجه این اتفاق تلخ نیز ۱۳۲ نفر جان باختند. نرخ سانحه مرگبار این هواپیما ۲.۳۱ در ازای هر یک میلیون مسافر است.