سلامتی و تندرستی بدن یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر روی عملکرد روزانه شماست. همانطوری که بارها شنیدهایم «عقل سالم در بدن سالم» یکی از عوامل موفقیت افراد در تمام زمینههای زندگی از فعالیتهای روزمره گرفته تا موفقیتهای شغلی و… داشتن جسمی سالم است. یکی از متداولترین روشهایی که میتوان تغذیهای مناسب داشت مراجعه و درخواست مشاوره از متخصصان تغذیه است چراکه آنها قادرند تا یک برنامه غذایی مناسب را با توجه سن و فعالیتهای شما برایتان تدارک ببینند.
همواره بین نظرات کارشناسان تغذیه و عملکردهای عمومی در مورد مصرف یا عدم مصرف گروهی از مواد غذایی اختلاف وجود داشته است چراکه بار شاهد این موضوع بودهایم که کارشناسان یک ماده غذایی را پرخطر اعلام کرده اما شاهد مصرف زیاد آن ماده در بین عموم مردم بودهایم. متاسفانه این اختلافنظر و مشکلات ناشی از آن به اطلاعرسانی نادرست نیز مربوط میشود. چندی پیش در یکی از مجلات سلامتی درج شده بود قند دشمن سلامتی انسان است اما مصرف زیاد چربی چندان تاثیری بر روی عملکرد بدن نمیگذارد!
در مورد برخی گروه مواد غذایی مانند انواع نوشابهها، شکلاتهای ورقهای، چیپسها و… کارشناسان و مردم بر یک باور مشترک هستند اما همچنان در مورد بعضی از مواد غذایی اختلاف نظرات همچنان باقی است. این موضوع سبب شده تا گروهی از مردم صرفاً رو به مصرف سبزیها آورده و از مصرف سایر مواد غذایی مانند چربیها یا پروتئینها خودداری کنند. از جمله عمدهترین سبزیهایی که این دسته از مردم مصرف میکنند میتوان به اسفناج، کلم پیچ و هویج اشاره نمود.
اخیرا یکی از بزرگترین اختلاف نظرات کارشناسان و عموم مردم بر روی granola (گرانولا) بود. بیش از 70 درصد مردم بر این عقیده بودند که گرانولا یک میان وعده غذایی کاملا سالم بوده و میتواند انرژی بدن را در بین وعدههای غذایی از تامین کرد درحالیکه تنها 28 درصد از کارشناسان با این نظر موافق بودند.
حقیقت امر در مورد گرانولا ها این است که این مواد برای تامین انرژی بدن و افزایش سطح قند خون نیازمندند تا در مواد اولین آنها از مقادیر بسیار زیادی از شکر استقاده شود که این یکی از نکات منفی است که سبب شده تا کارشناسان نظرات متفاوتی با مردم داشته باشند.
موضوعات مشابهی نیز در مورد سایر مواد غذایی مانند روغن نارگیل و ماستهای یخ زده وجود دارد. روغن نارگیل توسط 72 درصد از مردم عادی مورد قبول واقع شد در حالی تنها 37 درصد از کارشناسان این روغن را تایید کردهاند. اختلاف نظرات بسیار زیاد و جامع بسیاری از مواد غذایی است.
عکس موضوعات بالا نیز بسیار مشکلساز است چراکه جامعه بزرگی از کارشناسان و متخصصان تغذیه تاکید به مصرف برخی مواد غذایی دارند درحالیکه این مواد توسط گروه کوچکی از مردم مورد استقبال قرار میگیرد. بهعنوانمثال 90 درصد کارشناسان معتقدند که دانههای گیاه کینوا بسیار برای سلامت بدن مفید است اما تنها توسط 58 درصد مردم مورداستفاده قرار میگیرد.
کینوا نام گیاهی است که در آمریکای جنوبی کشت میشود. بومیان این قسمت از آمریکا به دانههای این گیاه قلب «مادر همه دانههای خوراکی» را دادهاند چراکه این دانهها دارای فواید و خواص بیشماری برای سلامتی بدن هستند. از خاصیت بهبود مشکلات گوارشی و مقابله با دیابت نوع 2 گرفته تا مسکنی برای دردهای میگرنی و راهحلی مناسب برای کاهش وزن همه و همه از خواص فوقالعاده این دانهها است.
سوشی یکی از محبوبترین مواد غذایی بین کارشناسان تغذیه است بهطوریکه طبق آمارهای جهانی از هر 4 کارشناس تغذیه 3 نفر این غذا را تایید میکند اما تنها نیمی از مردم این غذا را پسندیده و مورداستفاده قرار میدهند. سوشی یک خوراکی برنجی در آشپزی ژاپنی است و آمیزهای است از برنج پخته شده ژاپنی با چاشنی سرکه، چندین گونه خوراک دریایی (بیشتر خام)، سبزیها و تخم مرغ که بهصورت سرد خورده میشود.
سوشی دارای انواع گوناگونی است ولی امروزه در نزد عموم مردم این غذا اشاره دارد به یکی از انواع سوشی به نام سوشی ادو؛ در این نوع سوشی بر روی یک قطعه برنجی که به شکل بیضوی شکل داده شده، یک برش نازک ماهی قرار میگیرد.
جدای بسیاری از اختلاف نظرات و آمارها متناقض در مورد مردم و کارشناسان تغذیه، مواد غذایی از جمله شیر پرچرب، پنیر چدار، کره، استیک و گوشت خوک سبب شده تا مردم و کارشناسان دچار سردرگمی پیچیدهای شوند. مصرف بیشازحد هر 4 ماده غذایی گفته شده سبب ایجاد مشکلاتی جدی در بدن شده از این رو مردم با متخصصین تغذیه به توافق نظر رسیده و مصرف این مواد را تا حد زیادی کاهش دادهاند.
همه ما بهخوبی از نظرات هوشمندانه و مفید کارشناسان تغذیه در مورد مصرف یا عدم مصرف برخی مواد غذایی آگاهیم اما متاسفانه اطلاعرسانیهای نادرست و سایر مسائل سبب شده تا اختلافاتی بین افکار عمومی و نظر کارشناسان پدید آید. امیدواریم تا با اطلاعرسانیهای مناسب و صحیح شاهد افرایش سلامت عمومی و بهبود مشکلات و بیماریهای جسمی باشیم.