بیست و هفتم نوامبر سال 1944، بیش از 4,000 تن بمب در شهر برتون (Burton) انگلستان و پایگاه مربوط به نیروی هوایی سطلنتی Fauld منفجر شد. این انفجار به قدری بزرگ بود که حتی مردم کشور مراکش نیز میتوانستند آن را احساس کنند و همین موضوع باعث شد تا بخواهیم آن را به عنوان بزرگ ترین انفجار غیر هسته ای انگلستان در نظر بگیریم. در این منطقه یک دره بسیار بزرگ شکل گرفت که به دهانه Hanbury شهره است، درهای که حالا تام اسکات در سری برنامههای “چیزهایی که احتمالا نمیشناسید” (Things You Might Know)، آن را پس از گذشت 70 سال به تصویر کشیده است.
از بزرگ ترین انفجار غیر هسته ای انگلستان جهان چه می دانید؟
بر اساس اطلاعاتی که اسکات در اختیارمان قرار داده، در سال 1930، یک انبار مهمات بسیار بزرگ در این منطقه ساخته شده بود که انواع بمب های بزرگ و جدید در آن نگهداری میشد. پس از طولانی شدن جنگ و آغاز جنگ جهانی دوم، نیاز به سلاح های قدرتمندتر، افزایش پیدا کرد و حتی بمب هایی که در این انبار ذخیره شدند، بیش از ظرفیت آن بود.
به استناد مطالبی که نهادهای رسمی منتشر کردهاند، مدیریت ضعیف اصلیترین دلیل این انفجار بزرگ بوده چرا که آن روز بسیاری از افسران اصلی در محل کار خود حضور نداشتهاند. یکی از برنج کاران نیز با استفاده از همین موقعیت، یکی از این بمب ها را منفجر کرده که در نتیجه آن، شاهد دومینیویی از انفجار بمب ها یکی پس از دیگری بوده ایم. با اینکه هیچ آمار رسمی از تعداد کشته شدگان این حادثه اعلام نشده، اما این احتمال وجود دارد که تعداد این افراد چیزی بین 30 تا 70 نفر باشد چرا که بسیاری از اجساد حتی پیدا نشدند.
اما دهانه Hanbury که بیش از 300 فوت عمق دارد، حالا چهرهای جدید را به خود گرفته و به منطقهای سرسبز و پر از درخت تبدیل شده است. هر چند هنوز هم دولت انگلستان معتقد است که تمامی بمب ها منفجر نشده و احتمال بروز هر انفجار دیگری وجود دارد. به همین جهت ورود و بازدید از این دهانه غدقن بوده و به دور آن نیز حصاری بزرگ کشیده است.
حالا این منطقه چهره بسیار زیبایی دارد و میتواند جلوه خاصی به مناطق کشاورزی اطراف خود ببخشد. شاید بزرگ ترین انفجار غیر هسته ای انگلستان بسیار دردآور باشد و افرادی که این منطقه را میشناسند از دیدن آن بیزار باشند، اما این روزها کمتر کسی از هویت اصلی دهانه Hanbury اطلاع دارد.
نمیخواهم به سیاست ربط بدهم اما امیدوارم این اتفاق دوباره برای مردم اروپا و آمریکا بیفتد تا ذره ای از انتقام خون انسان های بیگناه سایر نقاط جهان گرفته شود و آنها هم طعم جنگ و کشتار را بچشند.لطفا نگین مردم اونها بیگناه هستند، یک جمله معروف هست که میگوید: “مردم هر کشور و سرزمینی شباهت زیادی به رهبران و حاکمان خود دارند.” اگر رهبران این کشورها جنگ و کشتار به راه می اندازند، چرا مردمان آنها ساکت هستند؟ تعداد بسیار کمی از آنها حداکثر کاری که انجام میدهند چندصد متر پیاده روی میکنند و اسمش را اعتراض میگذارند.