کشف دایناسور ساواناساروس الوتورم

کشف دایناسور ساواناساروس الوتورم در استرالیا

کشف دایناسور ساواناساروس الوتورم در استرالیا دانشمندان را در حل معماهای مربوط به این قاره کمک کرد. امسال سالی بسیار باشکوه و پر‌جذبه برای دیرینه‌شناسان بود؛ در ابتدا عظیم‌ترین رد پای متعلق به دایناسورها کشف شد و در ادامه بزرگترین دایناسور برزیلی سر از خاک بیرون آورد. هم اکنون نیز یک تایتانسور titanosaur کشف‌شده‌ توسط‌ “موزه عصر دایناسورها در استرالیا” AADM نامگذاری شده است.

کشف این گونه با نام Savannasaurus ellottorum برای دیرینه‌شناسان از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا به آنها کمک می‌کند تا معمای نحوه پراکندگی بزرگترین حیوان روی خشکی را مشخص کنند. نام این دایناسور برگرفته از نام منطقه‌ای (ساوانا) است که این گونه در آنجا کشف شد.

کشف دایناسور ساواناساروس الوتورم چگونه صورت گرفت؟

دیوید الیوت یکی از بنیانگذاران AADM است که در سال 2005 با بقایای این دایناسور برخورد کرد. وی گفت: در حالی که تنها یک کیلومتر باقی مانده بود تا به منزل برسم، به طور ناگهانی با توده‌‌ای از استخوان‌های فسیلی که بر روی زمین افتاده بود مواجه شدم. مشاهده بقایای فسیل مرا به هیجان واداشت، امیدوار بودم این گونه از زیرراسته‌ی دایناسورهای گوشتخوار ددپا Theropoda باشد.

ددپایان یا تروپودها زیرراسته‌ای از دایناسورهای گوشتخوار و دوپای آغازین از خانواده سوریسکین‌ها بودند. دوره شکوفایی تروپودها، میان دور‌ه‌ی تریاسه پسین (حدود ۲۲۰ میلیون سال پیش) تا اواخر دورهٔ کرتاسه (۶۵ میلیون سال پیش) بود.

اما ساواناساروس الوتورم جزو ددپایان نیست. این دایناسور گونه ای جدید است و استخوانهایش متعلق به 95 میلیون سال پیش هستند. در حدود ده سال طول کشید تا سنگ‌ها و دیگر بقایای مختلف را از استخوان‌ها جدا کردند و اسکلت دایناسور آشکار شد. اسکلتی که در نوع خود بی‌نظیر بوده و یکی از کامل‌ترین فسیل‌های متعلق به دایناسوری کشف‌شده در استرالیا است.

همچنین جمجمه دایناسور دیگری کشف شد که Diamantinasaurus matildae نام دارد. هر دو این دایناسورها متعلق به گروه تایتانسور هستند که بزرگترین حیوانات خشکی در طول تاریخ زمین می باشند. کشفیات جدید نشان داد تایتانسورها تا 100 میلیون سال پیش زندگی می‌کرده‌ا‌ند.

در قیاس با آمریکا و اروپا، کشف بقایای دایناسورهای غول پیکر به ندرت در استرالیا رخ می‌دهد. این قاره به مدت 30 میلیون سال دست‌خوش انواع فوران‌ها و تغییرات جوی بوده است و این بدان معناست که برای دیرینه‌شناسان شانس کمتری برای کشف فسیل دایناسورها وجود دارد. به طور کلی در استرالیا فسیل‌ها در زیر خروارها سنگ مدفون هستند که امکان کشف آنها را برای دانشمندان مشکل‌ساز می‌کند.

اصولا کشف فسیل‌ها در این قاره به خاطر فعل و انفعالات جغرافیایی رخ می‌دهد. به یقین فسیل‌های دایناسوری بسیاری در زیر این قاره خوابیده‌اند و منتظر یک اتفاق جغرافیایی هستند تا خود را به روی زمین برسانند و در معرض دید دانشمندان قرار دهند.

اکثر دایناسورهای کشف شده متعلق به دوره کرتاسه Cretaceous period هستند که دوره زمانی 95 تا 125 میلیون سال پیش را شامل می‌شود و به نظر می‌رسد فسیل دایناسورهای جوان‌تر در طول تاریخ به گرد و غبار تبدیل شده است، در حالی که دایناسورهای کهن‌سال‌تر همچنان در زیر زمین مدفون هستند.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*