کیهان

هفت راز کیهان که دانشمندان از توضیح آنها عاجزند

در اسرار آمیز بودن کیهان، و شگفتی‌های آن شکی نیست. کیهان مملو از پدیده‌هایی است که توضیح آنها غیرممکن است و دانشمندان به دنبال پاسخ آنها هستند. با ما همراه باشید تا با هفت مورد از پدیده‌هایی که در کیهان نقش کلیدی دارند آشنا شویم.

 

1- سیاهچاله‌ها

سیاهچاله کیهان

فروپاشی یک ستاره‌ی غول پیکر، موجب تشکیل سیاهچاله‌ها می‌شود. بعد از شکل‌گیری سیاهچاله شدت گرانش این ناحیه به‌قدری است که امکان عبور نور از آن غیرممکن است. گرچه ما شواهدی از نحوه‌ی کارکرد سیاهچاله‌ها داریم، ولی در واقع به‌طور مستقیم قادر به مشاهده‌ی آن‌ها نبودیم. سیاهچاله‌ها از دید تلسکوپ‌های پرتو ایکس، نوری و پرتو الکترومغناطیس، مخفی هستند. و فقط از تاثیرات اجرام کیهانی اطرافشان، در فضا- زمان و امواج گرانشی، می‌توانیم آنها را تشخیص دهیم.

2- فضای خالی بزرگ

فضای خالی بزرگ  کیهان

فضای خالی بزرگ، برخلاف سیاهچاله‌ها، یک حفره در فضا نیست ولی در عوض به طرز عجیبی خالی از «ماده» و «ماده‌ تاریک» است، و نور می‌تواند از میان آنها عبور کند. دانشمندان همچنین بر این باورند که این فضاهای خالی شامل انرژی تاریک نیز هستند. بزرگ‌ترین فضای خالی که تا به امروز شناسایی شده، قطری در حدود 1/3 میلیارد سال نوری در کیهان، دارد.

3- ماده تاریک

ماده تاریک  کیهان

بسیاری از پدیده‌های ناشناخته‌ای که در کیهان وجود دارد می‌تواند به کمک ماده تاریک، که خود معماست، توضیح داده شوند. 27 درصد عالم به اعتقاد دانشمندان متشکل از ماده تاریک است. یک نظریه می‌گوید: «عناصر سیاهچاله‌های اولیه، تشکیل دهنده‌ی ماده‌ تاریک عالم است.»

4- انرژی تاریک

انرژی تاریک کیهان

علاوه بر اینکه ماده‌ی تاریک 27 درصد عالم را تشکیل می‌دهد، مقدار زیادی نیز به‌صورت انرژی‌ تاریک است. این انرژی تاریک 68 درصد کل کیهان را تشکیل می‌دهد (فقط 5 درصد از عالم از ماده معمولی شکل گرفته است). ما اطلاعات زیادی در مورد انرژی تاریک همانند ماده تاریک نداریم، اما این فرضیه مطرح است که انرژی تاریک علت انبساط کیهان است. (در حالی که اثرات گرانشی از سرعت ماده تاریک می‌کاهد). اطلاعاتی که ما در مورد انرژی تاریک و ماده تاریک، داریم بیشتر به لطف تابش پس زمینه کیهانی‌ بوده است. یک نقشه‌ی حرارتی از کیهان (380 هزار سال بعد از بیگ‌بنگ) برای اولین بار به‌روشنی بیانگر تشکیل اتم‌های هیدروژن است.

5- جاذب بزرگ

جاذب بزرگ کیهان

تمام کهکشان‌ها توسط کششی که در فاصله‌ی 220 میلیون سال نوری وجود دارد، به یکدیگر جذب می‌شوند. پس از وقوع بیگ‌بنگ به هرحال کیهان در حال انبساط است. این به معنی این است که کهکشان‌ها در حال حرکت هستند، اما نه در جهت رو به جلو. این خوشه‌ای که در تصویر بالا می‌بینید یک ناهنجاری گرانشی دارد که به جاذبه‌ی بزرگ معروف است. و نوری که از خود ساطع می‌کند، نشات گرفته از جاذبه‌ی گرانشی خود است. گروهی این علت را مربوط به ماده تاریک می‌دانند، و گروهی دیگر ادعا می‌کنند، کهکشان راه شیری مانع از دید ما نسبت به چیزی که وجود دارد، می‌شود. یعنی ما را با سرعتی حدود 1.4 میلیون مایل در ساعت، به‌طرف خود می‌کشد.

6- پگی: قمر مرموز زحل

پگی کیهان

زحل قمر، به‌طور موقت قمر کوچک و مرموزی به نام پگی «Peggy» داشت. کاوشگر کاسینی ناسا که در سال 2013 تصویری از اختلال حلقه‌های زحل، را ثبت کرده بود، بنا به عقیده‌ی ‌محققان، در حال تشکیل قمر جدید و کوچک بود. به گفته‌ی محققان پیشرانش ناسا، هدف آن‌طور که انتظار می‌رفت بزرگ نشد، و بخشی از آن جدا شد و سقوط کرد. وضعیت فعلی پگی همچنان ناشناخته است.

7- ستاره تبی KIC 8462852 Tabby

ستاره تبی کیهان

نام ستاره KIC 8462852 در فاصله‌ی ۱۵۰۰ سال نوری از زمین، جدا از اینکه بسیار اهمیت دارد، به‌عنوان یک معمای عجیب و حل نشده باقی مانده است. در مورد ستاره تبی «Tabby’s Star»، مسئله بزرگی که وجود دارد این است که تقریبا 20 درصد نور ساطع شده از آن برای ما مسدود می‌شود. سیاره‌ای حتی به بزرگی مشتری، تنها یک درصد مانع از نور ستاره‌ای مثل KIC 8462852 می‌شود.

بعضی‌ها اظهار کردند که در آنجا، کره دایسونی که به بیگانگان تعلق دارد، ستاره را محاصره کرده و انرژی آن را می‌مکد. بنا به اظهار برخی از اخترشناسان دسته‌ای از دنباله‌دارها نور ساطع شده از این ستاره را مسدود می‌کنند. برای اینکه به اطلاعات بیشتر دست یابیم باید تا پرتاپ تلسکوپ فضایی جیمز وب در سال 2018 صبر کنیم.

در همین زمینه بخوانید :آیا ناپدید شدن ستاره ها کار موجودات فضایی است؟