ناسا به کاوشگر ریزر (Rassor / Razor) لقب ” ربات یقه آبی ” داده است. این کاوشگر ممکن است کمی زشت و کثیف به نظر بیاید، اما طراحی آن و هدفی که در سر دارد بسیار زیبا و هوشمندانه است.
ماموریت کاوشگر ریزر یافتن نشانههای حیات بر روی سیارات میزبان است
کلمه Rassor مخفف عبارت Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot، به معنی «سیستم عملیات رباتی بر روی سطح سیاره» است که به صورت ریزر (razor) تلفظ میشود. این طرح مفهومی در مرکز فضایی کندی (Kennedy) طراحی و توسعه یافته که هدف از تولید آن کاوش بر روی سطوح صخرهای و غیر قابل عبور سیارات مختلف در ماموریتهای فضایی است. در حالت تئوری، کاوشگر ریزر سطح سیارات را جهت یافتن نشانههایی از آب، اکسیژن و سوخت مورد نیاز راکتهای فضایی حفاری میکند.
راب مولر (Rob Mueller) کارشناس ارشد تکنولوژی در مرکز فضایی کندی در خصوص کاوشگر ریزر میگوید :
کاوشگر ریزر یک ربات معمولی ناسایی ساخته شده از قطعات بسیار پیچیده و شکننده نیست. این ربات قادر است حفاری کند، از صخرهها بالا برود، غلت بزند و دوباره به حالت عادی برگردد.
هنوز حرفی از زمان آماده شدن کاوشگر ریزر برای پرتاب به فضا زده نشده است. مهندسان انتظار دارند که این کاوشگر تا 5 برابر سریعتر از مریخ نورد کنجکاوی باشد و بتواند تا 16 ساعت بیوقفه به انجام ماموریت بپردازد. همچنین انتظار میرود که کاوشگر ریزر قادر باشد در طول این 16 ساعت شیفت کاری خود، تا 18 کیلوگرم مواد حمل کند.
کاوشگر ریزر از نوع سطح نورد است که در صورتی که با موفقیت پرتاب شود، سومین سطح نورد فعال ناسا پس از مریخ نورد کنجکاوی و فرصت خواهد بود. ناسا تاکنون 7 مریخ نورد را به سیاره سرخ ارسال کرده که 3 مریخ نورد روح، فرصت و کنجکاوی با موفقیت به مقصد رسیدند. مریخ نورد روح بیش از 5 سال بر روی این سیاره فعال بود تا اینکه در خاکهای بسیار نرمی از سطح مریخ گرفتار شد ولی دو مریخ نورد دیگر همچنان مشغول فعالیت بر روی سطح سیاره همسایه ما هستند.