کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

بررسی کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

طرح مهندسی پردازنده گرافیکی پاسکال از انویدیا (Nvidia’s Pascal GPU architecture) بیش از یک سال است که مورد توجه علاقه‌مندان به رایانه‌های خانگی قرار دارد. دلیل اصلی این موضوع نیز، طراحی این قطعه گرافیکی در ابعاد کوچک‌تر از 28 نانومتر است. در ادامه با بررسی کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 همراه ما باشید.

نکات مثبت
  • عملکرد بسیار عالی
  • تجربه واقعی گیمینگ 4K
  • طراحی شیک
  • خنک‌کننده آرام
نکات منفی
  • قیمت رونمایی و اولیه بالا
  • نسخه‌های آینده بهتر خواهند بود

دقیقا مثل پردازنده 14 نانومتری اینتل (Skylake)، پروسه 16 نانومتری FitFET انویدیا و معماری نسل بعدی از پردازنده‌های گرافیکی این شرکت توسط پاسکال معرفی می‌شوند. این فناوری جدید موجب بهبود بازدهی، تراکم بیشتر ترانزیستور‌ها و عملکرد بهتر شده است. بدین ترتیب گیمر‌ها می‌توانند بازی‌های حجیم و با گرافیک بالا را در فریم بسیار بالایی اجرا کنند. حالا به لطف این فناوری تجربه واقعیت مجازی کاربران و رزولوشن تولیدی صفحه به نسبت سال‌های قبل بهبود یافته‌اند.

کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

بالاخره جدیدترین و بهترین قطعه گرافیکی انویدیا به دستمان رسیده است و در این مقاله می‌خواهیم به بررسی کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 بپردازیم. این قطعه با 2560 هسته کودا (CUDA)، بافت 160 واحدی، 64 پردازنده تصویری (ROPs)، حافظه 8 گیگابایتی GDDDR5X VRAM از میکرون و فرکانس 1733 مگاهرتز ارائه شده است؛‌ حالا دلیل اشتیاق گیمر‌ها به این قطعه را متوجه شدید؟

کماکان با بررسی کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 همراه ما باشید.

برای کسانی که آن‌چنان با این اصطلاحات تخصصی و مخصوص کارت‌های گرافیک آشنایی ندارند: در بین این کارت‌های سخت‌افزاری، هر کدام که بتواند TFLOP (عملیات شناور و نقطه‌ای در هر ثانیه) بیشتری تولید کند، از قدرت بیشتری برخوردار است. این قدرت در کارت‌ گرافیک GTX 980 حدود 5.5، در نسخه GTX Ti حدود 6.5 و در کارت تایتان 7 است؛ اما قدرت کارت GTX 1080 در تولید TFLOP چقدر است؟ 9 ترافلوپ.

در بررسی کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080، متوجه شدیم که این قطعه در زمینه‌های مختلف به نسبت کارت‌های قدیمی، دو برابر قوی‌تر است.

کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

طراحی و سیستم‌ خنک‌کننده

این کارت گرافیکی در مجموع بدنه خود را خنک نگه می‌دارد، البته نه به اندازه برخی کارت‌های GTX 980 که دو سال قبل دیدیم. دمای این محصول در حین فعالیت حدود 82 درجه سانتی‌گراد – یا 91 در شرایطی که قدرت آن را از محدوده خاصی بالاتر برده و به پردازنده دسترسی به فضای بیشتری داده شود – باقی می‌ماند. در مجموع این میزان دما با استاندارد‌های پارامتری پردازنده‌ها هم‌خوانی دارد.

یکی از نکات جالب توجه در این کارت گرافیکی، استفاده از پورت استاندارد DisplayPort 1.4 به شمار می‌رود. بزرگ‌ترین فاکتور محدودکننده تجربه گیمینگ 4K، فقدان مانیتور‌هایی با نرخ تجدید (Refresh rate) بالا است. پورت مذکور در تولید رزولوشن 3840 در 2160 با فرکانس 60 هرتز محدود شده است، بدین معنا که صافی روغنی پنل‌های 144 هرتزی گیمینگ برای صفحات با تراکم پیکسلی بالا غیر قابل استفاده بوده است.

با این که هنوز پنل‌های 4k و 120 هرتزی هنوز در بازار موجود نیستند، اما کمپانی انویدیا ادعا کرده است که دو پنل 1080 در SLI قادر به نمایش رزولوشن 4K در فرکانس 144 هرتز هستند. علاوه بر این پورت اتصال DisplayPort 1.4 از کیفیت 8k با رزولوشن 7680 در 4320 در فرکانس 60 هرتز با HDR یا 4K با فراکنس 120 هرتز و HDR پشتیبانی می‌کند.

کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 رویای بازی‌های 4k را به واقعیت نزدیک خواهد کرد

هنوز بررسی کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 به اتمام نرسیده است و می‌خواهیم آزمایش‌های بنچمارک این قطعه گرافیکی را بررسی کنیم. کماکان با ما همراه باشید.

بزرگ‌ترین معمای پیشتازان اولیه فناوری 4k Ultra HD، استفاده از راهکار‌های گرافیکی مناسب جهت اجرای پیکسل‌های با کیفیت و زیبا بود. بیش از 8 میلیون و دویست هزار نقطه پیکسل رقم بسیار بالایی است. همچنین اجرای همه جزئیات بازی‌های حجیم و گرافیکی در 60 فریم بر ثانیه نیازمند پردازنده بسیار قدرتمندی است.

در بسیاری از موارد، بهترین راهکار سازندگان متوسل شدن به سیستم‌های چند کارتی بود. استفاده هم‌زمان از دو پردازنده گرافیکی Nvidia GTX 980 Ti، AMD Fury X یا سایر کارت‌ها در یک سیستم در دنیای تکنولوژی کاملا عادی شده است.

کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

با این حال مشکل اصلی چنین راهکار‌هایی، نحوه عملکرد دو بخش Crossfire و SLI است. بدین ترتیب باید پشتیبانی کامل از تمامی محصولات توسعه‌دهندگان فراهم باشد. به‌عنوان مثال بازی Total War را در نظر می‌گیریم. می‌خواهید این بازی را در رزولوشن 4K و پروفایل SLI اجرا کنید؟ متاسفانه چنین امکانی وجود ندارد و 400 دلار اضافه‌ای که بر روی کارت گرافیک خرج کرده‌اید به هدر رفته است. به همین دلیل است که استفاده از یک کارت گرافیک به‌جای چند کارت متعدد به‌شدت پیشنهاد می‌شود.

کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

آیا کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 می‌تواند چنین چیزی را عملیاتی کند؟

با توجه به بررسی‌ تخصصی که در بازی‌هایی همچون Far Cry Primal، The Division و Ashes of The Singularity انجام دادیم، به این سوال پاسخ مثبت می‌دهیم. بازی‌های نامبرده با کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 به‌خوبی در رزولوشن 4K اجرا شدند و خوشبختانه با مشکل خاصی مواجه نشدیم. در تصویر زیر نیز نتیجه بررسی این کارت گرافیک با بازی Rise of The Tomb Raider را مشاهده می‌کنید که به نسبت بازی‌های مذکور عملکرد ضعیف‌تری داشته است.

کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که ما در برخی مواقع از تنظیمات anti-aliasing ماکسیموم استفاده کردیم و این بازی‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که بیشترین تمرکز و فشار را بر روی پردازنده گرافیکی سیستم‌ شما وارد کنند. با این حال حقیقت این است که با فناوری 4K، غلظت پیکسلی صفحه مانیتور شما بسیار بالا است و باید بازی‌های نسبتا متوسطی را جهت اجرا انتخاب کنید تا با مشکل پیکسل‌های ترسناک و مرده مواجه نشوید.

کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

اشتباه نکنید…

این قطعه فرم نهایی پاسکال از کمپانی انویدیا نیست. برخلاف استاندارد GP100 در کارت‌های گرافیکی تسلا، (سازگار با HBM 2.0)، در این محصول از معماری GP104 بهره گرفته شده است. GP104 در واقع نسخه‌ کوچک شده از سری Maxwell است.

این موضوع به هیچ وجه نکته منفی و ضعیفی نیست. با دفن تمامی پتانسیل‌های اورکلاک، این معماری بهترین فرم گرافیکی به‌حساب می‌آید که کمپانی انویدیا تاکنون طراحی کرده است.

اما علاقه‌مندان به محصولات AMD که این مقاله را مطالعه می‌کنند، مطمئنا فقدان حافظه HBM در این پرچم‌دار موقت را نکته‌ای منفی تلقی می‌کنند. با این که تا حدی این موضوع درست است، اما به‌راحتی نمی‌توان به GDDR5X در این قطعه پوزخند زد. کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 با باس 256 بیتی، کلاک 10 هزار مگاهرتزی و پهنای باند 320 گیگابایت بر ثانیه، توانایی نسبتا بالایی در اجرای محتوی 4K با رزولوشن 1440p را شامل می‌شود.

کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

اورکلاک

پس کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 به نسبت نسخه‌های قدیمی بسیار قدرتمند‌تر است، ترانزیستورهای بیشتری دارد، مموری آن بهبود یافته است و به‌راحتی از پس فناوری 4K برمی‌آید. اما آستانه تحمل این قطعه گرافیکی چقدر است؟

همان نسل قبلی پردازنده‌های انویدیا، کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 به‌خوبی اورکلاک می‌شود. ما در بررسی‌های خود توانستیم با موفقیت حدود 260 مگاهرتز بیشتر از هسته مرکزی و 525 مگاهرتز از مموری این قطعه استخراج کنیم.

کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080

تمامی این‌ها منجر به بهبود فرکانس کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 تا سقف بسیار بالای 2088 مگاهرتز شدند. این فرکانس بسیار بالا به‌خوبی توانست عملکرد بنچمارک 3D Mark Firestrike را در هر رزولوشن، حدود 1000 امتیاز بالا ببرد. لازم به ذکر است که با اورکلاک این کارت گرافیکی، میزان ولتاژ مصرفی آن بالاتر از حد معمول نبود و پایداری و سکوت آن نیز همچنان ادامه داشت.

بزرگ‌ترین مشکل ما با کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 مربوط به قیمت آن است. کسانی که می‌خواهند این کارت سخت‌افزاری جدید را زودتر دریافت کنند، باید مبلغ 80 دلار را پرداخت کنند. مطمئنا قیمت خرده فروشی این محصول پس از عرضه انبوه کاهش خواهد یافت.

جمع‌بندی مقاله

اگر بخواهیم فقط به ارزیابی کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 بپردازیم، این قطعه واقعا قدرتمند و فوق‌العاده است و به نسبت GTX 980 قدرت عملکرد دو برابری دارد؛ با این کارت گرافیک به‌راحتی می‌توانید سنگین‌ترین بازی‌های رایانه‌ای را با رزولوشن 4K اجرا کنید. البته تا عرضه انبوه این محصول و کاهش قیمت آن مدت زمان قابل توجهی باقی مانده است.

امیدواریم از این مقاله نهایت بهره را برده باشید. سوالات و نظرات خود پیرامون کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX 1080 را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.