سونی امروز در نمایشگاه IFA 2016 از دو تلفن هوشمند جدید رونمایی کرد؛ اکسپریا ایکس زد (Xperia XZ) و اکسپریا ایکس کامپکت (Xperia X Compact). چشم بادامیها همواره مانور زیادی روی کیفیت تصاویر ثبت شده توسط پرچمدارانشان میدهند. در همین راستا قصد داریم عملکرد دوربین اکسپریا ایکس زد را زیر ذره بین ببریم.
همانطور که در خبرها خواندهاید، سنسور به کار رفته در اکسپریا ایکس کامپکت کاملا مشابه با سنسور دوربین پرچمدار جدید سونی است. ژاپنیها این دو اسمارت فون را به حسگرهای 23 مگاپیکسلی در عقب و 13 مگاپیکسلی در جلو مجهز کردهاند و آنها را از بهترین ماژولهای دوربین دنیا میخوانند. اما آیا این ادعا حقیقت دارد؟
از دیرباز عقیده مردم دنیا بر این بود که اگر سنسور یک دوربین از عدد مگاپیکسل بیشتری برخوردار باشد یعنی لزوما کیفیت بالاتری دارد. در گذر زمان سامسونگ، اچ تی سی و سایرین از این عقیده دست کشیدند و به بهینه سازی نرم افزاری و افزودن امکانات سخت افزاری جدید به دوربین محصولات خود پرداختند اما سونی همچنان بر این عقیده سنتی پایبند مانده و پرچمداران خود را با سنسور 23 مگاپیکسلی روانه بازار میکند. مدل سنسور قرار گرفته در دوربین اکسپریا زد ایکس Sony IMX300 بوده که به طور اختصاصی برای بخش موبایل سونی تولید شده است. سنسور یاد شده اندازهای برابر با 1/2.3 اینچ دارد اما از آنجایی که کاربران در بحث دوربین بجز عدد مگاپیکسل اطلاعات کمی درباره سایر اعداد دارند؛ برای توصیف اهمیت کار سونی باید بگوییم این سنسور بزرگترین سنسور به کار رفته در دوربین تلفنهای هوشمند در جهان است و طبیعتا هرچه اندازه سنسور بزرگتر باشد، کیفیت عکسهای ثبت شده آن نیز بالاتر خواهد بود. روی این سنسور غول پیکر لنز با کیفیت Sony G با گشودگی f/2.0 و 6 عنصر ساختاری دوربین قرار گرفتهاند.
سونی اعتقاد دارد دوربین جدید خود را از سه نظر توسعه داده است؛ فوکوس روی سوژه، تثبیت و پردازش تصاویر. در ادامه نگاه کاملی به عملکرد سونی در این سه موضوع خواهیم داشت.
بررسی دوربین اکسپریا ایکس زد : فوکوس روی سوژه
سونی در کنار دوربین اکسپریا زد ایکس و اکسپریا ایکس کامپکت از ماژول فوکوس لیزری استفاده کرده است. اما فوکوس لیزری چگونه کار میکند؟ این ماژول با انتشار اشعه اینفرارد ضعیفی به محیط سعی در افزایش دقت فوکوس دوربین دارد. اشعه اینفرارد تا شعاع 3 فوتی (یک متری) پخش میشود و با تخمین زمان بازگشت این اشعه به سنسور و فاصله سوژه از گوشی، به فوکوس تصویر کمک میکند. کارایی این ماژول به هنگام شرایط نوری ضعیف خودنمایی خواهد کرد، چرا که وقتی نور محیط کم باشد ممکن است تشخیص فاز فوکوس اتوماتیک با مشکل روبرو شود و عملکرد دقیقی از خود به جای نگذارد؛ بدین ترتیب اطلاعاتی درباره فاصله سوژه از دوربین وجود نخواهد داشت. اما اگر با دوربین اکسپریا ایکس زد یا ایکس کامپکت به تصویر برداری بپردازید، هیچگاه شاهد چنین صحنهای نخواهید شد.
بررسی دوربین اکسپریا ایکس زد : تثبیت تصاویر
جالب است اگر بدانید سونی در ساختار دوربین دو اسمارت فون معرفی شده امروز واحد تثبیت بصری تصاویر (OIS) را نگنجانده است. چشم بادامیها در جبران این موضوع وقت زیادی در زمینه تثبیت نرم افزاری تصاویر صرف کردهاند و اینک تصاویر علاوه بر محورهای انتقال و لرزش، در 5 محور تثبیت میشوند. در مراسم معارفه پرچمدار جدید سونی، دمویی از عملکرد تثبیت نرم افزاری تصاویر به نمایش در آمد که سوژههای دور و نزدیک را هدف قرار داده بود. تصاویر ویدیو بدون لرزش به ثبت رسیده بودند و تار شدن در آنها معنا نداشت.
در نظر داشته باشید تکنولوژی OIS تنها به هنگام فیلمبرداری از لرزش دست جلوگیری میکند اما سونی با توسعه بخش نرم افزاری دوربین اکسپریا ایکس زد ، علاوه بر ویدیو به هنگام ثبت عکس نیز از لرزش دست جلوگیری خواهد کرد.
بررسی دوربین اکسپریا ایکس زد : پردازش تصاویر
میرسیم به حوزه آخر بررسی، یعنی پردازش تصاویر. سونی در این زمینه نیز با بهبود دینامیک و مدیریت نور و سایه، عملکرد خوبی از خود به جای گذاشته است. امروز و در ادامه مراسم رونمایی از اکسپریا ایکس زد، ژاپنیها دموی دیگری از عملکرد دوربین اکسپریا ایکس زد به نمایش گذاشتند که در آن در کنار جذب نور بیشتر توسط دوبین، از تار شدن و افت کیفیت تصاویر جلوگیری به عمل آمده بود. همچنین رنگها بسیار به واقعیت نزدیک بودند و کاملا طبیعی جلوه میکردند. سپس شاهد چندین عکس در نور کم بودیم که به لطف سنسور دوربین اکسپریا ایکس زد ، از وضوح بالایی بهره میبردند.
سونی با وجود اینکه در سه جهت متفاوت به بهبود وضعیت دوربین پرچمدار قبلی خود پرداخته اما بازهم دست از کار نکشیده و سنسور رنگی نیز در ماژول دوربین اکسپریا ایکس زد قرار داده است. این سنسور به بررسی نور سفید و ایجاد تعادل آن در تصویر می پردازد و کیفیت بالای رنگها در تصاویر را مدیون این سنسور هستیم. حسگر رنگ برخلاف حسگر فوکوس لیزری، از خود اشعهای منتشر نمیکند و تنها دریافت کننده نور محیط است.
بالای نمایشگر اکسپریا ایکس زد، دوربین سلفی با رزولوشن 13 مگاپیکسل قرار گرفته که نسبت به نسل پیشین (1/3 اینچ) بزرگتر طراحی شده است. این دوربین نیز میتواند در 5 محور به تثبیت تصاویر بپردازد و عکسهایی شفاف و واضح ثبت میکند. چنین سنسور بزرگی برای دوربین سلفی کمتر در تلفنهای هوشمند امروزی دیده میشود و این ویژگی میتواند توجه علاقهمندان به سلفی را بیش از پیش به اکسپریا ایکس زد جلب کند.
وقت آن رسیده که صحبتها را کنار بگذاریم و ببینیم پرچمدار جدید سونی چقدر قادر به پیاده سازی تکنولوژیهای سونی در دنیای واقعی خواهد بود. در نظر داشته باشید تصاویر ثبت شده زیر همگی مربوط به نسخه آزمایشی این دستگاه هستند و ممکن است در نسخه نهایی اکسپریا ایکس زد، شاهد عملکردقدرتمندتری از دوربین این دستگاه باشیم.برای مشاهده تصاویر در سایز واقعی بر روی آنها کلیک کنید.
فروشگاه اینترنتی جانبی مجموعه بی نظیر از اسپیکر بلوتوث با بهترین قیمت بازار و انواع مختلف لنز گوشی موبایل حامی گجت نیوز در پوشش ویژه نمایشگاه IFA 2016