دانشمندان ایرانی به تازگی کشف تازهای در خصوص مادهی تریاک کردهاند که به زودی با نام عزیز ایران در سازمان بهداشت جهانی ثبت خواهد شد و نقطه پایانی خواهد بود برای تمامی باورهایی غلطی که در خصوص خواص مفید تریاک میان مردم رایج است. برای کسب اطلاعات بیشتر، با گجت نیوز همراه شوید.
تریاک از نظر گروههایی از مردم خواص مفید و سلامتی بخشی دارد. مثال این باورهای غلط، ضد سرطان بودن، بی اثر کردن زهر عقرب و مار و داروی خواب نوزادان هستند. چنین فرهنگهای نادرستی در کشورمان، شدیدا زمینهی تاریخی دارد. استعمار انگلیسیها با تبلیغ مصرف تریاک، مصرف آن را به عنوان مادهای مفید برای سلامتی در میان مردم جا انداخت و متاسفانه این تفکر غلط تا کنون بر جای مانده است.
اخیرا محققان پزشکی ایرانی با سرپرستی «دکتر رضا ملکزاده» معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، در نتیجهی 10 سال بررسی مداوم جمعیت وسیع 50 هزار نفری استان گلستان به عنوان مرکز مصرف تریاک در ایران، رابطه استفاده این ماده با ابتلا به انواع سرطانها و بیماریهای قبلی عروقی و سکتههای قلبی مغزی را ثابت کردهاند.
این سری از تحقیقات، اطلاعات معتبری را در اختیار محققان قرار داده و با بررسی جامعهی 50 هزار نفری این منطقه، مشخص کرده که مصرف مواد مخدر حتی در دوزهای بسیار پایین نیز افزایش مرگومیر، مرگ ناشی از بیماریهای بدخیم و غیر بدخیم گوارشی، بیماریهای قلبی و عروقی و غیره را به دنبال خواهد داشت.
عصاره گیاه کال خشخاش که نام دیگر آن تریاک است، شامل تعداد زیادی مولکول آلکالوئیدهای مخدر مانند مورفینو کدئین، آلکالوئیدهای غیرمخدر وغیرآلکالوئیدهایی مثل شکر و اسیدمکونیک است.
طبق تحقیقاتی که تا کنون به انجام رسیده، مخدرها بیشتر در کبد فرد مصرفکننده متابولیزه میشود و مصرف طولانی مورفین در موشها باعث تغییرات هیستوپاتولئژیک در کبد شده و نهایتا به غیر طبیعی شدن تستهای عملکرد منجر خواهد شد.
این مطالعات به سبب جمعیت قابلتوجهی که تحت بررسی قرار گرفتند با قاطعیت ثابت کرده که مصرف این مواد در ایجاد سرطان مری نقش داد و این نتیجه اکنون به نام کشورمان توسط سازمان بهداشت جهانی ثبت خواهد شد.
مصرف مادهی مخدر تریاک در ایجاد سرطان معده نقش داشته و همچنین از دیگر سرطانهایی که مصرف تریاک عامل آن است میتوان به سرطان حنجره اشاره کرد.
البته تاثیرات مخرب تریاک تنها به سرطان مربوط نشده و محققان علوم پزشکی ایران در استان گلستان نشان دادهاند که بین مصرف این ماده حتی به میزان اندک، با مرگ و میر ناشی از بیماریهای بدخیم گوارشی، بیماریهای غیر بدخیم ریوی و بیماریهای قبلی عروقی ارتباط وجود دارد.
با وجود اینکه آثار مرگبار تریاک در تحقیقات پزشکی ثبت شده، میتوان آن را شروعی برای نابودی همه توهمات فرهنگی درباره مصرف این ماده مخدر دانست. اکنون وقتش است برای مبارزه با این ماده که سالهاست با وعدهی پیشگیری از انواع بیماریها عدهی زیادی از هموطنهای ما را با انواع سرطان و سکتههای مختلف و بیماریهای بدخیم و غیر بدخیم، گرفتار کاهش عمر و نهایتا مرگ کرده، بر خیزیم و برای اصلاح فرهنگهای غلط بکوشیم.