مشکلی برای گوشی شما پیش آمده است. سرگردان به یکی از فروشگاههای محلی مراجعه میکنید و بهجای آنکه یک گوشی هوشمند جدید خریداری کنید، یک ماژول مربوطه را تهیه خواهید کرد. باقی داستان در سر جای خود ثابت باقی خواهد ماند؛ این آیندهی یک ایدهای خلاقانه است که به گوشیهای ماژولار منتهی خواهد شد.
تولید چنین محصولاتی که توسط کمپانیهایی چون موتورولا، الجی و دیگر کمپانیهای سازنده در پاسخ به نیازهای مصرف کنندگان دربارهی نگرانیهای زیست محیطی صورت گرفت. در سال 2013 فون بلاکس (Phonebloks) با هدف ارائه یک گوشی هوشمند ماژولار برای کاهش زبالههای الکترونیکی مطرح شد.
Phonebloks طرح مفهومی ساخت گوشیهای ماژولار متن باز (open-source) بود که توسط طراح هلندی، Dave Hakkens و بهمنظور کاهش زبالههای روزافزون الکترونیکی مطرح شد. فون بلاکس اولین تلاش برای ساخت گوشیهای ماژولار نبود؛ اما این ایده معرف گوشیهایی بود که برای همیشه قابل ارتقا بودند و تنها با تنظیمات کمی به روز میشوند.
گوشیهای ماژولار بهزودی آینده بازار را در دست خواهند گرفت
بر اساس همین نیاز گوگل نیز به موضوع گوشیهای ماژولار علاقهمند شد. این غول تکنولوژی در همکاری با Phonebloks پروژه آرا (Project Ara) را خلق کرد. ایده کلی پروژه یک اسکلت خارجی از گوشی است که ماژولها مختلفی مانند تکههای یک پازل در کنار هم قرار میگیرند تا گوشی هوشمند کاملی را بسازند. ایدهای که مسلما بسیار هیجان انگیز خواهد بود.
پس از آزمایشهای متعدد و تکرار ساخت نمونههای اولیه، دستگاه نهایی قرار است که در سال 2017 وارد بازارهای جهانی شود. اگرچه در دستگاههای ابتدایی پروژه آرا تراشه و حافظه بدون تغییر باقی مانده و قابل ارتقا نخواهند بود. برخی گمان نمیکنند که چنین ایدهای معنای واقعی ماژولار بودن باشد. ماژولار درواقع به معنی آن است که کاربر میتواند بسته به نیازهای خود، گوشی خود را شخصیسازی کند.
پس از آن کمپانیهایی چون الجی و لنوو (مالک کنونی موتورولا) تصمیم گرفتند که به ترتیب با ساخت گوشیهای الجی جی 5 و پرچمدار موتو زد، این ایده را با راه حلهایی ساده به جلو برانند. ماژولهای مختلفی برای گوشی LG G5 ساخته شد و موتورولا موتو زد از موتو مدز هایی برخوردار شد که قادر بود تا ویژگیهایی را به این گوشی اضافه کند.
تام مورگان، سردبیر Stuff میگوید: “چه کسی دوست ندارد که دوربین یا اسپیکرهای گوشی خود را قدرتمندتر کند. این ماژولها در پشت سر ایدههای بلندپروازانهای چون پروژه آرا گوگل قرار میگیرد که مطمئنا بسیار جلب توجه خواهد کرد.”
آینده قطعا از آنِ گوشیهای ماژولار است؛ هرچند که اکنون شاید چیزی به این شکل در دستان شما وجود نداشته باشد؛ اما بهاحتمالزیاد طولی نخواهد کشید که گوشیهای هوشمند نیز کمکم در خاطر ما نقش ببندد و حاکم بیچونوچرای بازار، گوشیهای هوشمند ماژولار و ماژولهای متعددی باشد که بسته به نیاز کاربران خریداری خواهند شد. در آیندهای نهچندان دور گوشیهای هوشمند را بهمانند پازل در کنار هم خواهید چید.
در زیر به چهار گوشی هوشمند ماژولار نگاهی بیندازیم:
Fairphone 2
دستگاه زیبایی نیست؛ اما به محیط زیست بسیار اهمیت میدهد. نمیتوان آن را یک گوشی ماژولار بهحساب آورد؛ اما با یک پیچگوشتی فیلیپس میتوان تغییرات داخلی سادهای را در آن ایجاد کرد. این دستگاه با برچسب قیمتی 530 یورو معامله میشود.
Motorola Moto Z
موتورولا ماژولهای خود را موتو مدز (Moto Mods) نامید. برای اضافه کردن ویژگیهای مختلف، موتو مدز های متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرد. بهعنوان مثال ماژول Power Pack ظرفیت بیشتری از باتری را در اختیار کاربران قرار میدهد.
با ماژول بلندگوهای JBL میتوان موزیکها را با صدایی بهمراتب بالاتر و با کیفیت بهتری گوش کرد. با ماژول InstaShareقادر خواهید بود تا گوشی خود را به یک ویدئو پروژکتور تبدیل کنید و ویدئوهای مورد نظر خود را در صفحهای حتی به بزرگی 70 اینچ مشاهده کنید. تمامی ماژولها از طریق نیروی مغناطیسی به پنل پشتی موتو زد متصل میشوند. این دستگاه از ماه سپتامبر وارد بازار خواهد شد
پروژه آرا گوگل
پروژه آرا گوگل را میتوان یک گوشی هوشمند پازلی نامید. ماژولهایی در اندازههای 1×1، 1×2 و 2×2 میتوانند بدون نیاز به خاموش کردن گوشی، تعویض شوند. اینکه آیا واقعا چنین محصولی، میتواند عملی و مقرون بهصرفه باشد سوالی است که برای امسال، پاسخی برای آن نمیتوان یافت. چنین گوشیهای ماژولار چند منظوره در سال 2017 متولد خواهند شد.
LG G5
پرچمدار کمپانی الجی نیز یک گوشی ماژولار بهحساب میآید. محفظه باتری گوشی الجی جی 5 قابل جابهجایی است؛ اما دو ماژول دیگر نیز به قابلیتهای این گوشی اضافه کرده است. LG Hi-Fi Plus و LG Cam Plus دو ماژول از این دستگاه است. گوشی LG G5 چندی پیش وارد بازار ایران شد و با استقبال خوبی از کاربران مواجه گردید.