انویدیا از مطرحترین تولیدکنندگان تراشه و کارتهای گرافیک است. این شرکت در بازار ایران هم خوش درخشیده. تا آنجا که بیدریغ بسیاری از ما هنوز پردازندههای ساخت این شرکت را ترجیح میدهیم؛ اما حالا با توجه به رویداد کامپیوتکس 2016، مشخصشده که این کمپانی علاقهای به ساخت پردازندههای موبایلی ندارد.
طی نمایشگاه کامپیوتکس 2016، مدیرعامل شرکت انویدیا، Jen-Hsun Huang (Jensen) آخرین محصول این تولیدکننده را در جوار تعداد کمی از اهالی رسانه پردهبرداری کرد. محصولات یادشده، در حال حاضر به دنبال هفتههای منتهی به کامپیوتکس عرضه شدند و اکنون میدانیم که کارت گرافیک جدید GeForce GTX 1080 توجه طیف گستردهای از کاربران را به خود جلب کرده است. همچنین مراکز داده هوش مصنوعی از سایر فعالیتها انویدیا بود؛ اما جالبترین بخش این گردهمایی، نگاه انویدیا به این صنعت و جایگاه فعلی خودش بود.
مدیرعامل این شرکت در ادامه به شایعات حول پردازندهی موبایل انویدیا پرداخت. وی در پاسخ به این سوال که آیا انویدیا بار دیگر در حوزه پردازندههای گوشی و تبلت با تراشههای سری تگرا به رقابت با سایر تولیدکنندگان خواهد پرداخت یا نه صراحتا بیان کرد: «ما دیگر علاقهای به این بازار نداریم.» او در ادامهی کار اضافه کرد: «هرکسی میتواند گوشی هوشمند تولید کند و ما از دستگاه ساختهشده تاکنون لذت میبریم اما اجازه دهید افراد دیگری آنها را بسازند.»
انویدیا تمرکزش را صرف حوزههایی میکند که در آن مهارت دارد
البته پاسخدادهشده چندان جدید هم نیست؛ انویدیا سال گذشته نیز اعلام کرده بود که قصد دارد تمرکز خود را در بخش مودمهای ICERA LTE افزایش دهد. محصولی که یک جزء کلیدی است و نیاز دارد بهعنوان یک مدعی جدی تجارت تراشههای موبایل نامبرده شود. این موضوعات، نشان بر آن دارند که گفتهی مدیرعامل شرکت یک نه کاملا قطعی برای ترک این حوزه نیست؛ اما سوال جالب این است که چرا؟
طبق گفتههایی از صاحبمنصبان انویدیا، آنها قصد دارند تمرکز خود را بر روی حوزههایی که واقعا میتوانند در آن رقابت جدیتری را رقم بزنند معطوف کنند و هر آنچه باید برای ارائه بهترین محصول تلاش میکنند؛ مانند تولید معماری کامپیوتری موازی که قادر است مشکلات محاسباتی نامحدود را حل کند.
محاسبات نامحدود، یک مفهوم کلیدی به جهت درک موفقیت انویدیا در تولید برخی از بزرگترین و پیچیدهترین تراشههای حال حاضر است. این پردازندهها به مشکلات طبیعی که در محاسبات سنگین رخ میدهند اشاره دارند که این شرکت تصمیم دارد امکان انجام تعداد بسیار محاسبات یا نزدیک به بینهایت را برای رفع این مشکلات فراهم کند.
درصورتیکه شرکت انویدیا قصد داشته باشد باز هم فعالیتهای خودش را در ساخت تراشههای موبایلی نسل تگرا از سر بگیرد، از هدف اصلی خودش منحرف خواهد شد. درواقع حضور انویدیا در بازار پردازندههای مخصوص موبایل عملی غیرمنطقی نیست اما در صورت انجام دو فعالیت بهصورت همزمان، موجب کاهش مدیریت و درنهایت عدم موفقیت در هیچیک از این دو حوزه خواهد شد.
گوشیهای هوشمند سبب پیشرفت چشمگیری در سطوح محاسباتی که انویدیا در آن خبره است نمیشود. تلفنهای هوشمند ممکن است سریعتر و سریعتر شوند اما حقیقت آن است که عملکرد محاسبه و یا تراکم محاسبه (مقدار توانایی محاسبه) نیاز اولیه اینگونه از محصولات نیست. تواناییهای گیمینگ هیچگاه عامل محرک برای خرید یک تلفن نبوده و هیچ گجتی بهعنوان گوشی گیمینگ وجود ندارد.
مضاف بر این، پردازنده تگرا همیشه سریعترین گزینه در زمان خود نبوده و اگر چنین بود، در تمامی گوشیها استفاده میشد. شرکتهای کوالکام و اپل هرگز در وضعیتی نبودهاند که برای تفاوت در عملکرد دستگاههایشان سرافکنده شوند. آنها حتی در بسیاری از مواقع رفتار تهاجمی از خود نشان دادند و در پنچمارکها به تقابل با کارتهای گرافیکی شرکت انویدیا پرداختند.
حقیقت این است که عملکرد محاسبه نقشی حمایتی را درگوشیهای هوشمند ایفا میکنند. گوشیهای هوشمند در عصر حاضر میان دستگاههای ارتباطی، رتبه اول رادارند و انکارناپذیر است که کوالکام به رهبری این بازار دستیافته، چراکه این کمپانی اولین شرکت ارتباطات است که در عملکرد خود ضرورت راحتی مشتریان را رعایت کرده.