Excoino
بزرگترین بمب افکن جهان

بزرگترین جنگنده ها و بمب افکن هایی که تاکنون ساخته شده‌اند

امروز می‌خواهیم نگاهی به بزرگترین جنگنده ها و بمب افکن های جهان داشته باشیم. هواپیماهای غول‌پیکری که از شنیدن ابعاد و وزن آنها حیرت‌ خواهید کرد. آنها می‌توانند در مدت کوتاهی جهنم به پا کنند.

وقتی صحبت از جنگنده می‌شود، احتملا یک هواپیمای نظامی کوچک و چابک را به‌یاد می‌آورید که در آسمان همچون نقطه‌ای کوچک دیده می‌شود. مخصوصا اینکه سرعت، مانورپذیری و تسلیحات دقیق بیشتر از ابعاد اهمیت دارند. بمب افکن ها نیز در آسمان چندان بزرگ دیده نمی‌شوند. هرچند وقتی نگاهی به مشخصات بزرگترین جنگنده ها و بمب افکن های جهان داشته باشید، دید شما عوض خواهد شد.

فهرست مطالب

ترکیب بزرگترین بمب افکن ها و جنگنده های جهان؛ ایجاد جهنم از آسمان

در حالت عادی ابعاد یک جنگنده نسبت به هواپیماهای مسافربری معروفی مثل بوئینگ 737 یا بمب‌افکن‌هایی مثل B-1 Lancer کوچک‌تر است. با وجود این حتی جنگنده کوچکی مثل F-16 Fighting Falcon نیز ۱۵ متر طول و تقریبا ۹۰۰۰ کیلوگرم وزن دارد. در واقع این جنگنده چهار برابر نسبت به شورلت تاهو سنگین‌تر است.

کشورهایی مثل چین، روسیه، آمریکا، فرانسه، آلمان، سوئد و بریتانیا در طول دهه‌های گذشته از انواع جنگنده‌ها در ابعاد و اشکال مختلف بهره برده‌اند. این جنگنده‌ها عموما وظیفه دستیابی به برتری هوایی و زدن ضربات تاکتیکی را بر عهده داشته‌اند. هرچند بمب افکن های استراتژیک تنها به‌صورت انحصاری در اختیار ابرقدرت‌های جهان بوده‌اند. آنها بیشتر مناسب جنگی در مقیاس جهانی هستند.

بهترین جنگنده های جهان با ابعاد بزرگ

در گام اول ابتدا سراغ بزرگترین جنگنده های جهان می‌رویم و سپس نوبت به غول‌های بمب افکن می‌رسد. توجه داشته باشید که در این مطلب خبری از جنگنده‌های قدیمی و پرنده‌های بازنشسته نیست.

جنگنده F-15 آمریکا

نمی‌توان از بزرگترین جنگنده های جهان صحبت کرد و به McDonnell Douglas F-15 Eagle اشاره نکرد. این جنگنده برای اولین‌بار در سال ۱۹۷۶ معرفی شود و تاکنون توانسته ۱۰۴ پیروزی در نبردهای مختلف هوایی به‌دست آورد. نیروی هوایی آمریکا در طول عملیات طوفان صحرا علیه عراق توانست در ۳۷ نبرد هوایی پیروز شود که در آنها ۳۴ پیروزی به اف 15 تعلق داشت.

جالب اینجاست که تاکنون هیچ هواپیمای دیگری موفق به هدف قرار دادن F-15 نشده است. بزرگترین جنگنده جهان حتی توانایی ایفای نقش به‌عنوان یک بمب‌افکن را هم دارد و توانسته در دوران خدمت خود یک ماهواره را نیز سرنگون کند. هرچند که نباید توانایی اف 15 در این زمینه را با بزرگترین بمب افکن های جهان مقایسه کرد.

با وجود چنین آمار درخشانی، اف 15 در میان بزرگترین جنگنده های جهان قرار می‌گیرد. مدل F-15C پرنده آمریکایی ۱۹.۵ متر طول دارد و وزن آن به ۱۴۳۸۵ کیلوگرم می‌رسد. البته اگر تسلیحات و سوخت را نیز به‌طور کامل اضافه کنیم، اف 15 با وزن ۳۰۸۴۸ کیلوگرم به دل آسمان می‌زند.

با وجود این، وزن و ابعاد بالا مانعی در برابر عملکرد خوب این جنگنده نیستند. اف 15 توانایی پرواز با سرعت ۳۰۱۷ کیلومتر بر ساعت را دارد.

سوخو 34 فول‌بک روسی

جنگ سرد سبب شد آمریکا و شوروی سرمایه‌گذاری عظیمی روی ساخت بهترین و بزرگترین جنگنده ها و بمب افکن های جهان انجام دهند. اکنون نیز نتیجه همان پیشرفت‌ها را مشاهده می‌کنیم. جنگنده سوخو 34 بر پایه سوخو 27 ساخته شد و ۲۳.۳۲ متر طول دارد. در واقع این جنگنده از نظر ابعاد با نصف هواپیمای مسافربری غول‌پیکر بوئینگ 737-7 برابری می‌کند.

در اکثر جنگنده‌ها خلبان و ناوبر پشت‌سر هم می‌نشینند. هرچند سوخو 34 به‌عنوان یکی از بزرگترین جنگنده های جهان فضای کافی برای قرار گرفتن خلبان و ناوبر در کنار هم را دارد. همین هم سبب شده که ظاهرا آن کمی عجیب به‌نظر بیاید.

سوخو 34 می‌تواند بیش از ۸۰۰۰ کیلوگرم بمب یا موشک را با خود به‌سمت دشمن ببرد. در هنگام استفاده از حداکثر ظرفیت سوخت و تسلیحات نیز وزن آن به رقم خیره‌کننده ۴۴۱۱۰ کیلوگرم می‌رسد. جالب اینجاست که یکی از بزرگترین جنگنده های جهان می‌تواند با وجود وزن بالا با سرعت ۱۹۰۰ کیلومتر بر ساعت در آسمان حرکت کند.

روس‌ها Su-34 را طوری طراحی کرده‌اند که هم بتواند نقش جنگنده و هم نقش بمب‌افکن را ایفا کند. با وجود مجهز شدن به موشک‌های هوا به هوا، سوخو 34 بیشتر برای حمله به اهداف زمینی استفاده شده است.

اف 22 رپتور آمریکایی

نوبت به یکی از پیشرفته‌‌ترین جنگنده‌های حال حاضر جهان می‌رسد. بسیاری معتقد هستند حتی در مقایسه بین اف 22 و F-35 شاهکار پیشین لاکهید مارتین در جایگاه بالاتری قرار می‌گیرد. جنگنده اف 22 حدود ۱۹ متر طول دارد و وزن آن بدون بارگیری تسلیحات به ۱۹۶۵۰ کیلوگرم می‌رسد.

آمریکایی‌ها یکی از بزرگترین جنگنده های جهان را در سکوت کامل توسعه دادند. اولین پرواز این جنگنده در سال ۱۹۹۷ انجام شد. هرچند آنقدر سری ماندن پروژه اهمیت داشت که پس از تست پرواز بدنه را منفجر کردند. در حال حاضر ۱۸۳ فروند رپتور در نیروی هوایی آمریکا خدمت می‌کنند. آنها تا زمان عملیاتی شدن جنگنده نسل ششمی F-47 بهترین گزینه برای دستیابی به برتری هوایی خواهند بود.

لاکهید مارتین از دو موتور توربوفن Pratt & Whitney در این جنگنده استفاده کرده است. موتورهایی که در مجموع قادر به تولید ۷۰ هزار پوند رانش هستند. همین نیز سبب شده که این جنگنده بتواند با وجود وزن زیاد به سرعت ۲۴۷۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. ترکیب این جنگنده با بزرگترین بمب افکن های جهان می‌تواند کابوسی برای سامانه‌های پدافندی باشد.

در طول دو دهه اخیر آمریکا حتی به درخواست نزدیک‌ترین متحدان خود برای خرید جنگنده F-22 نیز پاسخ منفی داده است.

چنگدو J-20 چین

در سال‌های اخیر چین پیشرفت‌های شگفت‌انگیزی در زمینه طراحی و توسعه جنگنده داشته است. جنگنده چنگدو J-20 برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۷ عملیاتی شد و توانست عنوان اولین جنگنده پنهان‌کار چین را به‌خود اختصاص دهد. همانند F-22 این جنگنده نیز وظیفه دستیابی به برتری هوایی را دارد.

چینی‌ها جنگنده خود را فقط به موشک‌های هوا‌ به‌ هوا مجهز کرده‌اند و خبری از مسلسل‌های سنتی هواپیما‌ در آنها نیست. البته در صورت لزوم امکان اضافه کردن بمب‌های هدایت لیزری وجود دارد. چینی‌ها این جنگنده را با هدف مقابله با تهدیدات آمریکا طراحی کرده‌اند. در نتیجه برد عملیاتی بالایی دارد و می‌تواند با سرعت ۲۴۷۰ کیلومتر بر ساعت پرواز کند.

بیشتر بخوانید

چنگدو جی 20 با طول ۲۰.۴ متر در زمره بزرگترین جنگنده های جهان قرار می‌گیرد. طبق گفته مقامات چینی وزن این هواپیما بدون لود تسلیحات به ۳۲۱۰۰ کیلوگرم می‌رسد. بی‌دلیل نیست که چینی‌ها لقب اژدهای قدرتمند را برای J-20 انتخاب کرده‌اند.

بزرگترین بمب افکن های استراتژیک جهان

حالا نوبت به غول‌های ترسناکی می‌رسد که حضور آنها در آسمان یک کشور به‌معنی ویرانی گسترده است. حجم بمب‌های قابل حمل توسط آنها آنقدر زیاد است که می‌توانند در هر بار حمله ضربه‌ای سنگین را وارد کنند.

بمب افکن Northrop Grumman B-21 Raider

آمریکا B-21 Raider را خطرناک‌ترین بمب‌افکن جهان می‌داند. این هواپیما توانسته در اخبار نظامی حضور پررنگی داشته باشد و از سال 2027 نیز در عملیات‌های ارتش آمریکا شرکت خواهد کرد. بمب افکن B-21 Raider حدود ۲۰ متر طول دارد و طول بال آن به ۴۴.۵ متر می‌رسد.

وزن این بمب‌افکن در حالت عادی به ۴۸ هزار کیلوگرم می‌رسد؛ اما می‌تواند با حداکثر وزن ۱۲۴ هزار کیلوگرم ( سوخت و تسلیحات) پرواز کند. حداکثر سرعت آن نیز به ۱۰۵۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد. آمریکایی‌ها ادعا می‌کنند که یکی از بزرگترین بمب افکن های جهان را برای رسوخ به مناطقی که دفاع هوایی بسیار متراکم و شدیدی دارند طراحی کرده‌اند.

بمب افکن استراتژیک Xian H-20 چین

چین سال‌ها از نظر نظامی زیر چتر شوروی قرار داشت. هرچند آنها اکنون مشغول توسعه جنگنده ها و بمب افکن های پیشرفته خود هستند. بمب افکن Xian H-20 چین ۲۵ متر طول دارد و طول بال آن نیز به ۵۴ متر می‌رسد. وزن این بمب افکن ترسناک در حالت عادی به ۷۲ هزار کیلوگرم می‌رسد و می‌تواند با حداکثر وزن ۱۷۵ هزار کیلوگرم پرواز کند.

یکی از بزرگترین بمب افکن های جهان دارای برد عملیاتی 8500 کیلومتر است و می‌تواند بدون سوختگیری مجدد پایگاه‌های آمریکایی را در گوام و هاوایی تهدید کند. چین قصد دارد ۶۰ فروند از این بمب افکن رادارگریز را با هزینه ۶۰۰ میلیون دلار در ازای هر فروند بسازد.

توجه داشته باشید که این بمب افکن در زمینه استفاده از سلاح‌های متعارف یا هسته‌ای محدودیتی ندارد. با وجود این، شاهد عدم نگرانی ارتش آمریکا از توسعه بمب افکن H-20 چین هستیم.

توپولوف TU-160

توپولوف 160 را باید بزرگترین و سریع ترین بمب افکن استراتژیک جهان بدانیم. هرچند نبود قابلیت رادارگریزی سبب می‌شود که نتواند بهترین گزینه برای حمله باشد. در واقع پرنده روسی بیشتر از ترکیب سرعت، ارتفاع و برد پروازی برای انجام حملات عمیق به خاک دشمن استفاده می‌کند. ترکیبی که در دوران جنگ سرد می‌توانست فوق‌العاده مرگبار باشد. طول توپولوف 160 تقریبا ۵۴ متر است و طول بال آن نیز در حالت بازشده به ۵۵.۷ متر می‌رسد.

بمب افکن روسی می‌تواند با حداکثر وزن ۲۷۵ هزار کیلوگرم پرواز و با خود ۴۵ تن بمب را حمل کند. حداکثر سرعت توپولوف به ۲۲۲۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد که برای بمب‌افکنی با این ابعاد واقعا حیرت‌انگیز است. همچنین برد عملیاتی قوی سفید نیز ۱۲ هزار کیلومتر (بدون سوختگیری هوایی) عنوان شده که می‌تواند برای هر دشمنی خطرناک باشد.

بمب افکن B-2 Spirit

بی-۲ اسپیریت ۲۱ متر طول دارد و طول بال آن نیز به ۵۲.۴ متر می‌رسد. این بمب‌افکن استراتژیک می‌تواند با حداکثر وزن ۱۵۲ هزار کیلوگرم و حداکثر سرعت ۱۰۱۰ کیلومتر بر ساعت پرواز کند. برد عملیاتی شبح آمریکایی بدون سوختگیری هوایی به ۱۱ هزار کیلومتر می‌رسد و با کمک آن نیز می‌تواند تا ۱۸ هزار کیلومتر افزایش یابد.

بی ۲ می‌تواند حدود ۱۸ تن بمب را حمل کند که نسبت به توپولوف روسی بسیار کمتر است. هرچند قابلیت پنهان‌کاری این بمب افکن باعث می‌شود در نفوذ به خاک دشمن موفق‌تر ظاهر شود. آمریکایی‌ها در ابتدا برنامه‌های بلندپروازانه‌ای برای یکی از بزرگترین بمب افکن های جهان داشتند. هرچند هزینه ساخت بسیار بالا باعث شد تعداد سفارش به ۲۰ فروند محدود شود.

برای مقایسه باید بدانید که F-35 به‌عنوان پیشرفته‌ترین جنگنده جهان ۸۰ میلیون دلار قیمت دارد؛ اما ارتش آمریکا برای داشتن هر فروند بمب افکن B-2 Spirit حدود ۲.۱ میلیارد دلار هزینه کرده است.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*