بمب‌افکن PAK DA

رویای رقیب B-21 به بن‌بست رسید؛ بمب‌افکن نسل جدید روسیه هنوز پرواز نکرده است

بمب‌افکن PAK DA، پروژه رادارگریز نسل جدید روسیه که قرار بود رقیب B-21 ریدر آمریکا باشد، بر اساس اسناد فاش‌شده هنوز نتوانسته به مرحله ساخت نمونه اولیه پروازی برسد و درگیر چالش‌های عمیقی است.

صنایع دفاعی روسیه با وجود ادعاهای مکرر در زمینه پیشرفت‌های بومی، همچنان با وابستگی‌های خارجی دست و پنجه نرم می‌کند. این واقعیت تلخ به ویژه در مورد پروژه حساس بمب‌افکن رادارگریز PAK DA نمایان شده است؛ برنامه‌ای که مسکو آن را پاسخی به پیشرفت‌های غرب می‌دانست. اکنون گزارش‌های جدید نشان می‌دهد که این پروژه راهبردی، از برنامه زمان‌بندی خود بسیار عقب افتاده و با مشکلات جدی در مسیر توسعه مواجه است.

افشای اسناد محرمانه و وابستگی به تجهیزات خارجی

بر اساس گزارش محققان InformNapalm (اینفورم‌ناپالم)، گروهی مرتبط با اطلاعات اوکراین، هکرهایی موفق به دستیابی به اسناد داخلی تأمین‌کننده هوافضای روسیه، OKBM، شده‌اند. این فایل‌ها شامل نقشه‌های مهندسی، قراردادها و مشخصات فنی مربوط به بمب‌افکن نسل بعدی PAK DA (با نام رمز «پاسلانیک») و همچنین قطعات جنگنده سو-۵۷ فلن هستند. جزئیات فاش‌شده شامل سیستم‌های عملگر هیدرولیک و گیربکس برای محفظه‌های داخلی تسلیحات PAK DA است.

بمب‌افکن PAK DA

افشای این اسناد نه تنها برنامه تولید تا سال ۲۰۲۷ را آشکار می‌کند، بلکه نشان‌دهنده اتکای شدید روسیه به ماشین‌ابزارهای CNC (سی‌ان‌سی) وارداتی از کشورهایی مانند تایوان برای ساخت قطعات حیاتی هوافضا است. این وابستگی سال‌هاست توسط تحلیلگران مشکوک بوده و اکنون جنگ اوکراین و تحریم‌های متعاقب آن، این مشکل را تشدید کرده است.

بمب‌افکن PAK DA؛ رقیبی که هرگز پرواز نکرد

پروژه بمب‌افکن PAK DA در واقع تلاش روسیه برای پاسخ به بمب‌افکن پنهان‌کار دوربرد B-21 ریدر آمریکاست. هدف آن جایگزینی بمب‌افکن‌های قدیمی توپولف تو-۹۵ و تکمیل یا حتی جایگزینی بخشی از ناوگان توپولف تو-۱۶۰ است. این بمب‌افکن با پیکربندی رادارگریز، برای حمل تسلیحات هسته‌ای و موشک‌های کروز متعارف طراحی شده و مسکو تلویحاً اشاره کرده که قادر به حمل موشک‌های مافوق صوت نیز خواهد بود. تمرکز اصلی آن بر برد و مدت زمان پرواز بالا است.

بمب‌افکن PAK DA

برنامه PAK DA برای نخستین بار در اواخر دهه ۲۰۰۰ مطرح شد. از آن زمان، روسیه بارها از ساخت نمونه‌های اولیه، آزمایش موتور، تست‌های زمینی و آمادگی برای تولید خبر داده است. با این حال، تا به امروز هیچ نمونه اولیه پروازی از این بمب‌افکن به صورت عمومی نمایش داده نشده است. رکوردهای تولید فاش‌شده اخیر، آشکارا مبارزات تولیدکنندگان هوافضای روسیه را در مواجهه با مشکلات ناشی از جنگ اوکراین برجسته می‌کند. این اسناد نشان می‌دهند که مسکو هنوز در حال مونتاژ یک نمونه اولیه ثابت برای آزمایش‌های زمینی است و نه یک نمونه پروازی عملیاتی. حتی یک گزارش نیز وضعیت این هواپیما را در مرحله نصب قطعات توصیف می‌کند. برای مقایسه، بمب‌افکن B-21 آمریکا در سال ۲۰۲۳ اولین پرواز خود را انجام داد و بمب‌افکن شیان اچ-۲۰ چین نیز که همچنان محرمانه است، نزدیک‌تر به واقعیت به نظر می‌رسد.

اولویت‌بندی مجدد روسیه: Tu-160 به جای PAK DA

جنگ اوکراین، مسکو را وادار کرده است تا نوسازی ناوگان بمب‌افکن‌های توپولف تو-۱۶۰ خود را بر تسریع ورود PAK DA به خدمت ارجحیت دهد. اسناد فاش‌شده نشان می‌دهد که چندین بمب‌افکن تو-۱۶۰ در حال نوسازی هستند، در حالی که کار بر روی نمونه اولیه PAK DA با سرعت بسیار کندی پیش می‌رود.

بمب‌افکن PAK DA

از دیدگاه مسکو، این رویکرد منطقی به نظر می‌رسد. بمب‌افکن‌های تو-۱۶۰ نوسازی شده می‌توانند موشک‌های کروز را از هزاران مایل دورتر پرتاب کنند. تجربه جنگ اوکراین نشان داده است که موشک‌های دورایستا اغلب مهم‌تر از بمب‌افکن‌های پنهان‌کار با قابلیت نفوذ به حریم هوایی دشمن هستند.

بیشتر بخوانید

علاوه بر این، توسعه یک بمب‌افکن پنهان‌کار واقعی فوق‌العاده پرهزینه است. در همین حال، بودجه دفاعی روسیه به طور فزاینده‌ای بر حفظ تولیدات زمان جنگ متمرکز شده است. این اسناد نشان می‌دهند که پروژه بمب‌افکن PAK DA یک برنامه طولانی‌مدت و با تاخیر است که با تنگناهای صنعتی، وابستگی به ماشین‌ابزارهای خارجی و برنامه‌های توسعه کند دست و پنجه نرم می‌کند. اگرچه PAK DA احتمالاً در نهایت به ظهور خواهد رسید، اما تا اواسط سال ۲۰۲۶، روسیه به وضوح بر تمدید عمر Tu-160 تمرکز بیشتری دارد تا به میدان آوردن یک رقیب واقعی برای B-21 ریدر.

18 دیدگاه
بازخورد درون خطی
مشاهده همه نظرات

یعنی بلد نیستن؟

روس‌ها مشکل منابع دارند. اراجیف هکرهای اکراینی مستند نیست. روسیه هم در دور رقابت با آمریکا نیست و فعلا تمرکزش روی اکراین هست چرا که در جنگ اکراین این کشور با تمام اروپا و ناتو درگیر هست . برای این جنگ نیازی به پک دا نیست. فعلا الویت با دیگر موارد هست. ضمنا روسیه خودش از بهترین سازندگان سی آن سی و ماشین ابزارهای دقیق هست .

روسیه در زمینه الکترونیک وابسته به فرانسه وچین بود،
درموردچیزهای که گفته شده حقیقت،اما دلیلش کمبود منابع مالی برای توسعه میباشد نه عقب ماندگی صنعتی،که خیلی فرق میکنه

تقریبا همیشه همین بوده همه کشورها وابسته به زنجیره تامین جهانی هستن آمریکا هم همینه ولی موضوع دسترسیه آمریکا تقریبا دسترسیش نامحدوده چون پتنتهای راهبردی مثل نرم افزارهای حساس و راهبردی و سیستم مالی دنیا دست اوناست ولی قدرت‌های کوچکتر همه به نوعی وابسته به آمریکا یا وابسته بازار خاکستری و جاسوسی صنعتی هستن البته سطحش متفاوته روسیه مثلا ساخت موتور بلوغ نسبتأ خوبی پیدا کرده ولی تجهیزات الکترونیکی و ابزار دقیق وابسته به بازار خاکستریه چینم الکترونیکی خوبه ولی موتور جت هنوز ضعف داره اما مهم‌ترین ضعف هر دو نرم افزارهای طراحی تراشه ها و سیستمهای کنترل پیشرفته هستن
البته آمریکا هم یه ضعف بزرگ داره چون به نوعی رهبری دنیا توی مخصوصا مالی و فناوری (حداقل تا امروز)داره تهدید متحدا و شرکاش مستقیم روی خودش تاثیر میزاره رهبری دنیا همش حسن نیست کوچکترین تهدیدی هر جای دنیا به نوعی تهدید آمریکا و بازاراش محسوب میشه و ناچاره دست به عصا حرکت کنه
ولی به نظر من برنده های اصلی کشورهای کوچیکی هستن که بدون نیاز به بمب افکن رادار گریز و ناوهواپیمابر از رقابت ابرقدرتا بهترین استفاده رو میکنن و باهاشون منافع مشترک تعریف میکنن این یعنی رفاه خالص ملتهاشون بازنده های اصلی هم اونایی هستن که کارت بازی یه ابرقدرت درجه دو یا سه میشن

شماچرامشتاقانه به اطلاعات احتمالاجعلی هکرهای اوکراین استنادمیکنید؟ ۱چهارم خاک روس نشین اوکراین ازدست رفته وباکمک ۵۰کشورریزودرشت به اوکراین همچنان گرفتارن ،معلومه به جعلیات می پردازن تامثلابه حیثیت روسیه اسیب بزنن

علی ،آخه بچه کوچولو چرا فکر میکنی اطلاعات جعلیه. بیش از حد خودتو باور کردی. روس جماعت خاین جنایتکار متجاوز هست و نمی‌تونه رقیب باشه برای کشورهای مهم دنیا

الان حیثیت روسیه چرا انقد برای تو مهمه خجالت بکش باز با چیزی حال نکردید گفتید جعلی ، اوکراینی ها دروغ نمیگن کمونیست نیستن اونی که دروغ میگه رو همه میشناسن ، تو‌ چرا مشتاقانه برای روسیه ناراحت شدی ، جوری میگی مشتاقانه انگار علیه روسیه چیزی بگی جرم است

🤣 روسیه هنوز بعد جنگ اوکراین از این ادعا ها می کنه؟!

جنگ با اکراین با تمام اروپا و ناتو؟؟؟!!!!!

برو باوا کدوم جنگ با دنیا ، خودش حمله کرده خودش شروع کرده

روسیه و چین در رویای رسیدن به مهندسی بمب افکن های B2 و B21 هستند که هیچ وقت هم نه تکنولوژی و توان ساخت چنین بمب افکن هایی دارند و نه خواهند داشت

روسیه آره اما چین نه

روسیه بدون چین و غرب و آمریکا حتی یک پهباد نمیتونه بسازه

فعلا که چین با دور تند در حال در نوردیدن آمریکا در تمامی موارد هست. روسیه با توجه به بودجه نظامی که دارد حرکت می‌کند. اما منصفانه اگر نگاه کنیم و البته تحقیق متوجه می‌شویم که همین الان سوخو ۵۷ آف ۳۵ را در جیبش می‌گذارد. اما متاسفانه عدم بودجه کافی تولید را پایین نگاه داشته. از گذشته هم همینطور بوده. مثلاً مقایسه میگه ۳۱ با آف ۱۴ . رادار میگه یک نسل از رادار آف ۱۴ جلوتر هست. یا تانک تی ۷۲با ام ۶۰. همه این سلاحهای روسی بهتر از نمونه آمریکایی بودند. ختی کلاشینکف روسی در مقابل سلاحهای غربی هم و از کیفیت قیمت بهتری برخوردار هست.

دقیقاً

این چین عزیزت چندساله رکود اقتصادی داره و درجا زده رشد اقتصادی رو ببین ، حالا چین اصلا همرو زده یا نزده به ما چه ، چرا انقد درگیر اینا هستید فقط ایرانی ها بعضی از مردمشان برای غریبه تب می‌کنن بسه خجالت بکشید ، اما اگر عده ای از چین و روسیه گله مند هستن دلیل داره مثلا این دوتا در اول جنگ رای مخالف به حمله آمریکا به ایران در سازمان ملل ندادن ! کلی مثال هست من نمی‌دونم چرا برای اینا تب میکنید

سوخو۵۷ چگونه و با کدام مستندات اف۳۵ را در جیبش میگذارد؟سوخو۵۷ اصلا پنهانکار نیست و این یعنی در واقعیت نسل پنجمی نیست..شوخی نکنید!

حالا دوستمون یرچیزی گفته امکان داره سوخو۵۷ رادار گریز بدونه