ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در سخنرانی تاره خود در جمع دانشجویان صحبتهای جالبتوجهی را در رابطه با تکنولوژی هوش مصنوعی (AI)، مطرح کرده است.
به تازگی اقدامات گستردهای در سراسر جهان برای آگاهی رسانی در مورد خطرات مربوط به پیشرفتهای خارج از کنترل در حوزه هوش مصنوعی صورت گرفته است و ولادیمیر پوتین هم با اشاره به این موضوع و رقابت جهانی بین کشورها برای جلوداری در تکنولوژی AI، تسلط در روابط بینالمللی و حکمرانی بر دنیا را از آن کشوری خوانده است که بیش از بقیه در فناوری هوش مصنوعی پیشرو باشد.
به نقل از راشاتودی (Russia Today)، شبکه خبری دولت روسیه، پوتین آیندهی کشورش و کل بشریت را وابسته به تکنولوژی هوش مصنوعی میداند و گفته است که با وجود فرصتها و موقعیتهای ارزشمندی که توسط این فناوری پدید میآیند، تهدیدهای مهمی هم هستند که نباید نادیده گرفته شوند.
در سالهای اخیر پیشرفت در حوزه AI به موضوعی سیاسی و مرتبط با امنیت ملی کشورها مبدل شده است و آمریکا و چین هم تاکنون جلودار کشورهای فعال در این حوزه بودهاند. چین ادعا میکند که تا سال 2030 میلادی بیشترین و مهمترین تحقیقات در تکنولوژی هوش مصنوعی را در سطح جهان انجام خواهد داد. بسیاری از تحلیلگران نگران عقب ماندن آمریکا نسبت به چین در این حوزه هستند و با اتخاذ تصمیمات مربوط به کاهش بودجههای تحقیقاتی و علمی از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ، در این باره هشدار جدی دادهاند.
با وجود اینکه انتظار میرود با به کار گیری هوش مصنوعی اقتصاد کشورها به میزان چشمگیری پیشرفت کند و بخشهای مختلف تولید، از صنایع سنگین گرفته تا تحقیقات پزشکی از این تکنولوژی به سود خود و مردم استفاده کنند، نقش AI در ساخت و توسعهی جنگافزارهای پیشرفته هم نباید نادیده گرفته شود؛ به عنوان مثال، از کاربردهای تکنولوژی هوش مصنوعی در جنگافروزی میتوان به توسعهی سلاحهای سایبری و یا ساخت گروههایی از پهپادهای پیشرفته که به صورت هماهنگ با هم عمل کرده و به کمک مغز مشترکی که برای آنها توسعه یافته است، اهداف مختلف جاسوسی و یا تهاجمی را دنبال میکنند، اشاره کرد.
در حالی که آمریکا و چین در رقابتی سخت برای توسعهی تکنولوژی هوش مصنوعی هستند، پوتین در سخنان خود اظهار کرد که پهپادها نقش مهمی در جنگهای آینده خواهند داشت و کشوری که پهپادهایش به دست رقیب نابود شود، چارهای جز تسلیم شدن ندارد!
به تازگی هم ایلان ماسک، مدیر عامل شرکتهای تسلا موتورز و اسپیس ایکس، به همراه 116 نفر از سایر اشخاص تاثیرگذار در حوزه تکنولوژی درخواستی برای وضع قوانین جدید در مورد توسعهی سلاحهای مبتنی بر هوش مصنوعی را به سازمان ملل ارائه کردهاند. در این درخواست ذکر شده است که پیشرفت سلاحهای خودکار باعث به وجود آمدن سومین انقلاب جنگافزاری جهان میشود؛ دو تحول عظیم پیشین در توسعهی سلاحهای پیشرفته که لفظ انقلاب هم برای آنها به کار برده میشود، ظهور باروت و ساخت سلاحهای هستهای هستند.
به گفتهی پوتین کشورش علاقهای به انحصاری شدن تکنولوژی هوش مصنوعی برای یک کشور خاص ندارد و اگر روسیه در این زمینه گوی سبقت را از سایر کشورها برباید، دانش به دست آمده همانند دانش مربوط به تسلیحات هستهای در اختیار سایر کشورها قرار خواهد گرفت.
اخیرا ایلان ماسک در حساب توییتری خود، در همین رابطه توییت کرده است که چین و روسیه کشورهای قدرتمندی در حوزهی علم کامپیوتر هستند و باید در نظر داشته باشیم که رقابت جهانی برای برتری در زمینه هوش مصنوعی، به احتمال زیاد باعث وقوع جنگ جهانی سوم خواهد شد.