پیر شدن مرحلهای از زندگی است که در انتظار تمامی انسانها بوده و متوقف کردن آن تاکنون موفقیتآمیز نبوده است؛ در همین رابطه قصد داریم تا 5 روش ساده برای مقابله با پیری را معرفی کنیم.
همانطور که بیولوژیست برنده جایزه نوبل، الیزابت بلکبرن (Elizabeth Blackburn)، پس از بررسیهای دقیق دی ان ای و رشتههای ژنتیکی انسان کشف کرد، افزایش سن و کاهش قوای جسمی و ذهنی افراد با پیر شدن، به کروموزومها مربوط میشود؛ به طور دقیقتر کاهش طول تلومرها یا همان پایانه فیزیکی کروموزومها باعث بروز نشانههای کهولت سن در افراد میشود.
بلکبرن که صحبتهایش را در مصاحبهای، در ماه آوریل 2017 مطرح کرده بود، 5 راه برای جلوگیری از کم شدن طول تلومرها پیشنهاد کرد؛ البته این دانشمندان اظهار کرده که انتظار رسیدن به جاودانگی و یا دور بودن از انواع بیماریهای مختلف با رعایت این نکات بیفایده است، اما چنین روشهایی ناتوانی جسمی ناشی از پیر شدن را برای عموم مردم به تعویق میاندازند.
5 نکته کاربردی برای مقابله با پیر شدن
1. کنترل استرس
به صورت کلی میتوان گفت که هرچه میزان استرس و اضطراب روزانه و بلندمدت فرد بیشتر باشد، فرآیند پیر شدن او سریعتر رخ میدهد؛ بلکبرن بر اساس یکی از تحقیقاتی که مدتی پیش در مورد طول تلومر بدن مادران کودکان مبتلا به اوتسیم و یا بیماریهای حاد دیگر انجام داد، اعلام کرد که والدین کماضطراب و کسانی که استرس ناشی از شرایط سلامتی فرزندانشان را بهتر کنترل میکردند، تلومرهای بلندتر دارند.
بلکبرن میگوید که طرز تفکر در مواجه با استرس بسیار مهم است؛ به بیان دیگر، اگر در مواجه با چالشهای مختلف، مشکلات را به عنوان موضوعی قابلحل در نظر بگیریم و از سختی مسیر نترسیم، امکان جلوگیری از پیر شدن در سطح کروموزومی بیشتر میشود.
2. مدیتیشن
شاید تاکنون خبرهای مختلف منتشرشده در مورد مزایا مدیتیشن را شنیده و از تاثیرات مثبت آن بر سلامت روح، روان و بدن آگاه باشید. در همین رابطه تحقیق مشابهی همانند مقاله چاپشدهی مورد قبلی از لیست وجود دارد که فواید این تمرین ذهنی را برای جلوگیری از افزایش سن نشان میدهد؛ پژوهشگران اثبات کردهاند که انجام مدیتیشن به مدت حداقل 12 دقیقه برای دو ماه، شرایط ذهنی اعضای خانواده بیماران مبتلا به زوال عقل که تحتفشار و استرس هستند را به میزان چشمگیری بهبود میبخشد و از پیر شدن زودهنگام آنها جلوگیری میکند.
3. تقویت و حفظ روابط اجتماعی
مورد بعدی به تقویت شبکه اجتماعی و ارتباطات جمعی مربوط میشود؛ بلکبرن میگوید که بیتوجهی احساسی، در معرض خشونت کلامی و فیزیکی قرار گرفتن، مورد زورگویی واقعشدن و گذراندن وقت در گردهماییهای تحت تاثیر تبعیضهای جنسیتی و نژادی مختلف تاثیرات بلندمدت و منفی بر روی طول تلومرها دارد. این در حالی است که شرکت در اجتماعات مختلف همراه با همکاران، دوستان، هم محلهایها و اعضای خانواده، سرعت پیر شدن را کم میکند.
4. ازدواج و دوستیهای مادامالعمر و پایدار
در سال 2013 مقالهای به چاپ رسید با بررسی وضعیت دی ان ای 298 فرد بزرگ سال بین سنین 65 تا 74 سال، نشان داده شد که اشخاص دارای همسر طول تلومر بیشتری داشته و دیرتر پیر میشوند. از طرف دیگر تحقیقات گسترده دیگری هم وجود دارند که از تاثیرات فوقالعاده مثبت دوستیهای طولانیمدت و پایدار بر سلامت و کیفیت زندگی افراد خبر میدهند.
5. داشتن درآمد مناسب
مطمئنا این مثل را شنیدهاید که «پول خوشبختی نمیآورد»؛ با این حال به نظر میرسد که افراد دارای وضعیت مالی مناسب دیرتر پیر میشوند. در بخش دیگری از تحقیق انجامشده برای مورد قبلی از لیست، میزان درآمد افراد و تاثیر آن بر روی طول پایانه فیزیکی کروموزومها که مستقیما با پیر شدن در ارتباط است، موردبررسی قرار داده شد.
محققان در این قسمت از پژوهش هم از تاثیرات مثبت ثروت بر جوان ماندن خبر دادند و متخصصان معتقدند که دلیل این پدیده به استرس کمتر همراه با زندگی مرفهتر مربوط میشود.