صدای ستارگان 13 میلیارد ساله در کهکشان راه شیری به ثبت رسید. فضا برخلاف آنچه فکر میکنیم گسترهی بیصدا و ساکتی نیست. بهعنوانمثال، اخترشناسان بهتازگی صداهایی را دریافت کردهاند که مربوط به برخی از پیرترین ستارگان کهکشان راه شیری است. دریافت چنین اصواتی کاملا نادر است.
محققان دانشگاه بیرمنگام، نوسانات صوتی از ستارگانی در خوشه ستارهای M4 که میزبان دورترین و قدیمیترین ستارگان کهکشان ما بوده را کشف کردهاند که عمری برابر با 13 میلیارد سال دارند. برای اینکه معیاری برای این سن داشته باشید بدانید که عمر خورشید ما (ستارهی قرار گرفته در منظومه شمسی) برابر با 5 میلیارد سال است؛ با این وجود این ستارگان باید از اجداد بزرگ خورشید ما بهحساب آیند.
این مطالعات بر پایهی مشاهدات تلسکوپ فضایی کپلر از خوشه ستارهای کروی M4 به دست آمد. خوشه ستارهای که در فاصلهی 7200 سال نوری از زمین و در صورت فلکی کژدم قرار گرفته و تصور میشد که حدود 13 میلیارد سال سن دارد. این مجموعه از ستارگان یکی از کهنترین خوشههای ستارهای در کهکشان راه شیری را شامل میشود.
به موسیقی فضا گوش دهید؛ این صدای ستارگان 13 میلیارد ساله است!
محققان با استفاده از متد اختر لرزه شناسی، با ثبت صداهای داخل ستارگان و تبدیل آن به پالسهایی کوچک و سپس مطالعات بر روی این پالسها توانستند موسیقی را به ثبت برسانند که معیاری برای تعیین سن و تودهی ستارهای باشد. اخترشناسان امیدوارند با استفاده از این اصوات، بینشی را از روزهای بسیار اولیهی جهان هستی بیابند. دکتر Andrea Miglio ، محقق ارشد این مطالعات میگوید: “ستارگانی که ما بر روی آنها مطالعه میکنیم بهواقع فسیلهای زندهای از زمان شکل گیری کهکشان ما هستند و امیدواریم که با این دادهها قادر به باز کردن رمز و راز چگونگی تشکیل و تکامل کهکشان مارپیچی خود باشیم.”
بر اساس گفتههای دکتر Guy Davies، یکی از نویسندگان این پژوهش، دانستههای ما از جهانِ حال حاضر به مقیاس سن ستارههای نسبتا جوانی، محدود شده است. چنین دادههای جدیدی میتواند اطلاعات ما درباره تاریخ اولیه شکل گیری کهکشانمان را گسترش دهد.
این یافتهها در مجله ماهانه انجمن نجوم سلطنتی بهتفصیل بیان شده است. هفته گذشته محققان موسسه علوم تلسکوپ فضایی (STScI) و دانشگاه جان هاپکینز در مریلند نیز کشف کردند که جهان در حال گسترش است (این موضوع جدیدی نیست)؛ اما حدود 5 تا 9 درصد سریعتر از برآوردهای اولیهی ستاره شناسان. این یافتههای جدید دانشمندان را هر چه بیشتر به روزهای اولیه جهان هستی برمیگرداند جایی که بیشترین ماده و انرژی تاریک وجود داشته است. در ادامه میتوانید فایلهای صوتی را گوش دهید: