رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران با اشاره به آمار حملات سایبری در جنگ 12 روزه میان ایران و اسرائیل، به تاثیر محدودیت اینترنت ایران بر این حملات پرداخت.
با عنایت به آخرین اخبار داخلی، و در پی تنشهای اخیر و جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل، گمانهزنیها و گزارشهای متعددی در خصوص افزایش حملات سایبری در این دوره مطرح شده است. در این راستا، مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران، به بررسی این موضوع پرداخت.
نوربخش با اشاره به فقدان آمارهای رسمی و دقیق از میزان و شدت حملات سایبری در طول این دوره پرتنش و با استناد به بررسی گزارشهای غیررسمی، اذعان داشت که شواهد نشاندهنده افزایش چشمگیر حملات سایبری در دوران جنگ ۱۲ روزه است. این افزایش هم در تعداد حملات و هم در شدت، پیچیدگی و تاثیرگذاری حملات مشهود بوده است. یکی از نکات قابل توجه در اظهارات نوربخش، بررسی تاثیر محدودیتهای اینترنت در ایران بر این حملات بود. در ادامه با انتشار جزئیات این خبر همراه گجت نیوز باشید.
محدودیت اینترنت ایران در جنگ سایبری بیاثر است
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران با اشاره به تبعات سایبری جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل، بر محسوس بودن حملات سایبری به بخشهای حیاتی اقتصادی و زیرساختی کشور تأکید کرد. وی بهطور خاص به هدف قرار گرفتن بانکها و برخی پلتفرمهای رمزارز از جمله هک صرافی نوبیتکس اشاره کرد که نشاندهنده تلاش مهاجمان برای ایجاد اختلال در نظام مالی و اقتصادی است.
نوربخش در توضیح عدم انتشار آمارهای رسمی در خصوص حملات سایبری، به ملاحظات امنیتی اشاره کرد. وی توضیح داد که انتشار چنین اطلاعاتی میتواند به دلیل ارائه دیدی کلی از وضعیت دفاع سایبری کشور به دشمنان، منجر به سوءاستفادههای بیشتر شود. در خصوص اهداف رایج حملات سایبری، نوربخش به ابعاد گوناگون این تهدیدات اشاره کرد. رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران با تأکید بر اینکه حملات سایبری در جنگ اخیر بیشتر معطوف به زیرساختهای بانکی، نظامی و رسانهها بود، به تلاشهای گسترده برای هک کردن سیستم پدافند کشور در روزهای ابتدایی جنگ اشاره کرد.
- مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت، وجود لیست سفید برای اینترنت طبقاتی را تکذیب کرد
- وزیر ارتباطات درباره علت اختلالات اینترنت توضیح داد
در ادامه اظهارات خود، نوربخش به تأثیر محدودیت اینترنت ایران در زمان جنگ پرداخت. به گفته وی محدود کردن اینترنت مانع حملات سایبری نیست. وی با استناد به تجربیات اخیر، بیان کرد که آسیبپذیریهای دیجیتال میتوانند به اندازهی حملات فیزیکی خسارتبار باشند. نکته کلیدی در صحبتهای او این بود که حتی با قطع یا محدودیت اینترنت در ایران، دشمنان از بسترهای اینترنتی داخلی برای حملات خود استفاده نمیکنند، بلکه از ابزارهای پیشرفتهتر و روشهای غیرمستقیم بهره میبرند. این بدان معناست که تمرکز باید بر تقویت خود زیرساختها و دیوارهای دفاعی دیجیتال باشد، نه صرفاً محدود کردن دسترسی.
اتصال پهپادهای اسرائیلی به اینترنت ماهوارهای ایریدیوم
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران، در تحلیلهای خود از ابعاد فنی و راهبردی جنگ اخیر به موضوع مهم اتصال پهپادها و ریزپرندههای اسرائیلی به اینترنت ماهوارهای اشاره کرد. وی با استناد به یافتههای فنی حاصل از بررسی پهپادهای اسرائیلی ساقطشده، تأیید کرد که این دستگاهها به مودمهای ماهواره پیشرفته ایریدیوم (Iridium) مجهز بودهاند.
اتصال به شبکههای ماهوارهای مانند ایریدیوم، قابلیتهای چشمگیری را در اختیار این پهپادها قرار میدهد؛ از جمله امکان ارسال و دریافت دادهها در هر نقطه از جهان، حتی در مناطقی که فاقد پوشش شبکههای زمینی هستند؛ امکان هدایت دقیق و بهروزرسانی دستورات در طول پرواز در مسافتهای طولانی، انتقال سریع و ایمن دادههای جمعآوری شده توسط سنسورها و دوربینهای پهپاد و مقاومت بالاتر در برابر اختلالات در مقایسه با شبکههای زمینی.
نوربخش با اشاره بر اهمیت راهبردی امنیت سایبری در کشور، تصریح کرد که امنیت سایبری امروزه فراتر از یک موضوع صرفاً تکنولوژیکی است و به یکی از ارکان پایداری ملی و اقتصاد کشور در دوران بحرانها تبدیل شده است. وی با اشاره به اینکه دادهها امروزه جزو ارزشمندترین داراییهای یک کشور و یک سازمان محسوب میشوند، خاطرنشان کرد که حفاظت از این دادهها و زیرساختهای مرتبط با آنها، حیاتیترین اولویت در عصر حاضر است.
تجربه اخیر نشان داد که آسیبپذیریهای دیجیتال میتوانند به اندازه حملات فیزیکی خسارتبار باشند. وی اظهار داشت:«اگر در این جنگ، حملات سایبری دفع نمیشد و ما به هیچ کدام از کارتهای بانکی دسترسی نداشتیم چه اتفاقی میافتاد؟» این پرسش، تبعات ویرانگر احتمالی اختلال در سیستم بانکی و خدمات مالی را برجسته میکند که میتواند منجر به فلج شدن اقتصاد و ایجاد بحران اجتماعی گسترده شود.
تقویت دفاع سایبری با اصلاح ساختار حکمرانی دادهها
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران با تاکید بر ضرورت تقویت بنیه دفاعی سایبری کشور، عنوان داشت که اصلاح و یکپارچهسازی ساختار حکمرانی دادهها، به عنوان شالوده اصلی امنیت سایبری، امری حیاتی قلمداد میشود. این بازنگری ساختاری که میبایست با اتکا به دانش و تجربه متخصصان امر صورت پذیرد، هدفمند است تا ضعفهای پنهان در لایههای مختلف مدیریت دادهها شناسایی و مرتفع گردد. علاوه بر این، تدوین راهکارهای عملیاتی و استانداردهای مشخص برای مدیریت و واکنش به حوادث سایبری، بستری را برای ایجاد پاسخهای منسجم و مؤثر در مواقع بحرانی فراهم میآورد.
در ادامه نوربخش بر جنبه انسانی و فناورانه امنیت سایبری تاکید کرد. آموزش مستمر و ارتقاء سطح مهارتهای نیروهای متخصص در حوزه پدافند سایبری، امری اجتنابناپذیر است. این آموزشها باید فراتر از دانش اولیه رفته و شامل بهروزرسانی مداوم دانش در مورد آخرین تکنیکها و روشهای حمله و دفاع باشد. همگام با این ارتقاء توان انسانی، بهروزرسانی و ارتقاء تجهیزات فنی و زیرساختی نیز نقشی کلیدی ایفا میکند.
پیشگیری و مدیریت حملات سایبری
در بحث پشتیبانگیری از دادهها، اهمیت وجود بکآپهای متعدد و متنوع برجسته میشود. بکآپهای آنلاین که به صورت بلادرنگ یا با فواصل زمانی کوتاه تهیه میشوند، امکان بازیابی سریع اطلاعات را فراهم میکنند، در حالی که بکآپهای آفلاین، که از شبکههای فعال جدا نگهداری میشوند، به عنوان یک لایه حفاظتی اضافی در برابر حملات سایبری مخرب مانند باجافزارها عمل میکنند.
- شایعه نصب دکلهای مخابراتی جعلی در کشور؛ اپراتورها تکذیب کردند
- به جای مبارزه با فیلترشکنها برای جلوگیری از جاسوسی، فیلترینگ را بردارید
- رئیس پدافند غیر عامل: اسرائیل از واتساپ و هوش مصنوعی برای ترور فرماندهان استفاده میکند
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران در انتها عنوان داشت که سازمانها نیازمند داشتن یک برنامه مدون و از پیش تستشده برای مدیریت بحران هستند. این برنامه باید شامل رویههای مشخص برای شناسایی حادثه، مهار آن، ریشهیابی علت، بازیابی سیستمها و اطلاعات، و ارزیابی خسارات باشد.
کسب و کارها و سازمانها در سراسر کشور باید رویکردی پیشگیرانه اتخاذ کرده و با انجام ممیزیهای امنیتی منظم و پیادهسازی چارچوبهای مدیریت بحران، آمادگی خود را در برابر تهدیدات سایبری افزایش دهند. ذخیرهسازی دادهها در دستگاههای مختلف و همچنین استفاده از روشهای رمزنگاری برای محافظت از اطلاعات حساس، بخشی از این راهبرد جامع محسوب میشود.