کمک ماهواره‌ای روسیه به ایران

گزارش CNN از کمک ماهواره‌ای روسیه به ایران برای حمله به پایگاه‌های آمریکا

در پی ادعای CNN پیرامون کمک ماهواره‌ای روسیه به ایران جهت هدف‌گیری پایگاه‌های نظامی آمریکا، گمانه‌زنی‌ها درباره قابلیت ماهواره‌های جاسوسی روسیه افزایش یافته است.

در اردیبهشت‌ماه سال جاری، خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی به ابعاد همکاری‌ها و پشتیبانی‌های نظامی روسیه از ایران در جریان جنگ رمضان پرداخت که در این میان، ارائه تصاویر ماهواره‌ای و ارسال داده‌های فضایی با هدف ارتقای دقت در نشانه‌گیری و انهدام پایگاه‌های نیروهای آمریکایی در سطح منطقه مورد توجه قرار گرفت.

اکنون در ادامه‌ این تحولات، شبکه خبری آمریکایی سی‌ان‌ان نیز در تازه‌ترین گزارش خود زوایای تازه‌ای از این موضوع را روشن ساخته و اعلام کرده است که در حمله بزرگ ایران به پایگاه هوایی شاهزاده سلطان واقع در خاک عربستان سعودی، داده‌های ارائه‌شده از سوی ماهواره‌های نظامی مسکو نقشی مهم و بسیار تعیین‌کننده ایفا کرده‌اند که در پی آن، چندین فروند هواپیمای غول‌پیکر سوخت‌رسان نظامی به همراه یک فروند هواپیمای شناسایی و هشدار سریع هوابرد آواکس مدل E-3G متعلق به نیروی هوایی ارتش آمریکا هدف اصابت قرار گرفته و کاملاً نابود شدند.

علاوه بر این، در گزارش اخیر این رسانه با ذکر دقیق آمار، تعداد و رده فنی این سامانه‌های ماهواره‌ای روسی، سازوکار چگونگی ثبت و هدایت این اطلاعات مورد بررسی قرار گرفته و به این موضوع پرداخته شده است که نیروهای ایرانی چگونه توانستند با تکیه بر این دسترسی‌ها، پرنده‌های نظامی و حساس ارتش ایالات متحده را در این پایگاه هدف آتش قرار دهند.

فهرست مطالب

روایت رسانه آمریکایی از کمک ماهواره‌ای روسیه به ایران

به‌دنبال ادعای شبکه سی‌ان‌ان درباره کمک ماهواره‌ای روسیه به ایران برای هدف گرفتن پایگاه‌های ارتش آمریکا، حرف‌وحدیث‌ها درباره قدرت ماهواره‌های جاسوسی مسکو خیلی بیشتر از قبل شده است.

سی‌ان‌ان در گزارش خود با تکیه بر حرف‌های حداقل دو منبع نظامی و اطلاعاتی که از رصد مسیر ماهواره‌ها به دست آمده، اعلام کرده که درست دو تا سه روز قبل از حمله ایران به پایگاه هوایی شاهزاده سلطان در عربستان، دست‌کم ۱۴ ماهواره شناسایی و نظامی روسیه به‌شکل مداوم و ۲۴ ساعته این پایگاه را زیر نظر داشتند و اطلاعات لحظه‌ای آن را به ایران می‌فرستادند.

این پوشش اطلاعاتی کامل باعث شد تا نیروهای ایرانی تمام تحرکات، محل قرار گرفتن تجهیزات و وضعیت سامانه‌های دفاعی پایگاه را با جزئیات کامل در دست داشته باشند و شلیک‌های بسیار دقیقی انجام دهند.

اولین ماهواره این جمع، کاسموس ۲۵۷۳ نام دارد که در واقع یک ماهواره تصویربرداری باکیفیت از سطح زمین است و سال ۲۰۲۳ به فضا پرتاب شد. این پرنده از سری ماهواره‌های شناسایی و اپتیکی بارز-ام روسیه به شمار می‌رود. روس‌ها همیشه عادت دارند درباره ویژگی‌های تجهیزات نظامی‌ خود سکوت کنند و اطلاعات زیادی بیرون ندهند، اما گفته می‌شود این ماهواره می‌تواند عکس‌هایی با وضوح بسیار بالا و بین ۳۰ تا ۵۰ سانتی‌متر بگیرد.

با این کیفیت فوق‌العاده، کاربر نه‌تنها یک تصویر بسیار واضح و تمیز از محوطه پایگاه در اختیار دارد، بلکه می‌تواند نوع و حتی مدل دقیق هواپیماها و جنگنده‌های پارک‌شده را هم به‌راحتی تشخیص دهد.

بیشتر بخوانید

شنود سیگنالی و مکان‌یابی رادارها؛ کور کردن سپر پدافندی

۸ ماهواره بعدی در این فهرست، ماموریت کاملاً ویژه‌ای داشتند که دریافت سیگنال‌های الکترونیکی و امواج راداری بود. این گروه شامل ماهواره‌های کاسموس ۲۵۸۰، کاسموس ۲۵۵۰، کاسموس ۲۵۴۹، کاسموس ۲۵۵۴، کاسموس ۲۵۶۵، کاسموس ۲۵۷۰، کاسموس ۲۵۶۶ و همچنین ماهواره لوچ یا همان المپ ۲ بودند. ماهواره لوچ ۲ به احتمال خیلی زیاد برای شنود و ردیابی ردوبدل شدن سیگنال‌ها میان خود ماهواره‌های آمریکایی به کار رفته است.

بقیه این ماهواره‌ها هم بیشتر به سری لوتوس-اس مربوط می‌شوند که کار تخصصی‌ آن‌ها شنود، جمع‌آوری اطلاعات و پیدا کردن منبع سیگنال‌های الکترونیکی یا همان الینت است. با کمک این پرنده‌ها، هم ارتباطات و مکالمات میان نیروهای آمریکایی شنود می‌شد و هم به‌محض روشن شدن رادارهای دفاعی، جای دقیق سامانه و آتشبار پدافندی لو می‌رفت.

چشمان فروسرخ در فضا؛ ردیابی لحظه‌ای لانچرها و پرتاب‌ها

در بخش دیگری از این شبکه، دو ماهواره دیگر به نام‌های کاسموس ۲۵۴۶ و کاسموس ۲۵۵۲ حضور داشتند که تخصص آن‌ها رصد از طریق امواج فروسرخ و دوربین‌های حرارتی است.

این دو ماهواره که در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به فضا پرتاب شدند، در اصل بخشی از سامانه نوین فضایی روسیه برای هشدار زودهنگام حمله موشکی هستند و در خبرها و متن‌های تخصصی به اسم‌های توندرا، کوپول یا ای‌کی‌اس شناخته می‌شوند. این سنسورهای حساس می‌توانند گرمای ناشی از روشن شدن موتور و شلیک موشک‌ها را به سرعت تشخیص دهند و محل دقیق سکوهای پرتاب یا همان لانچرها را آشکار کنند.

نفوذ راداری سار؛ دیدن از میان ابرها و تاریکی شب

در نهایت به ۳ ماهواره پایانی یعنی مدل‌های ابزور-آر ۰۱، کندور-اف‌کی‌ای ۱ و کندور-اف‌کی‌ای ۲ می‌رسیم که قابلیت تصویربرداری راداری از سطح زمین یا همان فناوری رادار سار دارند. مزیت اصلی این ماهواره‌ها زمانی مشخص می‌شود که ابرهای متراکم، گردوغبار، طوفان یا تاریکی شب مانع عکس‌برداری معمولی با دوربین شود؛ در این وضعیت آن‌ها با ارسال امواج راداری، تصویری بسیار دقیق از پستی‌وبلندی‌های زمین می‌سازند که در آن جابه‌جایی خودروها و کوچک‌ترین تغییرات روی زمین کاملاً دیده می‌شود.

ماهواره ابزور-آر ۰۱ در سال ۲۰۲۵ و دو ماهواره سری کندور هم در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به فضا پرتاب شدند تا تمامی داده‌های مورد نیاز برای شناسایی کامل این پایگاه تأمین شود.

همچنین بخوانید

ماجرای ضربه دقیق به مرکز سیا در ریاض

اما ماجرای گزارش سی‌ان‌ان تنها به کمک ماهواره‌ای روسیه به ایران در موضوع پایگاه شاهزاده سلطان ختم نمی‌شود و به نکته جالب دیگری هم اشاره می‌کند. منابع اطلاعاتی آمریکا معتقدند حمله ایران به تشکیلات سازمان جاسوسی آمریکا یعنی سیا در شهر ریاض پایتخت عربستان هم با کمک همین ماهواره‌های روسی انجام شده و مسکو مختصات نقطه به نقطه این ساختمان را در اختیار تهران گذاشته بود تا هدفی با این دقت بالا زده شود.

این حمله در واقع در محدوده سفارت آمریکا در شهر ریاض رخ داد، اما بر اساس آنچه در این شبکه مطرح شد، موشک دقیقاً به همان ساختمانی اصابت کرده که محل حضور و فعالیت افسران سازمان سیا بوده است.

تلافی به سبک مسکو؛ پاسخ به ضربات اوکراین در خاورمیانه

کارشناسان غربی بر این باورند که کمک ماهواره‌ای روسیه به ایران، در واقع اقدامی تلافی‌جویانه در مقابل کمک‌های نظامی و اطلاعاتی غرب به اوکراین در جنگ با روسیه بوده است. در ماه‌های گذشته کمک‌های تسلیحاتی کشورهای غربی به اوکراین شدت زیادی گرفته بود و همین امر باعث شد تأسیسات و زیرساخت‌های داخل خاک روسیه هدف حملات دقیق قرار بگیرد.

به همین خاطر، روس‌ها با این پشتیبانی ماهواره‌ای از حملات خاورمیانه عملاً ضربه‌ای را که در جبهه اوکراین خورده بودند، در منطقه‌ای دیگر و به اهداف حساس آمریکایی پاسخ دادند.

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
بازخورد درون خطی
مشاهده همه نظرات